Sarajevo Food Dictionary

Kada biste razgovarali sa astrologom, za sve, i tjelesno, realno i nadnaravno, našao bi poveznicu u astrologiji. Sunce je, prema astrolozima, odgovorno za vitalnost i energiju, Merkur upravlja intelektom i razmišljanjem, Mjesec je, pak, zadužen za probavni sistem Venera reguliše šećer i čula… I tako u nedogled. Ukoliko ste fan astrologije, ali i hrane, naišli ste na pravi članak!

Ovan, Lav, Strijelac spadaju među vatrene znakove; Vaga, Blizanci i Vodolija ubrajaju se u zračne znakove, Rak, Škorpija i Ribe su vodeni, a Bik, Djevica i Jarac pripadaju zemljanim znakovima.

Ovisno o pripadnosti pomenutim skupinama, ljudi vole jesti različitu hranu. Astrologija tvrrdi da vatreni znakovi vole jesti začinjenu hranu, zemljani škrobnu i odlikuju se hedonističkim odnosom prema hrani u kojoj često znaju pretjerati; osobe koje pripadaju zračnim znakovima vole se počastiti svakojakim grickalicama i alkoholnim pićima, dok vodeni znakovi vole morske plodove, ribu (generalno morsku hranu), ali i gazirana pića.

Vatreni znakovi i hrana:

Pripadnici ovih znakova trebaju jesti lisnato povrće, svo voće, žitarice i salate. Ovnovi ishranu trebaju obogatiti željezom, vitaminom B12, dok Lavovi trebaju u organizam unositi dosta kalcija i magnezija. Strijelac je znak koji voli da pretjeruje u svim hednostičkim uživanjima, pa se savjetuje da izbjegava procesuiranu hranu, slatku hranu, te da makar na taj način čuva probavni trakt od opterećenja. Za Strijelca su prava stvar morski plodovi i mahunarke.

Zemljani znakovi:

Bik u ishranu treba uključiti žitarice, nezasićene masne kiseline, ali i agrume. Vitamin C im je prijeko potreban, tako da bi mogli posegnuti i za pripravcima gdje je ovaj vitamin nešto koncentrovaniji. Djevice trebaju paziti na dovoljan unos B vitamina (cijeli kompleks), dok je mliječna hrana, kaže astrologija, pun pogodak za Jarčeve.

Zračni znakovi:

Supa, riža, začini kao što je kumin, sjajne su namirnice za zračne znakove. Vage trebaju konzumirati orašaste plodove, Blizanci što više morskih plodova, ribe i leće, dok Vodolija zahtijeva povećanje B vitamina u ishrani.

Vodeni znakovi:

Svježe zeleno povrće, voće, hrana sa visokim udjelom vlakana (pšenične klice, zob) preporučuju se za vodene znakove. Rak bi, s druge strane, trebao jesti što više hrane sa kalcijem, B12 vitaminom, a namirnice iz kojih može dobiti upravo pomenute nutrijente jesu špinat, paradajz, batat, grah, jogurt i brokule.

Za Škorpije se savjetuje redovna detoksikacija, đumbir, lanene sjemenke, med, citrusi i slično. Ribe trebaju, generalno, pojačati unos vitamina i minerala, a izbjegavati slatkiše i previše slane grickalice.


© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X