Sarajevo Food Dictionary

Ovog ponedeljka nastavljamo priču o čakrama i njihovom uticaju na različite aspekte nas. Izučavanje svake čakre predstavlja duhovnu životnu lekciju ili izazov koji će nam pomoći da dobijemo dublje razumijevanje naše lične i duhovne moći.

Druga (sakralna) čakra nosi naziv u sanskritu Svadhistana  i nalazi se upravo oko područja donjeg dijela stomaka, donjeg dijela leđa  i naših seksualnih organa. Ona predstavlja našu kreativnu i seksualnu energiju u tijelu.  Drugom čakrom vlada element vode i sva energija iz tog centra se može posmatrati kroz osobine vode. Ona je upravo to – naša sposobnost da budemo seksualni, kreativni, emotivni i u skladu sa sobom i drugima.

Voda je nježna i snažna u isto vrijeme. Podržava, ali i pomjera. Slobodna i protočna, voda uvijek nađe svoj put. Energija vode je povezana sa životnom snagom, strašću, libidom, stvaranjem, kreacijom.  Voda su naše emocije, kojima mi danas ne dozvoljavamo protočnost, ne damo im da se ispolje. Potiskujemo ih, zatvaramo se, krijemo šta osjećamo i prekidamo tok života u nama. Nešto što bi trebalo da nas pročisti sada nas guši. Voda kada je protočna je bistra, jasna i snažna. Okrepljuje nas,   čisti i hrani. Čim voda zastane, gubi svoju jasnoću, muti se i postaje mirna i to samo na površini, a duboko u njoj se počne razvijati mulj koji postaje sve prisutniji. Naše emocije su voda i one moraju biti protočne da nas ne bi obuzele. Međutim, šta mi često radimo jeste da svoje emocije ne ispoljimo do kraja. Ne isplačemo se, ne izvičemo se, ne naljutimo se, ne izgovorimo naše potrebe, već zašutimo i progutamo sve te misli, riječi i emocije u sebe. Vjerujte mi one nigdje ne odu iz vas i zastanu u nekom dijelu tijela. Zastanu i to najčešće upravo u tom dijelu nas koji ja nekada nazivam i podrum naše svijesti, a to jeste područje naše podsvijesti. Polako sa vremenom punimo taj naš podrum sa mnogim neispoljenim emocijama.  Gubimo pojam čime ga sve zatrpavamo, pa se onda zapitamo zašto na određeni način reagujemo, nekada kao da nam je um zamučen. I jeste, upravo od te silne količine energije koja se zaustavila  i nije se ispoljila.

Energija druge čakre je moć partnerskih odnosa, kako se počnemo odnositi prema drugima izvan svoje porodice, kreativno istraživanje života i odnosa, seksualnosti i otkrivanje snage izbora. Ali ako je prva čakra već izvan ravnoteže s nedostatkom osnovnog temelja, kako ćemo naučiti stvoriti skladna prijateljstva, odnose i zdrave fizičke interese kasnije u životu? 

Seksualno, to je čakra zadovoljstva koja nas u suštini uzbuđuje i duboko je povezana s našim partnerstvima s drugima. Ova čakra također je povezana sa fizičkim stvarima u kojima nalazimo zadovoljstvo poput slikanja, plesa, pisanja poezije – kreacija je bezgranična. Nažalost, mi danas živimo u svijetu represije. Potisnuli smo tu važnu, vitalnu energiju radi stida i srama , a ponajviše straha. Strah najviše blokira ovu čakru. Paradoksalno živimo u svijetu pornografije, a namanje poznajemo i istražujemo svoje tijelo i svoju sekusalnost.  Jer seksualnost je oblik fizičke i emocionalne slobode, kao i duhovno oslobođenje, jer se radi o prisutnosti u trenutku, tako da možemo prepustiti svoje strahove i otpore da bismo uživali u obilnoj sreći ljudskog iskustva.

Budući da smo svi po prirodi kreativni, glavni fokus sakralne čakre omogućuje pojedincu da otkrije u čemu uživa, oblikuje hobije, stvara ljubavne i uzbudljive odnose, i u osnovi kreativnost koja se ispoljava u svakom segmentu života.

