Prva čakra – naše uzemljenje – Sarajevo Food Dictionary

Prva čakra – naše uzemljenje

Nalazimo se u prelijepom periodu godine kada je sve oko nas u punom cvatu, kako u prirodi, tako i u nama… Boje prirode i svega oko nas su nekako sočne, sazrijele i sva nam čula upijaju sve te doživljaje. Emocije su intenzivnije i više se osjećaju i dozvoljavamo sebi sve to da se i ispolji, jer ljeto i tjera da se otvaramo i da se dijelimo.

Danas započinjemo zajedno jednu bitnu i korisnu priču, kako biste mogli sebe što bolje sagledati i prepoznati svoje emocije i misli koje vam se javljaju. To je priča o čakrama.

Čakre su energetski centri u našim tijelima i riječ potiče iz sanskrita. Čakra se prevodi kao točak ili vrtlog. Čakra se odnosi na točkove energije ili namotane energetske centre po cijelom našem tijelu. Postoji sedam glavnih čakri. Čakre počinju od dna kičme i poredane su prema kruni glave. Ti centrifugalni kotači energije odgovaraju nervnim centrima u tijelu. Svaka od sedam glavnih čakri sadrži snopove živaca i odgovara određenim unutrašnjim organima.

Svaka od čakri također odgovara našem psihološkom, emocionalnom i duhovnom stanju bića. Budući da je sve energija, najvažnije je da naše sedam glavnih čakri ostanu usklađene, uravnotežene i protočne.

Svih sedam čakri su važne i međusobno povezane. Uravnoteženje jedne čakre stvoriće energetske promjene u drugoj čakri. Međutim, vrlo je važno potpuno uravnotežiti prvu čakru, korijensku čakru-muladharu prije nego što nastavimo prema drugim čakrama. U suprotnom  će nam nedostajati stabilnosti i ukorijenjenosti potrebnih za istinsku transformaciju i osobni rast.

Ne možemo rasti i mijenjati se ako se ne osjećamo sigurno i podržano, i sigurnost je osnovni princip prve čakre, korijenske čakre – Muladhara.

Korijenska čakra nazvana je Mūlādhāra na sanskrtu. Korijenska čakra je prvo od naših energetskih centara i osnova je i polazište našeg razvoja. Korijenska čakra povezana je sa prvim zadatkom koji obavljamo nakon rođenja, a to je određivanje „Da li pripadam ovdje?“ … na ovoj Zemlji i u ovom porodičnom sistemu. To nije konceptualno pitanje zasnovano na (razmišljanju) spoznaji. To je instinktivno.

Korijenska čakra – Mūlādhāra  je najaktivnija od svih čakri – ona je vaš centar za preživljavanje. Primarna energija preživljavanja je borba, bijeg ili reakcija smrzavanja i pokreće se iz energije korijenske čakre. Ovo je tvoja iskonska, životinjska priroda preživljavanja.

Ovo je čakra koja kontrolira našu životinjsku prirodu i upravlja našim čulom mirisa. Kao što su naši preci znali “namirisati” opasnost, tako i mi danas koristimo miris da osjetimo da li je nešto za nas ili nije.

Korijenska čakra – Mūlādhāra  je čakra stabilnosti, sigurnosti i naših osnovnih potreba. Korijenska čakra sastoji se od bilo čega što vas čini stabilnima u životu. To uključuje vaše osnovne potrebe kao što su hrana, voda, sklonište, sigurnost, kao i vaše emocionalne potrebe za međusobnim povezivanjem i biti neustrašivi. Kad su ove potrebe zadovoljene, osjećate se prizemljeno i sigurno. To je najvažnija čakra jer je ovo temeljna (ili Mool) čakra.

Kada je riječ o našoj psihološkoj i duhovnoj prirodi, ona nam pomaže razviti svoj osobni integritet, samopoštovanje i osjećaj pripadnosti. Razvija naš fizički identitet.

Neravnoteža u životnoj snazi ​​energije u korijenskoj čakri može nas ostaviti nemirnima ili iskusiti manjak energije, što se može izraziti kao anksioznost, zabrinutost, panika, depresija, frustracija, ogorčenost, bijes  ili nedostatak zanimanja za svijet ili u našem sopstvenom preživljavanju.

Međutim, kada je korijenska čakra izbalansirana i energija može slobodno teći, ona nam pomaže povećati osjećaj pripadnosti, osjećati se sigurno u svojim postupcima i izborima i imati sposobnost održavanja povećanog osjećaja vlastite vrijednosti.

Prvi od sedam energetskih centara, Mūlādhāra  je ujedno i najgušća od sedam čakri. Glavna boja ove čakre je crvena koja je ujedno i najgušća boja od svih boja čakri. Crvena je najsporija od svih talasnih dužina unutar vidljivog spektra, a ipak je najmističnija boja. Ona povlači sjenicu naprijed, tako da je sva naša energija i pažnja usmjerena prema van.

Zbog toga koristimo crvenu boju za stop svjetla i znakove zaustavljanja. Boja korijenske čakre naređuje pažnju. To nam signalizira opasnost. Mi djelujemo odmah. Crvena je boja životne snage. To je boja krvi i prva boja sa kojom imamo kontakt kada se rodimo. Crvena znači energiju i našu vezu sa Zemljom i nosi obećanje za opstanak.

