Čudna strana gastro svijeta: kafa od gljiva, čaj od sira, hrana umočena u zlato… – Sarajevo Food Dictionary

Čudna strana gastro svijeta: kafa od gljiva, čaj od sira, hrana umočena u zlato…

Let's face it – svaka medalja ima dvije strane. Tako, i taj čudesni gastro svijet, pun šarolikih zalogaja, ima onu čudnu stranu u koju je  nekada zaista teško i povjerovati. Donosimo vam neke od najčudnijih (pomalo čak i bizarnih!) stvari iz gastro svijeta, a nakon što pročitate članak, recite nam šta biste zapravo i probali?

  1. Kafa od gljiva

Mljevena kafa, sa daškom medicinske gljive, postala je svojevremeni hit u gastro svijetu i svijetu kafe. Smatra se da može zamijeniti kofein, te da je sjajan izbor za jutarnje okrijepljenje i energiju.

  1. Čaj od sira

Ovaj čaj, zapravo, postoji! Pije se hladan, sa toppingom od kremastog sira, mlijeka i soli. Potiče sa Tajvana, ali je sada kineski specijalitet. Slatkog je okusa, sa primjesom kiselkastog i, ko kod ga proba, ne ostane ravnodušan.

  1. Pivo sa kafom… Ili kafa sa pivom?

Ovo je savršeno piće za happy hour! U Americi ga ljudi često naručuju, posebno u popodnevnim satima, ali i nakon posla, i to upravo u vrijeme happy hour-a. Mnogi pubovi u Americi planiraju uvrstiti ovo piće u svakodnevni meni.

  1. Jestivo cvijeće

Govorimo o pravom cvijeću iz bašte… Ovo je postalo trend među veganima, vegetarijancima, ali i ljudi koji u svojoj ishrani imaju meso, ovaj trend prihvataju objeručke. Suštinski, bitno je pozavati karakteristike cvijeća, jer, logično, naš gastrointestinalni trakt neće baš svako cvijeće prihvatiti s radošću.

  1. Hrana pokrivena zlatom

Zajedno sa trendom  hrane u duginim bojama, došao je i trend hrane umočene u zlato. U New Yorku su, u jednom restoranu, chefovi umočili pileća krilca u zlato i tada je sve počelo: Ljudi su poludjeli za ovim trendom i uveliko počeli naručivati Golden Chicken Wings.

  1. Hrana u duginim bojama

Djeca u nama, zaista, ne umiru i ne nestaju: inner childu su mnogi američki chefovi odlučili prepustiti postavljanje novih trendova. Zamislite samo pun stol kolača, peciva, sokova u prelijepim žutim, crvenim, plavim nijansama… Aesthetic for the eyes! Mada, dosta ljudi bi ipak ostavilo ovaj trend za dječije rođendane i tematske partije.

  1. Narandžasto vino

Narandžasto vino se pravi od bijelog grožđa, ali na posebne načine se suši i posebni se sastojci dodaju, da bi vino dobilo lijepu narandžastu boju. Suhog je i jakog okusa, sa primjesama voćkastih i slatkih aroma.

  1. Puter od sjemenki

Puter od sjemenki jedna od mogućih zdravih alternativa pošto nema dodanih ulja, supstanci, niti aditiva, a obiluje nezasićenim mastima i željezom. Poznat je i kao puter od suncokretovih sjemenki, iako se industrija ne ograničava od čega se može praviti, te se pravi i od, naprimjer, lana.

  1. Supa u flaši (ili tetrapaku)

Poenta ovog trenda je zamijeniti nezdrave sokove zdravim supama, koje za cilj imaju ojačati imunitet. Možete birati između krem supa, supa od paradajza, ili regularne, obične pileće supe. Pijete ih onako kako pijete čaj ili sok, a u 2019.su među stranim influencerima bile česte slike ispijanja supica iz kartonskih ambalaža.

 


author
Piše: SFD
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary