Čokoladni keksići sa đumbirom i kremom – Sarajevo Food Dictionary

Čokoladni keksići sa đumbirom i kremom

  • Sastojci Za keksiće:
  • 1 velika šolja mljevenih oraha
  • 1 velika šolja brašna od pira
  • 2 kašike sirovog kakao praha
  • 4 kašike meda
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica himalajske soli
  • 3-4 kašičice djumbira u prahu
  • 3 kašičice cimeta u prahu
  • 2 kašike kokosovog putera
  • 3-4 kašike putera
  • 1 jaje
  • Sastojic za fil:
  • 1 šoljica indijskog oraha
  • malo stevije u prahu

1.U posudi pomješajte sve suhe sastojke(mljevene orahe, brašno, kakao prah, so, sodu bikarbonu ,cimet u prahu,djumbir u prahu) U blender  stavite kokosov puter, puter , 1jaje,4 kašike meda i sjedinite sve sastojke. Zatim dodajte sve suhe  sastojke i sjedinite ih. Stavite smjesu u providnu foliju i držite je u frižideru sat vremena.

2.Redajte na papir za pečenje. Pecite 15 min na 160 stepeni i vodite računa da ne zagore.Od loptica nakon pečenja ćete dobiti oblike keksića.

3.Za to vrijeme pripremite krem od indijskih oraha. Držite ih tokom noći potopljene u vodi, a ujutru procedite. U blenderu sa malo vode i izblendirajte da dobijete gust krem. Kada se keksići ispeku, uzmite jedan keksić filujte sa kremom pa preklopite sa drugim keksićem. I tako dok ne potrošite sve keksiće i sav krem.

Amela Ivković O'Reilly je jedna fenomanalna žena, koja svojom upornošću i unutarnjom snagom pomiće granice znanja i važnosti zdrave ishrane u BiH, a i šire.

Radila je s glavnim stručnjacima na području prehrane, biljnog porijekla, osteopatije, refleksologije, akupunkture i kognitivne psihologije. Radila je u klinikama u Dublinu, Londonu i Gran Canariji, gdje i dalje ima svoje klijente. Osim rada u privatnoj praksi, nedavno je na korporativnoj razini radila na projektu vodeće europske tvrtke DM i kreirala prehrambeni program, uključujući njihove proizvode iz Alnatura asortimana.

Kao član škole Family Macrobiotics redovno drži predavanja na različite teme za domaće stanovnike i za međunarodnu zajednicu na engleskom jeziku. Redoviti je gost na raznim TV i radio stanicama na različitim temama zdravlja i prehrane. Surađivala je na projektu UNDP-a u promicanju lokalne, organske hrane. Amela je članica irskog udruženja prehrambenih terapeuta, Udruženja nutricionističkih terapeuta iz Velike Britanije i Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

Predsjednica je Skupštine Udruženja Zelenog vijeća i zajedno trenutno rade na projektu edukacije školske djece o zdravom životu. Surađuje sa Smart Food iz Crne Gore na razvoju obrazovnih programa za djecu i odrasle na različitim temama vezanim za zdrav način života i prevenciju bolesti.

Više info na

http://nutricionista.ba/

https://www.facebook.com/aivkovicoreilly

https://www.instagram.com/amela_nutritionist/?hl=en


author
Let's get social
Vlogging Nutricionista.ba

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary