Sarajevo Food Dictionary

Teško da kredibilitet u radu i uvjerenjima možete prenijeti na druge, ukoliko isto sami ne prakticirate.

Vlasnici Fit Bar Pointa su po profesiji pravnici, i ponosni roditelji troje djece. Ovakav princip življenja, oni vode i kod kuće. Pri kuhanju i serviranju se ne koristi niti jedan umjetni ili rafinirani zaslađivač, brašno, kao ni masnoće. Sve tajne dobrog kuhanja i zdravog spremanja hrane su našli u organskim i prirodnim sastojcima, uz veliki trud i široku maštu.

U ponudi imaju razne potaže, izuzetno zdrave supe, transparentno napravljene od par sastojaka, koji su u službi vašeg zdravlja i dobrog osjećaja. Naručite supu od špinata ili paradajza, i saznajte kako povrće može biti izrazito ukusno, nemaskirano umjetnim začinima i nepotrebnim masnoćama.

U Fit Bar Pointu možete naručiti takozvani Proteinski tanjir, koji je idealan omjer dnevnog unosa proteina, ugljikohidrata i minerala. U ogromnoj porciji dobijete servirano 120gr piletine s kikiriki puterom, jajetom, ananasom, Mozzarellom, indijskim orasima i integralnom rižom. Mnogi koji vode računa o prehrani, znaju da su proteini ključni za pravilnu izgradnju mišića i kostiju, te produženu sitost, tako da automatski smanjuju potrebu za grickanjem i zobanjem što je glavni razlog narušene izbalansirane prehrane.

Ako recimo niste raspoloženi za neki konkretan obrok, svoje proteine unesite u obliku nekog od nevjerovatno ukusnih šejkova i smoothija. Kombinacije su vrhunske i nepregledne.

Ok, nabrojali smo jako puno zdravih delicija koje se služe u ovom restoranu, ali iz nekih razloga veliki broj ljudi neće da se odrekne svojih navika, te samo pokušavaju naći supstituciju za svoje, hajmo reći, nezdravo pripremljene obroke. Fit Bar Point u svojoj ponudi ima hamburgere i pileće burgere, koji su sa 100% čistim mesom i posluženi u labli bez brašna. Da, moguće je!

Kako je cijeli koncept ovog restorana da se posjetiocima pruži što više informacija i što više digne svijest o zdravoj pripremi hrane, ispod svakog jela imate tačno navedene sastojke koji su korišteni. Svako jelo pored ima oznaku za koga je odgovarajuće, da li za vegetarijance (V) ili veganere (VG).

Širok je opus vegetarijanskih jela koji je u ponudi. Vege burger od špinata, jaja, lješnjaka i dimljenog sira je nevjerovatan, serviran u pecivu bez brašna je posebna nagrada za sve one koji žele pojesti nešto ukusno, bez obzira na to jeli meso ili ne. Istakli bi još vege tortilja od integralnog brašna sa tikvicama, paradajzom i Mozarellom.

Slatki krompir ili batat, sve više dobiva na popularnosti. Odlična je namirnica jer obiluje vitaminom C koji jača imunitet, i ima mnogo tiamina, mangana i kalija. Fit Bar Point služi veoma ukusnu intergralnu pastu s orasima i batatom. Batat daje kremasti u daljini orašasti okus, a orasi pružaju onaj crunchy momenat. Neodoljivo!

Ovakva jedna priča ne bi bila potpuna bez činjenice da su vlasnici ekološki osvješteni. Dostavu, koju možete naručiti svaki dan, donose na vašu adresu u biorazgradivim ambalažama. Ovdje već razgovaramo o konkretnim promjenama, koje ovaj lokal namjerava da ponudi Sarajevu, i takav jedan pothvat je za istinsku pohvalu.

Fit Bar Point je jedan od rijetkih sober restorana u Sarajevu, gdje nije ni pušenje dozvoljeno, te kroz korištenje raznog čarobnog sjemenja kao što se kinoa, intergralna i crna riža, veliki izbor voća i povrća i samo najkvalitetnijeg mesa i ribe, možete primijetiti kako je moguće, a i na kraju kako je lijepo, početi organizovati svoju svakodnevnicu od onoga što direktno unosimo u svoj organizam.


author
Piše: SFD
Fotograf hrane

Arnej Misirlić

Upcoming events

Januar, 2021

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X