Čulo koje je vezano za ovu čakru je ukus i ne kažemo džabe „okusi život“ kada želimo iskusiti sve što nam život nudi . Bez strasti život nema ukusa, a ukus upravo stvara vodenskasta mješavina hemikalija koje dotaknu naš jezik. Zato se može reći da kreiramo direktno kroz drugu čakru i naše seksualne organe, ali kreiramo i kroz naš govor, kroz riječi i tako stvaramo novu vibraciju.

Narandžasta boja ove čakre je boja zdravlja, boja bogatstva i obilja. Sve što pogledate da je narandžasto jednostavno samo od sebe odiše zdravljem, bilo to voće kao što su narandže, tikve, mrkve ili pak začini kao što je kurkuma ii curry. Druga čakra je poput rođenja izlaska sunca, što donosi novu zoru u našim životima. Upravo u ovoj čakri osmišljavamo život kakav želimo. Stoga je važno da ne zanemarimo ovu važnu temeljnu čakru.

Mnoge bolesti koje mogu proizaći iz ovog energetskog centra manifestiraju se strahom od gubitka kontrole u odnosima koje smo izgradili s drugima, pa čak i našom povezanošću s fizičkim stvarima kao što su poslovni status, osobe ili projekti za koje smo postali blisko povezani.

Kada se ova čakra uravnoteži , život je ispunjen obiljem, kreativnošću, kretanjem, rekreacijom, zadovoljstvom i ispunjenim odnosima. Kada postoji  manjak enegije ove čakre možete osjetiti emocionalnu nestabilnost, strah od promjene, seksualnu disfunkciju, depresiju, nedostatak kreativne energije, hroničnu bol u donjem dijelu leđa. Neravnoteža u sakralnoj čakri može se očitovati u niskom samopouzdanju, nedostatku motivacije, nemogućnosti stvaranja intimnih veza s drugima, nedostatku interesa za samoizražavanje ili umjetničke sposobnosti, neplodnosti, problemima s mokraćnim kanalima, poteškoćama s rađanjem, stvaranjem orgazama i niskim libidom.

Sakralna čakra vas uči da imate moć realizacije i da iskoristite svoj talent da izrazite život koji želite voditi. Da, znamo da svaki odnos koji stvorimo ima svoju svrhu, bez obzira koliko bolan, da nam pomogne da bolje upoznamo sebe. Uči nas dualnosti i polarnosti u životu i koliko je bitno prisustvo oboje da se održi ravnoteža i život. Uči nas o važnosti postojanja polariteta muške i ženske energije kako u nama tako i  u drugima. Uči nas da budemo kao voda uvijek spremni za promjenu i pokret, a najosnovnije da svi imamo izuzetnu kreativnu moć samo joj moramo dopustiti da se ispolji.

Simbolično i doslovno, sakralna čakra je porođajni kanal. Imamo mogućnost da rodimo život kakav želimo. Osjećajući da imamo moć izbora osjećaj je fizičkog življenja i stvaranja života kakav želimo.

Najbolji način da oslobodite svoje tijelo i ovu predivnu energiju u vama jeste da plešete. Da plešete kao da vas niko ne gleda, slobodni u svom pokretu. Dopuštajući da vas vodi tijelo, ne um. Priredite zabavu samo za sebe. Vodite ljubav sa životom i stvarajte!


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Ada Vuk

Ja sam Ada Vuk. Yoga je dio mog života već 8 godina i zaista je postala način na koji živim. Čitav život sam, u suštini, u pokretu. Trenirala sam gimnastiku, balet, ples, koji je bio i moja velika ljubav, i potom je baš kada je trebalo došla yoga. Pokret je način na koji se izražavam i kroz svoje tijelo sam puno naučila o sebi. U tijelu je sadržano puno toga i preko tijela i komuniciramo sa svijetom oko nas. Moje putovanje je krenulo u Prana Yoga studiju gdje sam naučila, između ostaloga, i tehnike Vinyase i Ashtange, a prije 3 godine sam se upoznala i sa Kundalini yogom. Trenutno vodim Vinyasa yogu u studiju Fly Yoga Studio i također sam krenula i sa časovima Kundalini yoge. Yoga mi je promijenila život i vratila me sebi. Želja mi je da kroz svoje iskustvo pomognem drugima da iskuse sebe i upoznaju sebe i svoje tijelo.

Upcoming Events

Oktobar, 2020

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X