Vezana je za element zemlje. Iz zemlje smo potekli i njoj se i vraćamo. 

 • Sanskritsko ime: Muladhara – korijenska podrška
  Mūla = korijen, porijeklo, suština
  Ādhāra = osnova, temelj
 • Fizička lokacija: prva tri pršljena u osnovi kičme
 • Endokrina žlijezda: Nadbubrežna žlijezda (borba-bijeg)
 • Organi / regije: mjehur, debelo crijevo / debelo crijevo, kičma, kosti, stopalo, noga, zubi, arterijski protok krvi u lijevu komoru srca
 • Emocionalno : strast, ljubav, uzbuđenje, odlučnost.
 • Uravnotežena / protočna energija: Kada je ova čakra otvorena/protočna energija, osjećamo se sigurno, kod kuće u svijetu, i neustrašivi.
 • Neuravnotežena: korijenska čakra je blokirana strahom i različitim oblicima traume. spor, poremećaj prehrane.
 • Psihološki simptomi blokade uključuju: anksiozne poremećaje, strah, napade panike, zabrinutost, prevladavanje misli, depresiju, noćne more, emocionalno nepovezano, nepovezano s tijelom, ljutnju / bijes.
 • Fizički simptomi blokade uključuju: letargične i fizički iscrpljene probleme kod debelog creva, mokraćnog mjehura, eliminacije ili problema s donjim dijelom leđa, lijeve ruke, noge ili stopala, upala, grčevi. Kod muškaraca se mogu javiti problemi sa prostatom. Poremećaji prehrane također mogu biti znak neravnoteže korijenske čakre.
 • Element: Zemlja (Zemlja je naša majka, naše tijelo je oblikovano iz njenih elemenata. Podržava nas i hrani)
 • Boja: Crvena
 • Čulo: Miris

Uravnotežavanje korijenske čakre-Mudadare

 • Kamenje / drago kamenje: granat, crveni jaspis, crni turmalin i krvni kamen. Možete postaviti dragi kamen na područje čakre dok ležite da biste ga otvorili i poravnali. Ili je nosi.
 • Fizička vježba (Yoga)
 • Prehrana : jesti crveno voće (repa, paradajz, jagoda, trešnja)
 • Povezivanje sa zemljom, hodanje bosi po travi, sađenje cvijeća, rad u bašti, samo su neke od aktivnosti za balansiranje korijenske čakre.
 • Iscjeljujuće vibracije / Zvučne kupke sa frekvencijom specifičnom za korijensku čakru.
 • Meditacija
 • Psihoterapija
 • Reiki- energetsko iscjeljivanje
 • Eterična ulja: sandalovina, ružino drvo, ruzmarin, crni biber, klinčić, đumbir, tamjan, mirta

U današnjem svijetu živimo u velikom strahu, osjećaj nemira i nesigurnosti postao nam je nužni saputnik. Ne znamo više kome, ne znamo više čemu pripadamo. Gubimo svoje korijenje, svoje tlo pod nogama i samim time smo sve više udaljeni od sebe. Postavljamo sve češće pitanje: „Da li ja pripadam ovdje?“

Gubitkom stabilnosti, tog svog korijenja, gubimo i povjerenje. Javlja se osjećaj ugroženosti koji pokreće instinkt preživljavanja i sve to dovodi do nekontrolisanih emocija i djelovanja. Samo pogledajte šta radimo našoj planeti Zemlji. A u suštini, iza svega toga je podsvjesni strah, gubitak našeg uzemljenja i osjećaja pripadnosti.

Zato yoga, naročito Kundalini yoga, nam može pomoći da otpustimo barem dio tih strahova, strepnji i nesigurnosti i da se vratimo povjerenju u sebe. Da izgradimo osjećaj postojanosti, zdravlja i stabilnosti. Da pustimo korjenje i da živimo u potpunosti u našim tijelima i na ovoj zemlji.

Jer ukoliko se vi osjećate podržani, sposobni ste da podržite i druge kao i Majku Zemlju.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Ada Vuk

Ja sam Ada Vuk. Yoga je dio mog života već 8 godina i zaista je postala način na koji živim. Čitav život sam, u suštini, u pokretu. Trenirala sam gimnastiku, balet, ples, koji je bio i moja velika ljubav, i potom je baš kada je trebalo došla yoga. Pokret je način na koji se izražavam i kroz svoje tijelo sam puno naučila o sebi. U tijelu je sadržano puno toga i preko tijela i komuniciramo sa svijetom oko nas. Moje putovanje je krenulo u Prana Yoga studiju gdje sam naučila, između ostaloga, i tehnike Vinyase i Ashtange, a prije 3 godine sam se upoznala i sa Kundalini yogom. Trenutno vodim Vinyasa yogu u studiju Fly Yoga Studio i također sam krenula i sa časovima Kundalini yoge. Yoga mi je promijenila život i vratila me sebi. Želja mi je da kroz svoje iskustvo pomognem drugima da iskuse sebe i upoznaju sebe i svoje tijelo.

Upcoming Events

Oktobar, 2020

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X