Restorani nakon Coronavirusa: Kakve su restrikcije neophodne? – Sarajevo Food Dictionary

Restorani nakon Coronavirusa: Kakve su restrikcije neophodne?

Nakon prvog i teškog vala pandemije SARs-CoV-2 virusa, cijeli se svijet suočio sa poteškoćama i ne postoji niti jedna branša koja nije osjetila posljedice.

U anketi sprovedenoj u Americi, rezultati govore da tek 12% Amerikanaca osjeća tu sigurnost i spremnost jesti u restoranima, koji su se unazad par sedmica konačno pripremili za otvaranje. Ostali su se izjasili otprilike jednako – da nisu sigurni u osoblje koje priprema hranu, kao ni sam kvalitet i čistoću namirnica u restoranima.

Virus je izuzetno virulentan pa je, samim tim, zaraza moguća, bez obzira na dob, spol, pa i jačinu imunološkog sistema. Svakako, to ne znači da svačiji organizam reaguje jednako na virus. Ipak, zaista je neminovno pridržavati se svih pravila i restrikcija, u cilju što veće zaštite.

No, koje su to stavke koje će se bitno promijeniti u restoranima i koje će se, zasigurno, zadržati dugo vremena?

  1. Bezkontaktno plaćanje

Jedna od smjernica koje su nametnute od strane Svjetske zdravstvene organizacije, a upućene su industriji hrane, jesu uvođenje bezkontaktnog plaćanja, što će smanjiti rizik od prenošenja infekcije i generalno kontakta sa zaraženim osobama. Odlična bi stvar bila plaćanje preko aplikacija restorana, ali na Balkanu ova ideja još uvijek nije u potpunosti zaživjela.

  1. Pleksiglas

Barijere od pleksiglasa su još jedna stavka koja se preporučuje ugostiteljima, a sve u cilju manjeg kontakta sa ljudima. S obzirom na to da je najviše zaraženih bez

simptoma, ova je stavka izuzetne važnosti. Na ovaj način, gosti će moći uzimati naručenu hranu, bez da ulaze u restoran (ili im je, prosto, previše mučno čekat u redovima za restorane).

  1. Držanje distance i česta nemogućnost rezervacija zbog manjka mjesta u restoranu

Pošto se preporučuje maksimalno pedeset osoba u restoranu, to će uveliko otežati rezervaciju mjesta, posebno za više ljudi – distanca od minimalno dva metra je krucijalna.

Tako, mnogi ljudi će se morati odlučiti za kućne varijante u kontekstu slavlja, jer restorani više neće imati luksuz primati dosta ljudi u svoje prostore.

  1. Zabrane na stolovima

Ovo se pravilo vezuje za pravilo držanja distance – ukoliko se ljudi ne budu pridržavali, ugostitelji će morati trakom obilježiti stolove za kojima gosti neće moći sjediti zbog prevelike blizine.

  1. Konobari i šankeri će morati nositi maske, kao i kuhari

Ovo je pravilo koje apsolutno niko neće moći prekršiti, niti odstupati od istog: dugi period će osoblje restorana morati nositi maske, a u suprotnom će plaćati kazne. Prosto – ovim pristupom štite sebe, kao i ostale uposlenike. Od ovog pravila će, možda, povremeno moći odstupati gosti, ukoliko drže ispravnu distancu.

 


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X