Sarajevo Food Dictionary

Restoran Tom’s Diner, smješten u Denveru, neuobičajen je po mnogo toga: niskim cijenama, zanimljivim imenima jela, a ponajviše po tome što-gostima naplaćuje glupa pitanja.

Naime, svaki gost koji postavi pitanje na koje bi osoblje najrađe prevrnulo očima, dobit će naplatu od 38 centi. Ako se pitate kakva to pitanja mogu biti toliko glupa da zaslužuju biti naplaćena, evo par primjera:

„Mogu li dobiti breakfast sendvič za doručak?“  „Dolazi li meso za Gardein burger od lokalnih uzgajivača (Gardein je brend bezmesnih burgera).

Namjera Tom’s Dinera svakako nije uvrijediti goste, štaviše-glavni cilj je nasmijati ih i popraviti im dan malo drugačijim humorom. Nakon što je komentator na Redditu podijelio sliku računa na kojem je glupo pitanje naplaćeno 38 centi, cijela stvar je postala viralna, a u restoran je počelo pristizati sve više gostiju.

Hunter Landry, menadžer restorana, izjavio je za TODAY Food da pokušavaju unijeti promjene u svoj meni. „Poenta je da ovo bude samo smiješna igra. Ne smijemo izgubiti smisao za humor u dovoljno lošem i mračnom svijetu.“ 

Gostima se zaista dopala ideja, toliko da su neki počeli namjerno postavljati glupa pitanja. Tako, gosti su se pitali: „Da li led ima vode u sebi“ i „Ima li nekih neplaćenih dugova za Turkey Club?“

Prije nekoliko godina, ovaj je restoran na meni uključio još neke simpatične i nesvakidašnje opcije, kao što su: „Preskoči naredni obrok“ i „Hodaj do kuće.“

Ali, nisu samo šašave stvari one koje izdvajaju ovaj restoran od njemu sličnih: Tom’s Diner je smješten u starom dijelu grada, a već od 1960-ih svaki dan hrani gladne goste. Poznat je po burgerima, pomfritu, sjajnoj crnoj kafi, a od prije par godina i po odličnim veganskim i vegetarijanskim jelima.

Nažalost, među lokalcima se proširila vijest da bi se Tom’s Diner mogao uskoro zatvoriti i tako završiti kraj jedne divne ere- Vlasnik restorana, Tom Messina, rekao je kako želi da se više posveti porodičnom životu, ali iza toga se, izgleda, krije zanimljivija i isplativija priča: Messina je dobio ponudu od jedne građevinske firme koja, na mjestu gdje je Tom’s Diner, planira izgradnju zgrade, a ponuda je-vrtoglavnih 4, 8 miliona dolara.

Starosjedioci tog dijela Denvera svim silama pokušavaju spriječiti izgradnju nove zgrade i rušenje Tom’s Dinera, ali prosto-promet koji bi svi zajedno napravili ne bi bio ni blizu ponudi građevinske firme. Ponuda je, složit će se mnogi, previše primamljiva.

Inače, Tom’s Diner nije jedini restoran tog imena: U New Yorku, na uglu Broadwaya i 112.ulice postojao je istoimeni restoran, koji je kantautoricu Suzanne Vegu inspirisao da napiše i otpjeva pjesmu imena Tom’s Diner.  Svojevremeno je pjesma bila veliki hit i njujorškom restoranu je donijela sjajnu promociju i još bolju posjećenost i zaradu.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X