Zamislite da šetate, radite, izlazite i kuhate, potpuno – goli! – Sarajevo Food Dictionary

Zamislite da šetate, radite, izlazite i kuhate, potpuno – goli!

Dakle – iako su, za određene ljude, nudističke plaže, u 21. stoljeću, 2020.godine, još uvijek tabu tema i razlog zgražavanja, postoje i oni koji su totalno odbacili odjeću i koji smatraju da je jedan vid slobode – hodati, boraviti, razgovarati i kuhati bez ijedne krpice na sebi.

Karyn McMullen je već dvije decenije nudista: „Kada sam prigrlila nudistički način života, prigrlila sam i sve svoje emocije.“ Ona živi u Lake Como Family Nudist odmaralištu u Lutzu, sa svojim mužem, Jaysonom McMullenom.

McMullen par su samo dvoje od 10 miliona Amerikanaca koji se identificiraju kao nudisti, ili naturisti. Mnogi historičari tvrde da je moderni naturistički pokret na zapadu porijeklom iz Evrope, gdje se to u 18. Vijeku promoviralo kao zdravo i oslobađajuće, zbog eksponiranja tijela sunčevoj svjetlosti i svježem zraku. Odmarališta u kojima je dress-code, ustvari, nepostojeći, i gdje možete lako hodati kao od majke rođeni, postala su popularna u 20.vijeku. Uglavnom su locirana u toplijim krajevima sa mnogo zelenila i koja su poprilično udaljena od gradske vreve.

Erich Schuttauf,  izvršni direktor American Association for Nude Recreation, kazao je da su nudisti obrazovaniji, bogatiji, te da sporije stare od ljudi koji vole nabaciti nešto na sebe. Nudistički turizam je, sudeći prema anketi iz 2017.godine, privukao preko 2.2 miliona turista. Bon Appétit je te godine objavio „Devet pravila za večere sa nudistima: bonton i priručnik“, gdje je 7. pravilo glasilo: „Oči su mi gore, druže!“

Mnogi nudisti tvrde da su se zaista riješili svih inhibicija u životu nakon što su se odlučili za nudistički stil života. Kažu da su im se poboljšale čak i vještine u kuhinji. S tim u vezi, Jack Clark, vjerni nudista, izjavio je da biti gol povećava njegovu kreativnost i pobuđuje maštu za stvaranje kulinarskih remek-djela. 

Kada se nudistički pokret tek pojavio u Evropi, imao je dosta veze sa propagiranjem zdrave ishrane: mnogi su nudisti izbjegavali crveno meso, ili, pak, u potpunosti prigrlili veganstvo i biljnu ishranu. Nije bila riječ samo o odbacivanju odjeće, već o doticaju sa prirodom i sjedinjavanju sa istom.

Hrana je još uvijek ključni dio sveukupnog iskustva u Lake Como. Neki nudistički klubovi i odmarališta uključuju restorane i kuhinje, imaju full uslugu, a neki od njih nude i nudistički karaoke i open-mic noći. Kuhari, naravno, kuhaju goli, ali iz uprave Lake Como tvrde da su svi higijenski propisi u potpunosti ispoštovani. Do sada, zaista, nije bilo nikakvih pritužbi na osoblje ili hranu za koju, usput, gosti imaju samo riječi hvale.

Jedini preduslov za društvene evente, kao što je naked-karaoke night, jeste ponijeti vlastiti peškir na kojem ćete sjediti, zbog higijenskih razloga. U odmaralištima ovog tipa, naići ćete na ljude koji igraju Angry birds, ljude koji igraju odbojku, tenis, pa čak i one koji izvršavaju važne poslovne zadatke i pišu ozbiljne, work-related mailove, a svi imaju jednu zajedničku stvar: potpuno su goli.

Karyn McMullen bila je stjuardesa, koja je, nakon otkaza, težila preko sto kilograma sa svojih trideset godina. Nakon što je došla u nudističko odmaralište, i deklarisala se kao naturista/nudista, smršala je preko trideset kilograma. Kaže da joj se odmah dopalo što je niko nije osuđivao zbog njene težine, iako se, u periodu morbidne gojaznosti, sama sebi nije dopadala. Upravo je prihvatanje drugih ljudi ponukalo na mršanje, te joj dalo potrebnu motivaciju.

Clark je, s druge strane, u odmaralištu shvatio da je kuhanje njegova strast. Ali, naravno, ne obično kuhanje, već nude-cooking (i da, it's a thing, u ovom odmaralištu). Naučio je spremati svakojaka jela, i dok kuha, sretan je i zadovoljan. Prije je mrzio večere i izlaske tog tipa, ali je to, u ovom odmaralištu, zapravo zavolio. Često sprema najzahtjevnija jela, te pravi tematske evente, na koje su svi dobrodošli sa uslovom da, logično – budu goli.

Na pitanje šta je ključno u spravljanju dobrog jela, Clark je rekao:

„Nije poenta u sastojcima, već u slobodi. A možete li biti više slobodni nego kada ste totalno goli?“

 


author
Piše: SFD
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary