Yoga- jedinstvo uma, tijela i duše – Sarajevo Food Dictionary

Yoga- jedinstvo uma, tijela i duše

Jeste li se ikada zapitali zašto kada pravimo planove ili kada nešto započinjemo gotovo je uvijek to „od ponedjeljka“? Zašto baš ponedjeljak? Ponedeljak označava novi početak i svake sedmice nam pruži šansu da napravimo neki mali iskorak i time možda baš utabamo neki novi životni put.

Šta ako biste ovog ponedeljka upravo krenuli od sebe? Zato krećemo od početka, odnosno krećemo od sebe, i kao što sam naziv kolumne kaže – malim koracima. Postoji ona stara narodna izreka „Ne može ništa preko noći“, pa tako ne možeš ni od sebe odmah očekivati promjenu. Međutim, malim, svjesnim i svakodnevnim koracima sigurno ćeš jednog dana stići gdje si namijenio/la jednog od tih ponedjeljaka.

Zato, od sada želimo s vama da dijelimo dijelove sebe, kako biste se i vi u tome prepoznali i možda zaista od jednog ponedjeljka nešto i primijenili. Za mali iskorak samo je potrebna želja, i kada je ona tu sve je moguće.  Prvi korak ste već napravili. Stvorili ste misao koja će da pokrene vaše tijelo, a duša će da prati.

Zato želim s vama da podijelim moje iskustvo sa yogom i sve što sam kroz yogu naučila o sebi. Ali, znanje bez iskustva ostane samo znanje, a znanje kroz iskustvo postaje mudrost. Mi vam ovdje možemo podijeliti znanje, ali bez vaše želje da to zaista iskusite ostaje kao zapis na papiru, a ne ostaje zapisano u vama.  Zato vas ohrabrujem da se odlučite zakoračiti prema sebi.  Ne morate ništa znati da krenete, već samo donesite odluku da želite.

Yoga kao praksa je namijenjena svakome i ne postoje stroga ograničenja i najviše ta ograničenja postavljamo mi sami. Yoga je više način življenja nego praksa  i obuhvata jedinstvo tijela, uma i duše. Mi funkcionišemo na vrlo jednostavan način gdje sve ovisi jedno o drugome. Mi smo u ravnoteži kada su nam um, tijelo i duša u ravnoteži. Naše prirodno stanje je da smo zdravi,  a balans uma, tijela i duše je zdravlje. I čim jedno od to troje nije u ravnoteži čitav nam je sistem narušen. Yoga radi na sva tri ova aspekta i istovremeno balansira sva tri dijela nas. Želimo li živjeti  u skladu, trebali bismo se posvetiti svakom tom dijelu nas na jednak način. Yoga je holistička praksa koja obuhvata rad na sva ta tri aspekta vas. Yoga podrazumijeva brigu o tijelu i to  vježbom,pokretom, ali i ishranom. Briga o našem mentalnom zdravlju mogu biti razne tehnike za tzv „mentalnu higijenu“  od vježbi, tehnika disanja, afirmacija, pisanja dnevnika  i mnogih drugih. A duša će tako biti na mjestu, jer u „zdravom tijelu je i zdrav duh“  . Rado ću s vama da dijelim sve te alate koje i vi možete primjeniti u životu da dovedete sebe u ravnotežu.

Nažalost, u svijetu u kojem živimo danas vodimo više računa o svemu drugom osim o samima sebi. Vodimo brigu o našoj kući, o našim autima, o našim uređajima, o našim ljubimcima, a najmanje obraćamo pažnju na sebe. Vaše tijelo je vaša kuća, kuća vaše duše i vas samih. Čime hranite vaše tijelo tj. kojom hranom, kojim mislima, kojim riječima će itekako da utiče na vas. Zato obratite pažnju koliko zaista odvajate vremena za sebe.  Koliko je vaše pažnje usmjereno prema vama samima? Tijelo je vaše vozilo i vašem vozilu treba gorivo i to je energija. Energiju pokrećemo kroz tijelu, ali i naše misli i naše riječi itekeko imaju svoju moć. Zato bih s vama podijelila nešto što je meni zaista promijenilo moj pogled na život i na sebe samu. Vrlo je jednostavno i ne treba vam nikakvo predznanje. Možete da to učinite u bilo koje doba dana, gdje god se nalazite i kako god da se osjećate. Ta posebna tehnika je ZAHVALNOST. Ostavljam vas sa zadatkom da od sutra započnete svoj dan tako što ćete se ustati ujutro, sjesti na svoj krevet i zatvoriti oči. Zamislite barem tri stvari na čemu ste zahvalni i pokušajte to da radite ovih sedam dana. Primjetite kako vam se dan nakon toga odvija i da li dolazi do određenih promjena u vama ili oko vas. Ukoliko želite, možete i zapisivati u dnevnik, na papiru, ali pokušajte da se zahvalite. Ako mislite sada na čemu ću biti zahvalna/zahvalan, samo izgovaraj u sebi“Hvala ti…“ i ponavljajte sve dok ti se ne pojavi riječ, a vjerujte mi da hoće. Za ovaj ponedeljak ostavljam vas sa ovim, a ujedno i najbitnijih korakom.

Već od narednog ponedeljka očekujte i praktične primjere za nešto što je svima nama najbitnije, a to je naš imunitet. Budite mi dobri, zdravi i sretni!


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Ada Vuk

Ja sam Ada Vuk. Yoga je dio mog života već 8 godina i zaista je postala način na koji živim. Čitav život sam, u suštini, u pokretu. Trenirala sam gimnastiku, balet, ples, koji je bio i moja velika ljubav, i potom je baš kada je trebalo došla yoga. Pokret je način na koji se izražavam i kroz svoje tijelo sam puno naučila o sebi. U tijelu je sadržano puno toga i preko tijela i komuniciramo sa svijetom oko nas. Moje putovanje je krenulo u Prana Yoga studiju gdje sam naučila, između ostaloga, i tehnike Vinyase i Ashtange, a prije 3 godine sam se upoznala i sa Kundalini yogom. Trenutno vodim Vinyasa yogu u studiju Fly Yoga Studio i također sam krenula i sa časovima Kundalini yoge. Yoga mi je promijenila život i vratila me sebi. Želja mi je da kroz svoje iskustvo pomognem drugima da iskuse sebe i upoznaju sebe i svoje tijelo.

Upcoming Events

Oktobar, 2020

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X