SFD vam predstavlja – Urban Café Deli – Zavirili smo u nemesni jelovnik… – Sarajevo Food Dictionary

SFD vam predstavlja – Urban Café Deli – Zavirili smo u nemesni jelovnik…

Iako Urban Caffe.deli posjeduje jelovnik prepun šarenih ukusnih jela za pripremu kojih koristi samo svježe i najbolje sastojke sa bosanskohercegovačkih farmi.

Širok je opus kombinacija koje su odlučili da predstave svojim posjetiocima. Pored cjelodnevnog doručka koji možete i ponijeti sa sobom ako vas vrijeme sprječava da uživate u idealnom enterijeru ovog restorana, Urban Cafe.deli je idealno mjesto za ručak, a naravno i za večeru.

Grilovani teleći kotlet, bosanska dolma, pečena piletina ili možda iftek šefa kuhinje, sa ljutim i slatkim papričicama, grilovanim lukom i temeljcem od timijana su samo neka od mesnih jela koje možete naručiti, i kada vidite sa kakvim twistom se spremaju i služe rado ćete se vraćati da bi ponovili iskustvo. 

Ono o čemu želimo pisati i posebno naglasiti u ovom članku SFD za vas istražuje jeste ponuda jela koja ne uključuju meso. Vrlo je moguće da će ova rečenica da odbije jedan dio čitalaca, ali moramo se složiti da popularnost jela bez mesa, i generalno ishrane koja je zasnovana na biljkama i nemesnom meniju sve više dobiva na popularnosti i to je ono za čim tragaju mnogi gurmani.

Eh šta se to krije na meniju ovog krasnog fusion restorana…?

Nama je pažnja ostala na Vegetable & paneer handiju. Ovdje se radi o povrću u umaku od karija i drugih začina, sa paneer sirom. Paneer je vrsta sira koji je svojstven Indiji, nije kiseo, i idealan za kombinaciju sa začinima koji se inače koriste u indijskoj kuhinji. Iako su indijski začini možda preintenzivni za nepce naših gurmana, paneer radi odličan balans svojom neutralnošću.

Da bi predstavili drugo jelo vratićemo iz daleke Indije u više južnije, možemo reći talijanski dio svijeta i napisati par riječi o rižotu sa prekrasnim aromatičnim šafranom i zelenim šparogama. Zamislite samo boje kojima obiluje vaš tanjir kada se jelo posluži. Uzimajući u obzir da je šafran jako skupi začin koji je ustvari dio cvijeta, i jako delikatan za koristiti u kuhanju, ovo jelo će vas izdići znad vaših očekivanja i uljepšati dan, jer nije svaki dan da je vaš obrok začinjen cvijećem.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X