Dotjerana riža – Sarajevo Food Dictionary

Dotjerana riža

1 šolja riže (odaberite rižu koja vama najviše odgovara)
1 manji limun
3 kašike maslinovog ulja
1 veća mrkva
Šaka celera (list)
Susam
So
———————

  1. Skuhajte rižu prema uputama. Bilo bi dobra do bude Al dente, jer kao takva se odlično stapa sa ostalim sastojcima.
  2. Gotovu rižu pospite sokom od limuna, i narendajte limunove kore.
  3. Dodajte maslinovo ulje, i pospite sa celerom koji ste usitnili ne na previše sitno. Izmješajte.
  4. Mrkvu očistite, nasijecite na jednake komadiće i tako svježu, termički neobrađenu umješajte u rižu.
  5. Susam kratko prepržite, i pospite preko.

Ovakvu rižu možete poslužiti zasebno hladnu te dodati kukuruz ili grašak, a možete poslužiti kao prilog uz meso ili neki drugi protein. Izenandićete se kako dodavanje ovih sastojaka može toliko da uzdigne rižu kao jednostavnu namirnicu.

 

 


author
Piše: SFD
Tekst by:

Pitch in the Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, i poznavajući sebe mogu lako zaključiti da moji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te razmišljajući ‘inžinjerski’ dosta pomaže kod cijele organizacije sastojaka i procedura u kuhanju. Kroz poznavanje pravih ljudi, i pomenutu strast prema hrani, radim i kao jedna od urednica fenomenalnog magazina, portala, vodiča za najbolju hranu – Sarajevo Food Dictionary-ja.

Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu.

Više praktičnih primjera u slikama možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch

Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X