Sarajevo Food Dictionary

Ok – čuli smo za superheroje, superžene (Skroz-Superžena), no jeste li čuli za termin superhrana? To su namirnice koje su iznimno bogate fitonutrijentima, odnosno aktivnim spojevima izuzetno bitnim za ljudsko zdravlje. Najviše fitonutrijenata nalazimo u voću, povrću, cjelovitim žitaricama. U nastavku pročitajte koje su to supernamirnice i procijenite da li su uistinu zaslužile takav epitet!

Chia sjemenke

Chia sjemenke su odavno poznate po vrhunskim svojstvima: obiluju masnim kiselinama, vlaknima, proteinima. Osim toga, u tim se sitnim sjemenkama nalaze i omega-3 masne kiseline, antioksidansi, minerali, a i bogat su izvor vlakana i proteina. Konzumacija chia sjemenki pomaže u snižavanju holesterola, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, te poboljšava probavu. Još su Maye koristile chia sjemenke i smatrale ih izuzetno moćnom hranom. Chia sjemenke možete jesti u kombinacijama sa žitaricama, salatama, smothiesima… Mašti na volju!

Maca

Maca jeste temeljni izvor energije – bogata je nutritivnim tvarima: kalcij, magnezij, kalij, fosfor, željezo, cink, jod, vitamin B1, B2, B12, C, E, riboflavim, tiamin… I mnoštvom drugih! Zovu je i prirodnom Viagrom, jer podiže libido.

Acai bobice

Acai bobice su u posljednjih nekoliko godina prepoznate i kao neizostavna, a istinski djelotvorna, stavka u kozmetičkoj industriji, dok su njihove nutritivne osobine i uticaj istih na organizam odavno poznate. Smatraju se prvim i najpoznatijim predstavnikom bobica. Sadrže visoke udjele aminokiselina, proteina, antioksidanasa. Upravo je udio proteina u acai bobicama ono što ih izdvaja od bobičastog voća. Bogate su i kalijem, vitaminima A, C, D, E, te vitaminima iz B kompleksa.

Organski acai prah možete koristiti svakodnevno kao dodatak sokovima, te smoothiesima.

Camu camu

Camu Camu prosto vrvi od vitamina C, što znači da je ova namirnica na samom vrhu top liste za ojačavanje imuniteta. Koristi se za liječenje astme, virusni infekcija, glavobolja…

Kakao zrno

Dejstvo kaka i njegove značajke poznate su od davnina: zvali su ga hranom bogova. Važan je antioksidans, te obiluje serotoninom, triptofanom, anandamidom, te dopaminom.

Kakao možete dodati u zobene pahuljice – dobit ćete pravu bombu minerala i antioksidanasa.

Goji bobice

Goji bobice smatraju se najmoćnijim biljkama u svijetu, ili su makar u samom vrhu. Usporavaju proces starenja, pospješuju revitalizaciju organizma i poboljšavaju imunitet. Uglavnom ih možete naći kao sušeno voće, ali upravo  u takvom obliku otpuštaju najviše fruktoze i najukusnije su za jelo. Ukoliko imate craving za slatkom hranom-posegnite za sušenim goji bobicama!

Suma sumarum-što više superhrane jedete, vaš će vam organizam biti sve više zahvalan. Vitamini različitih skupina uklanjaju kisikove radikale, koji štete vašim ćelijama, tako da-naoružajte se preukusnim darovima prirode i keep yourself healthy! Zdravlje zaista ulazi na usta J


© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X