SFD vam predstavlja – Fit Bar Point – Slatki svijet bez šećera – Sarajevo Food Dictionary

SFD vam predstavlja – Fit Bar Point – Slatki svijet bez šećera

Clean Eating ili ‘jesti čisto’ je izreka povezana je s načinom života koje danas promovisan od strane mnogih i, rado ćemo se složiti, iz pravih razloga. Iako se ovaj izraz upotrebljava u društvenim medijima, nikad se nije postiglo suglasje o tome šta to zapravo tačno znači pa se sam pravac otišao u više različitih smjerova.
Međutim, temeljna načela ovog pokreta jesu: uklanjanje prerađene hrane; smanjiti unos soli; jesti više voća i povrća; jesti meso iz kontrolisanog uzgoja, odabrati cjelovite žitarice; eliminirati rafinirani šećer i masnoće.

To je ono čemu teži Fit Bar Point.

Fit Bar Point je jedan mali restoran s velikom idejom. Oni svoj koncept zasnivaju na zdravoj pripremi hrane i kombinovanju svježih sastojaka u ukusna jela, izbalansiranih nutritivnih vrijednosti, koja će vam dati energiju za cijeli dan.
Da uprostimo – Fit Bar Point ne služi fast food (brzu hranu), nego fast fuel (brzo gorivo) za sve one kojima je potrebna kvalitetna konstantna energija priređena organskim i namirnicama bez šećera.

U Fit Bar Pointu se kuha bez ulja. Da, dobro ste čuli. Jedino ulje koje se koristi jeste kada se protein stavlja u marinadu, ili ono koje se servira uz pečenu ribu, a tad se radi o prvoklasnom maslinovom ulju. Začini su pojednostavljeni, nema sumnjivih kombinacija koje sadrže MSG. Koristi se so, biber i ostali dehidrirani te svježi začini tipa peršun, celer, bijeli luk, bosiljak…

Već na pravi pogled, Fit Bar Point donosi utisak modernog restorana, s idealnom lokacijom i baštom koja je tokom radnog dijela dana uvijek okupana suncem. Od ulaska, te tokom cijelog boravka pratiće vas osjećaj ugode i harmonije, i to su upravo osjećaji koji trebaju da budu servirani s obrokom za potpuni užitak.
Hajmo malo popričati o slatkom programu koji se nalazi na meniju ovog lokala. Kao zaslađivač se koristi med, hurme ili javorov sirup, a umjesto brašna koristi se mješavina zobi i ostalih drugih mljevenih sjemenki, i jako je bitno za naglasiti – sve je bez glutena.
Eh, kada smo ovo razjasnili hajde da pređemo na konkretnu ponudu. Velika je potražnja za raw (sirovim) braunijem, aromatičnim čokoladnim kolačem, koji je potpun, izbalansiran, sladak ali zaslađen samo hurmama.

Ponuda prati sezonsko voće i povrće, tako da u jednom dijelu godine ovdje ćete moći naručiti kolač od bundeve, a nekad će biti od mrkve. Takođe isto vrijedi za čija puding, koji je ukrašen sezonskim voćem koji okusu donosi nevjerovatnu svježinu.

Ponosni su i na svoj bezglutenski proteinski souffle, koji onako vruć i pjenast služe s hladnim bezglutenskim sladoledom, koji nabavljaju od Marshall’s Gelato. Radi se o bogatoj kremastoj Madagaskar vaniliji, koja umiruje čokoladni okus savršenog pripremljenog soufflea.
Završićemo ovaj članak s jednom novosti u svijetu slastica. Čokolada koju ovaj restoran koristi u pravljenju svojih deserta je Callebaut – vrhunska belgijska čokolada. Nakon tamne, mliječne i bijele boje, rubin je najneobičnije čokoladno otkriće u zadnjih 80 godina. Ovaj dar majke prirode iznenađuje s potpuno novim iskustvom boja i okusa, rođen iz kakao zrna boje rubina – bez dodavanja boja i voćnih aroma. Ovo je jedino mjesto u Sarajevu gdje možete uživati u proteinskim čokoladnim bombicama, uronjenim i slasnu ruby čokoladu.


author
Piše: SFD
Fotograf hrane

Arnej Misirlić

Upcoming events

Juli, 2020

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X