Sarajevo Food Dictionary

Stres je jedan od najvećih „tihih ubica“ današnjice: nemoguće ga je izbjeći, koliko god se trudite. Stres bitno utiče na smanjeno stvaranje natural-killer ćelija, koje se mogu smatrati najbitnijim ćelijama imuniteta, čija je uloga „uništiti“, odnosno odvesti u apoptozu ćelije koje više nemaju nikakvu funkciju i, ukoliko ne nastupi ćelijska smrt, mogu se dalje razviti u maligne, deformisane ćelije, koje čak mogu voditi ka različitim kancerima.

Paul Kaushik, direktor i koosnivač Upakarma Ayurveda, kazao je kako je najbitnije pronaći životni balans i biti uporan ka pronalasku kvalitetnog životnog stila koji će vas naučiti kako kanalisati stres na pravi način. U takav životni stil neophodno je uključiti prirodne preparate, čajeve, kao što su kamilica, pasiflora, ashwagandha i druge, koje vas mogu smiriti i polako riješiti stresa.

Ashwagandha

Ovo je drevna biljka koja pomaže tijelu da se bori sa stresom. Može se reći da „blokira“ stres i hemijske puteve koji mozgu signaliziraju da je tijelo pod stresom, te pobuđuju određene receptore koji tijelu šalju znake uzbune.  Naučno je dokazano da ova biljka uistinu reducira simptome anskioznosti, stresa, te se preporučuje svim osobama koje imaju tegobe poput pomenutih.

Pasiflora

Pasiflora se koristi kod problema sa nesanicom, ali i nervozom, aksioznošću i stresom. Kliničke studije pokazale su da pasiflora ima jednak uticaj kao, recimo, oksazepam, s tim da pasiflora izaziva manje nuspojava.

Valerijana

Ova je biljka vijekovima korištena kao sedativ i anksiolitik. Primjenjuje se kao čaj, tinktura, u obliku tableta. Snižava krvni pritisak, pa se osobe sa prirodno niskim krvnim pritiskom moraju strogo pridržavati uputa korištenja.

Matičnjak

Matičnjak je odličan u borbi protiv nesanice, stresa, ali je dosta manje učinkovit nego valerijana i pasiflora. Ono što je bitno jeste da prevelike doze matičnjaka mogu imati jake nuspojave, čemu svjedoče različite kliničke studije.

Kamilica

Klasik među čajevima. Kamilica djeluje jako opuštajuće i smirujuće, kako po nervni sistem, tako i po probavni trakt, pa se preporučuje i za stomačne tegobe. Dokazano je da kamilica djeluje na iste receptore kao i lijekovi za anksioznost.

Lavanda

Lavanda djeluje veoma umirujuće  i vrlo je popularna u aromaterapiji, stoga ne čudi što se koristi od antičkih vremena. Kao prirodan lijek za smirenje može se napraviti i čaj od lavande.

Lipa

Lipa nije popularna koliko i prethodno pomenute biljke, ali je definitivno jednako učinkovita: djeluje kao prirodni sedativ, te odlično djeluje na ublažavanje glavobolje. Smanjuje stres, umanjuje nervozu i može se kombinovati i sa drugim čajevima, te odlično djeluje i na smanjenje tegoba vezanih za urinarni trakt.


© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X