Čokoladni kolač sa jagodama – Sarajevo Food Dictionary

Čokoladni kolač sa jagodama

🍓Savršena zdrava kombinacija jagoda i crne čokolade!

Kolačići od jagoda sa čokoladom zdravi su desert savršen za sve nas a pogotov za osobe koje imaju intolerancije ii alergije na mlijeko, jaja, gluten ili bilo koji tip žitarice!

Napravljeni su od bademovog brašna, bez jaja i mliječnih proizvoda i također veganski!
🍓Sastojci

35g lanenih sjemenki
280ml vode
140 g bademovog brašna

100g kakaa u prahu
50-100g kokosovog šećera (ja uvijek stavim manje)
1 čajna kašika praška za pecivo
60g putera od badema može puter od oraha ili lješnjaka
1 čajna kašika vanilije u prahu
50g jagoda – nasjeckanih na kriške
50g tame crne čokolade isjeckane na komadiće
👩🏻‍🍳Priprema
Zagrijte rernu na 180C . Pripremite tepsiju ( 30×15 ili sličnih dimenzija, samo da nije puno veća kako bi ste dobili odgovarajuću debljinu) tako što je premažete puterom i stavite papir za pečenje.
Pripremite svoje laneno jaje kombinujući laneno sjeme s vodom i ostavite da odstoji 10 minuta.

U velikoj posudi dobro promješajte sve suhe sastojke. U drugoj posudi kombinujte svoje vlažne sastojke, osim jagoda i čokolade i dobro promiješajte. Zatim dodajte pola količine jagoda i čokolade. Prebacite u tepsiju i onda na vrh stavite preostale jagode i čokoladne komadiće, slobodno ih malo pritisnute prstima prema unutra.
Pecite u rerni 30-35 min.
Ostavite da se kolač potpuno ohladi prije nego što ga izrežete.
Zdrave čokoladne kolače možete držati u frižideru do 5 dana.

👩🏻‍🍳Prijatno!


author
Piše: SFD
Tekst by:

Amela Ivković O’Reilly

Amela Ivković O’Reilly je jedna fenomanalna žena, koja svojom upornošću i unutarnjom snagom pomiće granice znanja i važnosti zdrave ishrane u BiH, a i šire.

Radila je s glavnim stručnjacima na području prehrane, biljnog porijekla, osteopatije, refleksologije, akupunkture i kognitivne psihologije. Radila je u klinikama u Dublinu, Londonu i Gran Canariji, gdje i dalje ima svoje klijente. Osim rada u privatnoj praksi, nedavno je na korporativnoj razini radila na projektu vodeće europske tvrtke DM i kreirala prehrambeni program, uključujući njihove proizvode iz Alnatura asortimana.

Kao član škole Family Macrobiotics redovno drži predavanja na različite teme za domaće stanovnike i za međunarodnu zajednicu na engleskom jeziku. Redoviti je gost na raznim TV i radio stanicama na različitim temama zdravlja i prehrane. Surađivala je na projektu UNDP-a u promicanju lokalne, organske hrane. Amela je članica irskog udruženja prehrambenih terapeuta, Udruženja nutricionističkih terapeuta iz Velike Britanije i Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

Predsjednica je Skupštine Udruženja Zelenog vijeća i zajedno trenutno rade na projektu edukacije školske djece o zdravom životu. Surađuje sa Smart Food iz Crne Gore na razvoju obrazovnih programa za djecu i odrasle na različitim temama vezanim za zdrav način života i prevenciju bolesti.

Više info na

http://nutricionista.ba/
https://www.facebook.com/aivkovicoreilly
https://www.instagram.com/amela_nutritionist/?hl=en

Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X