Znate li šta je PINSA i kakve veze ima sa pizzom? – Sarajevo Food Dictionary

Znate li šta je PINSA i kakve veze ima sa pizzom?

Budimo realni – ko ne voli pizzu? Hrskavu, savršenu, obilatu različitim okusima. Ako ste našli pizzu u koju se kunete u svom gradu, zaista ste pravi sretnici, bez obzira da li je to vegetarijanska, Napolitana, fungi ili neka deseta. Podjednako su slasne!

U 2020. godini, hit će biti nešto drugačije i novo: pinsa.

Ovaj stil pizze je poprilična nepoznanica Sjedinjenim Američkim Državama, pa i većini evropskih zemalja, iako vuče korijene čak iz razdoblja rimske vladavine. Često su je pravili ljudi koji su živjeli u seoskim naseljima, a potom su ovo ukusno i zanimljivo jelo prepoznali gradski kuhari i, prosto, prisvojili je i ubacili u svoje menije.

Riječ „Pinsa“ jeste latinskog porijekla, nastala od glagola „pinsere“, što u slobodnom prijevodu znači „pritiskati prstima“. Michael Schall, vlasnik Camillo bara i restorana u New Yorku, zaintrigirao je javnost nakon što je počeo objavljivati zanimljivosti o pinsi.“

„Ljudi uporno govore da to nije pizza, već samo pinsa. No, ja se ne slažem, pinsa zapravo i jeste vrsta pizze – tijesto sa paradajz sosom, sirom i umacima. Šta može biti nego pizza?“ izjavio je Schall, pomalo se podsmjehujući jer je ljudima otkrio nešto što će zasigurno biti tema različitih diskusija.

Kora pinse je dosta tanka, i drugačija od klasične pizze, a razlog tome je što se tradicionalna pizza pravi od 00 tipa brašna, što je čini težom za probavljanje. Pinsa se pravi od mješavine brašna, riže, pšenice i pira, te više vode i manje soli. Upravo je tako pravi i Peter Guimaraes, vlasnik Bice Cucina u New Yorku. Nakon što se napravi tijesto od pomenutih sastojaka, pritišće se prstima, a taj proces je poprilično dugotrajan.

Tijesto pinse mora duže da „nadolazi“ s obzirom na visok udio proteina u korištenim sastojcima. Mora odstojati otprilike 48 sati.

„Pošto tijesto duže mora odstojati, i to nekad preko 48 sati, pinsa se lakše probavlja i ne pada teško na želudac“ rekao je Schall.

Još jedna od razlika između pinse i pizze jeste način pečenja: U profesionalnim kuhinjama, pinsa se peče u krušnoj peći, na manjoj temperaturi. Također, ostaje u peći oko 2 minute, a drugim pizzama je potrebno oko minutu, da budu gotove. Naravno, ukoliko se pinsa pravi u kućnoj atmosferi, mnogo se duže peče nego klasična pizza.

Što se tiče umaka i toppinga, pinsa i pizza ne razlikuju se previše: Dodaju se paradajz sosovi, sir (mozzarella, provolone, parmezan i drugi), zajedno sa artičokama, salamom, rukolom, različitim mesnim prerađevinama….

Prije se dobra pinsa mogla pojesti isključivo u Italiji, ali to više nije slučaj, s obzirom da jako puno restorana pinsu dodaju u svoje jelovnike. Nekoliko restorana su čak u potpunosti posvećeni pinsama i varijacijama iste. Montesacro u San Franciscu jedan je od prvih restorana koji su ponudili pinsu, nakon čega su na istu ideju došli i neki od najpoznatijih njujorških restorana. Također, pinsu nudi i Gourmet Romano sa adresom u Los Angelesu. Schall je, na pitanje zašto je pinsa doživjela toliku popularnost baš sada, kazao da su se ljudi zasitili klasičnih pizza i da žele probati nešto novo. Uostalom, italijanska kuhinja je, prema Rankeru, zaista prva u svijetu, tako da su chefovi iz različitih zemalja odlučili u ovoj kuhinji pronaći nešto novo, nesvakidašnje, a što ljudima prenosi posebnu draž, toplinu i ljepotu okusa italijanske kuhinje.

 


author
Piše: SFD
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary