SFD Getaways – Gabela – Sarajevo Food Dictionary

SFD Getaways – Gabela

Kažu najbolji način da se upozna jedan teritorij je dolaženje u dodir sa njegovom hranom.
Postoji mnogo načina da se predstavi Hercegovina kao regija a mi ćemo kroz naša gastro druženja posjetiti prirodne, kulturno-povijesne, turističke znamenitosti i sve to uživajući u kuhinji ovog kraja.
Dičimo se mi ovdje titulom pravih domaćina koji se dugo pamte čemu svjedoče i pozitvne recenzije i komentari na Bookingu i TripAdvisoru.
Zato vas na naš prvi susret dočekujem domaćinski, a opet s druge strane kao gost, na mjestu gdje sam se ja osjećala što se ono kaže kao kod svoje kuće.
Vodim vas u nekadašnju Troju kako je tvrdio Robert Salinas Price a naučna javnost nikad nije prihvatila ni nažalost ozbiljnije razmatrala njegovu teoriju, odnosno današnju Gabelu poznatu po mletačkom lavu koji još stražari na brežuljku i tko zna možda i dandanas ispravlja nepravde i kažnjava zlotvore…
U gostima smo kod obitelji Bradvica. U njihovom obiteljskom domu koji je posljednjih godina renoviran ali i dalje uokviren u neka prijašnja vremena kojim dominira kamen i drvo. 

Obožavam životne prostore u koje je uložen trud i vrijeme, prostore koji odišu gostoprimstvom a upravo takav je njihova obiteljska kuća i sveoko nje. Dvorište ispunjeno stablima šipka, masline, lavandom, mentom, staze prošarane cvijećem i ukrašene rukotvorinama koje Grozdana pod brandom „Tangled by G“  kreira koristeći reciklirane i prirodne materijale proizvodeći unikatne predmete od modnih dodataka do predmeta za uređenje doma.
Pod starim orahom nas čeka serviran domaći liker od ruže i dok nazdravljamo sa prošlogodišnjom berbom na zidu strpljivo zriju novi okusi.

Još od djetinjstva meza mi je najdraži dio jela pogotovo ona propuhana na hercegovačkoj buri, još kad tome dodate sezonske povrtne salate i domaće sireve meni ostatak slijedova nekad i izostane.
Ovaj put to nije bio slučaj jer nikad nisam odbila japrak a o saču da i ne pričamo. Japrak je jelo koje je u naše krajeve stiglo preko turske kuhinje, izvorno se sprema sa listom vinove loze a kod nas u regiji se sprema sa raštikom, o kojoj ćemo posebno u sljedećim susretima.
Sač ili peka je u samom srcu naše gastronomske tradicije stoga i ne čudi da je čest izbor za obiteljska okupljanja i druženja. Ovaj tradicionalni način pečenja daje jelima poseban okus i treba ga posebno cijeniti zbog uloženog truda i vremena. Na vama je samo da izaberete sastojke i pogodite vatru.
Za potpuni doživljaj Hercegovine i uživanju u njenim okusima neizostavno je vino koje osim što se krije u njenom imenu utkano je u njen identitet i brendira je kao regiju prepoznatljivu na vinskim cestama Europe s posebnim osvrtom na autohtone hercegovačke sorte blatinu i žilavku.

Tangled by G
fb https://www.facebook.com/Tangled-by-G-1649992691894031/
inst https://www.instagram.com/tangledbyg/

 


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Stanislava Borovac

„Za sebe bi rekla da sam turistički entuzijast kojem se poslovi i hobiji nadopunjuju. Spajam fotografiju i priču sa ljubavi prema istraživanju i promociju onoga što me okružuje.

Kroz SFD Gateways voditi ću vas kroz hercegovačka mjesta istražujući tradicionalnu hranu ali i modernu interpretaciju iste. Provozat ćemo se vinskim cestama, prohodati putevima sira i meda, slijediti mirise aromatičnog bilja da bi kroz boje, okuse i mirise prenijeli sve što ova suncem okupana regija nudi.“

April, 2021

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X