Sarmice od blitve punjene gljivama i orasima – Sarajevo Food Dictionary

Sarmice od blitve punjene gljivama i orasima

15tak listova mlade blitve
1 šolja gljiva
2 kašike putera
pola šolje oraha
so i biber po želji
———————————–

  1. Blitvu kratko blanširajte, tako što ćete u vruću vodu stavljati listove samo da postanu mekani spremni za rolanje. Nemojte preduho držati u vrućoj vodi, krenuće se raspadati.
  2. Na suhu tavu stavite očišćene gljive. Nemojte ih isijeći na premale komade, bitno je da ostane onaj njihov divni okus. Pecite ih tako na suhoj tavi, dok ne promijene boju, i zatim dodajte kašiku putera. Pustite da se to još malo pirja.
  3. Kada su se malo ohladile, gljive i orahe prebacite u multipraktik, i miksajte dok ne dobije kremastu strukturu, koliko je to već moguće.
  4. Blanširanu blitvu punite ovom smjesom, i rolajte kao sarmice.
  5. Za dodatni okus, možete sarmice tako srolane pažljivo prepržiti na ovoj dodatnoj kašici putera, ali nije obavezno. Možete ih zapeći  i u rerni, pa ih preliti sa smjesom jajeta i parmezana, ili samo poslužiti uz jogurt… Tu vam ostavljam da sami nađete svoju dobitnu kombinaciju. 🙂

author
Piše: SFD
Tekst by:

Pitch in the Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, i poznavajući sebe mogu lako zaključiti da moji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te razmišljajući ‘inžinjerski’ dosta pomaže kod cijele organizacije sastojaka i procedura u kuhanju. Kroz poznavanje pravih ljudi, i pomenutu strast prema hrani, radim i kao jedna od urednica fenomenalnog magazina, portala, vodiča za najbolju hranu – Sarajevo Food Dictionary-ja.

Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu.

Više praktičnih primjera u slikama možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch

Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X