Sarajevo Food Dictionary

Miris, uglavnom, ljudi vežu za određeno razdoblje, osobu, ili prosto-za omiljenu hranu. Teško je čak i zamisliti kakva bi bila svakodnevnica bez mogućnosti da osjetimo mirise, što bi značilo da, hrana koju jedemo, ne bi imala apsolutno nikakav okus, jer su okus i miris dva međusobno povezana čula.

Nažalost, dvadesetdvogodišnja Gabriella Sanders nikada nije mogla osjetiti mirise: „Ne znam kakvog je okusa hrana. Ne osjetim ni slatku, ni začinjenu hranu, niti znam kakvog su okusa pića“ izjavila je za Radio 1 Newsbeat.

Ova pojava, kako pretpostavljate, nije česta i tek 5% ljudske populacije ima neki oblik poremećaja  čula mirisa. Ova nemogućnost utiče na različite aspekte života osoba, čemu svjedoči i nova studija Univerziteta u istočnoj Engleskoj.

„Nikada nisam mogla osjetiti mirise. Čudno je iz razloga što niko u mojoj porodici nikada nije iskusio ovakvo nešto, osim mene i moje sestre-što vjerovatno ima neku genetičku osnovu.“-rekla je Gabriella.

Na pitanje kako je ustvari shvatila da ne može osjetiti mirise, odgovorila je da je do toga došlo u toku školskog projekta: „Pričali smo o čulima, učiteljica je donijela različitu hranu i svi smo morali prilaziti i mirisati različita jela. Sva su djeca pogađala šta su pomirisala, davala primjere, a ja nisam mogla razumjeti šta se zapravo dešava.“

Ovo je uzrokovalo različite probleme u djetinjstvu, a Gabriella nije mogla ni na koji način utjecati na svoj problem. Bojala se vatre, toliko da joj je dijagnosticirana anskioznost, jer su joj se po glavi konstantno vrtjeli scenariji o zapaljenoj kući, te o tome kako bi ona, jer ne može osjetiti miris vatre, bila kriva što ne može spasiti svoje roditelje i sestru.

„Jednom prilikom, kuhala sam kući, i kada se mama vratila, rekla je kako cijela kuća smrdi na plin. Ja to uopće nisam mogla osjetiti, tako da sam se zaista zabrinula, jer je moglo doći do katastrofe“ kazala je Gabriella.

Rekla je i da je čudno kada sa prijateljima odlazi jesti ili jednostavno na piće, jer, bez obzira šta naruči, ništa nema okus. Prijatelji je ne mogu razumjeti, ali se trude da se Gabriella osjeća ugodno u svojoj koži i oni su već prihvatili njen problem. Ne dopuštaju da to Gabrielli predstavlja prepreku u svakodnevnom životu

Osim toga, javlja se i problem u ličnoj higijeni, jer Gabriella ne može osjetiti ni svoj tjelesni miris. Zato, sa roditeljima je smislila kodne riječi, kojima bi je roditelji mogli upozoriti ukoliko treba posegnuti za antiperspirantom. Gabriella vodi jako aktivan život i trenira različite vrste plesova. Parfeme ne voli, jer joj smeta što je podsjećaju na to koliko je bespomoćna u vezi poremećaja svog čula.

Ipak, unatoč svom problemu, Gabriella je sretna mlada djevojka koja se pokušava što bolje nositi sa svim izazovima koje joj nosi život. Kaže kako joj je žao što ne može osjetiti začinjenu hranu, koju vole njeni prijatelji, ili grickalice u kojima vidno uživaju ljudi različitih dobnih skupina. Interesantno, najdraža hrana joj je voće, jer uživa u njihovom izgledu i boji. Gubitak mirisa, privremen ili permanentan, označava se kao anozmija.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X