Pileća pita – Sarajevo Food Dictionary

Pileća pita

👩🏻‍🍳Ovo je zdrava varijacija recepta gdje sam tjesto ili pire krompir zamjenila pireom od karfiola što rasterećuje vaš probavni sistem, daje vam energiju i hrani vaše tijelo.

👩🏻‍🍳Veoma popularno jelo kod svih ukućana, možete odmah napraviti duplu dozu i jednu zamrznuti prije pečenja i korisiti kao brzo jelo kada nemate puno vremena za kuhanje. Kada vikendom pravite pečenu piletinu(pecite 2 manja pileta) odmah ostavite dovoljnu količini za ovaj recept i koristite dok ste u kuhinji da napravite dovoljnu količinu kako bi imali još jedan dodatni obrok.

Pileća pita

500g pečene piletine sitno nasjeckane (korisitite idealno tamno meso- bataci i krilca)
2 prase, sitno narezane
4 čehna bijelog luka, sitno isjeckana
4 srednje veličine mrkve, isjeckane na kockice
2 velika celerova štapića, narezana na kockice
1 lovorov list
1 supena kašika putera
500 ml pilećeg temeljca
250g gljiva (mogu različite vrste) isjecakne na kriškice
1 supena kašika timjana ili ružmarina
velika šaka svježeg sjeckanog peršuna
100g smrznutog graška
Morska so i biber

Pire od karfiola
2 srednja karfiola, uklonite vanjske listove
25g putera
4 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
4 supene kašike vode
morska so i crni biber

Priprema:

Zagrijte puter u tavi, dodajte prasu i kuhajte do 4 min dok se ne smekša. Dodajte celer i lovorov list. Povećajte temperaturu, dodajte bijeli luk, sjeckanu mrkvu i gljive, i kuhajte do 1-2 minute.
Dodajte pileći temeljac, timjan i povećajte temperaturu, kada provrije smanjite i pirjajte oko 12 min dok se sos ne reducira.
Dok se sos reducira napravite karfiol pire. Uklonite tvrde dijelove stabljike karfiola, a zatim grubo nasjeckajte na komade od 5 cm. U dno velike posude dodajte 4 kašike vode i puter, a na vrhu stavite karfiola i bijeli luk.
Pokrijte tavu i parite na srednje jakoj vatri oko 8 minuta. Provjerite da li karfiol ima dovoljno vode da se kuha, a po potrebi dodajte još.
Kuhani karfiol stavite u blender i miksajte dok ne dobijte kremasti pire. Dodajte so i biber.
Kada se sos reducirao izbacite lovorov list i dodajte grašak i piletinu. Začinite morskom soli i crnim biberom. Prebacite smjesu u zdjelu za pečenje (dubine do 5 cm i širine do 25cm).
Na površinu stavite pire od karfiola i razmažite u jednakom sloju. Premažite puter ili kokosov puter na samu površinu i pecite na ventilatoru 200 ° C 20 do 30 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.
Za vegeterijansku opciju zamjenite piletinu sa kuhanom lećom-350/400g.

👩🏻‍🍳Poslužite se sezonskom salatom i sitno sjeckanim peršunom!
Prijatno 👌


author
Piše: SFD
Tekst by:

Amela Ivković O’Reilly

Amela Ivković O’Reilly je jedna fenomanalna žena, koja svojom upornošću i unutarnjom snagom pomiće granice znanja i važnosti zdrave ishrane u BiH, a i šire.

Radila je s glavnim stručnjacima na području prehrane, biljnog porijekla, osteopatije, refleksologije, akupunkture i kognitivne psihologije. Radila je u klinikama u Dublinu, Londonu i Gran Canariji, gdje i dalje ima svoje klijente. Osim rada u privatnoj praksi, nedavno je na korporativnoj razini radila na projektu vodeće europske tvrtke DM i kreirala prehrambeni program, uključujući njihove proizvode iz Alnatura asortimana.

Kao član škole Family Macrobiotics redovno drži predavanja na različite teme za domaće stanovnike i za međunarodnu zajednicu na engleskom jeziku. Redoviti je gost na raznim TV i radio stanicama na različitim temama zdravlja i prehrane. Surađivala je na projektu UNDP-a u promicanju lokalne, organske hrane. Amela je članica irskog udruženja prehrambenih terapeuta, Udruženja nutricionističkih terapeuta iz Velike Britanije i Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

Predsjednica je Skupštine Udruženja Zelenog vijeća i zajedno trenutno rade na projektu edukacije školske djece o zdravom životu. Surađuje sa Smart Food iz Crne Gore na razvoju obrazovnih programa za djecu i odrasle na različitim temama vezanim za zdrav način života i prevenciju bolesti.

Više info na

http://nutricionista.ba/
https://www.facebook.com/aivkovicoreilly
https://www.instagram.com/amela_nutritionist/?hl=en

Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X