Amelina pura – Sarajevo Food Dictionary

Amelina pura

👩🏻‍🍳Ljubav prema puri ostala mi je vjerojatno još od ranog djetinjstva. To je bila naša nedeljna tradicija, moji roditelji su je spremali svako na svoj način, mama bosansku verziju, a tata hercegovačku sa više bijelog luka.

Poput ostalih žitarica, većina energije u kukuruzu potiče od škroba. Žutu joj boju daju karotenoidi lutein, zeaksantin i beta-karoten. Lutein podržava zdravlje očiju, dok beta-karoten štiti kožu.

👩🏻‍🍳Pozitivni efekat  palente su i njena vlakna. Iako ih ne možemo probaviti i iskoristiti, ona igraju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja čovjeka. U doticaju s vodom bubre, povećavaju volumen stolice, pomažu rad crijeva, a time i detoksikaciju organizma. Osim toga, prehrambena vlakna smanjuju rizik za pojavu bolesti srca i krvnih žila te raka debelog crijeva.

🍲Neprobavljena vlakna dospijevaju u debelo crijevo gdje ih razgrađuju u njima prisutne bakterije. Aktivnošću bakterija stvaraju se kratkolančane masne kiseline koje doprinose sniženju koncentracije holesterola i glukoze u krvi. Palenta ne sadrži gluten pa je od velike koristi ljudima koji pate od celijakije.

Odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K i E, pantotenska kiselina, tiamin, riboflavin, i niacin. Ima dovoljnu količinu fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana.

 

Amelina pura (4-6 osoba)

Sastojci:
500g palente
1l koljenice
4 čehna bijelog luka, sitno isjeckana
3 komada mladog luka isjeckanog na tanke kriškice
100g maslina, izrezati na kriškice
100g mariniranog paradajza, izrezanog  na manje komade
200g kozijeg sira (ili drugog po želji)
sjemeneke suncokreta i tikve
so i biber po želji
Priprema:

Koljenicu prokuhati i onda na niskoj vatri dodavati palentu i mješati konstantno 15 min kako se ne bi stvorile grudvice. Dodajte pred kraj mladi luk i bijeli luk. Dodati sir i dobro izmješajte. Prebaciti iz šerpe na veću dasku kako bi se ohladilo i onda izrezati na kocke.

Servirati sa maslinama, sjemenkama suhim paradajzom i posuti hladno prešanim maslinovim uljem.

👩🏻‍🍳Prijatno!


author
Piše: SFD
Tekst by:

Amela Ivković O’Reilly

Amela Ivković O’Reilly je jedna fenomanalna žena, koja svojom upornošću i unutarnjom snagom pomiće granice znanja i važnosti zdrave ishrane u BiH, a i šire.

Radila je s glavnim stručnjacima na području prehrane, biljnog porijekla, osteopatije, refleksologije, akupunkture i kognitivne psihologije. Radila je u klinikama u Dublinu, Londonu i Gran Canariji, gdje i dalje ima svoje klijente. Osim rada u privatnoj praksi, nedavno je na korporativnoj razini radila na projektu vodeće europske tvrtke DM i kreirala prehrambeni program, uključujući njihove proizvode iz Alnatura asortimana.

Kao član škole Family Macrobiotics redovno drži predavanja na različite teme za domaće stanovnike i za međunarodnu zajednicu na engleskom jeziku. Redoviti je gost na raznim TV i radio stanicama na različitim temama zdravlja i prehrane. Surađivala je na projektu UNDP-a u promicanju lokalne, organske hrane. Amela je članica irskog udruženja prehrambenih terapeuta, Udruženja nutricionističkih terapeuta iz Velike Britanije i Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

Predsjednica je Skupštine Udruženja Zelenog vijeća i zajedno trenutno rade na projektu edukacije školske djece o zdravom životu. Surađuje sa Smart Food iz Crne Gore na razvoju obrazovnih programa za djecu i odrasle na različitim temama vezanim za zdrav način života i prevenciju bolesti.

Više info na

http://nutricionista.ba/
https://www.facebook.com/aivkovicoreilly
https://www.instagram.com/amela_nutritionist/?hl=en

Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X