Ispijanje piva može imati odličan efekat na vaše zdravlje! – Sarajevo Food Dictionary

Ispijanje piva može imati odličan efekat na vaše zdravlje!

Sorry, this entry is only available in english. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Nekada se pivo smatralo nezaobilaznim u svakodnevnici, te se, prije kafe, obavezno ispijalo uz doručak. Na samom je početku bilo popularno uglavnom u siromašnijim klasama, ali je, kroz historiju, s pravom dobilo iznimnu popularnost i vole ga svi, bez obzira na klasnu pripadnost, godine, spol… Pivo je pobijedilo sve razlike i postalo jedno od omiljenih pića širom svijeta. U daljem tekstu možete pročitati kakvi su to zdravstveni benefiti povremenog ispijanja piva.

  1. Dobro je za kardiovaskularni sistem

Pivo je izvor vlakana zbog ječma, a upravo ta vlakna snižavaju nivoe LDL holesterola, dok istovremeno povećavaju nivoe HDL holesterola – čime, zapravo, snižava i rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Zbog hmelja i slada obiluje antioksidativnim svojstvima, što vam, opet, može umanjiti šanse za probleme sa srcem.

  1. Odlično je za bubrege

Tik uz brojne metode alternativne medicine, mjesto je našlo i pivo. Ukoliko imate kamenac u bubrezima ili žuči, ili prosto želite prevenirati isti, zagrijte pivo i pijte ga. Kako kaže narod, a vjerovat ćemo, pivo naprosto „topi“ kamenac!

  1. Dobro je za zdravlje kostiju

Kao što je već spomenuto – pivo ima benefite i za kosti. Potiče proizvodnju kolagena, povećava gustoću kostiju i dobro je za pokretljivost i fleksibilnost zglobova. Nekoliko studija tvrdi da pivo može biti bitan faktor u sprječavanju osteoporoze i sličnih oboljenja. Prema studiji National College of Neuropathic Medicine iz Oregona, objavljenoj u Natural Medicine Journalu, žene koje piju pivo na dnevnoj bazi imaju jače kosti od onih koje nemaju tu naviku.

  1. Smatra se da ima čak i – antikancerogeno dejstvo

 Rađene su mnoge naučne studije u kojima su identificirani benefiti piva, a jedno od najznačajnijih otkrića govori o antikancerogenom dejstvu piva. Naime, štos je u fitohemikaliji zvanoj ksantohumol, koja zaustavlja proliferaciju kancerogenih, mutiranih ćelija, ali djeluje i preventivno na nastanak istih.

  1. Pivo je odlično u prevenciji prehlade, gripe, i ima protuupalna svojstva

Pivo sadrži značajne količine vitamina i minerala – magnezij, kalcij, selen, a upravo pomenuti štite organizam od gripe i prehlade. Osim toga, sadrži antioksidante, te može dati odličan boost imunitetu. Aktivne tvari zvane humoli imaju antiinflamatorne osobine i „tjeraju“ organizam da pokrene cijelu mašineriju i samim tim se brani od bakterijskih i virusnih napada.

  1. Koža može blistati i od – piva

Pivo je izvor vitamina iz B kompleksa, kao što su tiamin, riboflavin, niacin, folna kiselina i drugi, a čiji se deficit vrlo lako može uočiti po stanju kože. Ukoliko nemate dovoljno vitamina B u svom organizmu, izgubit ćete tonus i onaj prepoznatljivi sjaj zdrave kože.  Tvari iz hmelja i kvasca, dokazano, jačaju nokte, kosu, i čine kožu sjajnom, elastičnom i lijepom. Sigurno ste na različitim site-ovima naišli na „recepte“ za maske i kure za kosu od piva, i zaista – ako vam je koža izgubila sjaj i volumen, a više volite prirodne maske i preparate, ne ustručavajte se i posegnite za pivom. Za miris se ne morate brinuti jer će brzo izlapiti.

 


author
By SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X