Sarajevo Food Dictionary

Biljke sadrže biološki aktivne sastojke, koji su prisutni u malim količinama, ali su vrlo bitni za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja. Antioksidansi prisutni u biljkama štite od štetnog UV zračenja, zato u ljetnom periodu treba povećati unos voća i povrća koji su njiam bogati, što intenzivnije boje to bolje. Jedno takvo povrće, koje se miješa i u slana i slatka jela je mrkva.

Mrkva sadrži beta karoten, prirodno prisutni pigment karotenoid, koji mrkvi daje tu privlačnu i živu narandžastu boju. Prvi put je izoliran iz mrkve (eng. carrot) pa je tako i nastao naziv karoten. Nalazi se i u drugim plodovima, poput kajsija, breskvi, dinja… Ako pogledate ponudu na našim pijacama u narednom periodu vidjet ćete da nas priroda upravo priprema za sunčane dane koji dolaze.  Zahvaljujući antioksidativnim svojstvima karotenoidi imaju važnu ulogu u prevenciji brojnih bolesti. Beta karoten se u našem organizmu može pretvoriti u vitamin A, ovisno o potrebama. Uloga beta karotena je višestruka, a najviše se veže za kožu i sluznicu. Koža je naš najveći organ i direktno je izložena brojnim štetnim djelovanjima vanjske sredine. Beta karoten se zato često nalazi u kremama za sunčanje, jer štiti od slobodnih radikala i podstiče stvaranje pigmenta melanina u koži. Preporuka je da se nekoliko sedmica prije planiranog izlaganja suncu poveća unos beta karotena, a jedan od prijedloga kako povećati unos mrkve je ovaj kolač.

SASTOJCI

500-700 grama izrendane mrkve

100 grama mljevenih badema

5 jaja

200 grama istopljenog putera

stevia ili neki drugi zaslađivač po okusu

kokosovo brašno, u količini koja je potrebna da se dobije željena konzistencija

prašak za pecivo

cimet, đumbir, karanfilić, muškatni oraščić

500 grama maskarpone sira

sok od pola limuna i limunova korica (koricu koristiti samo ako imate organski limun)

POSTUPAK

Izrendati mrkvu i postepeno dodati sve suhe sastojke (kokosovo brašno na kraju, ne treba ga previše, samo da se postigne konzistencija koja se lako izljeva u posudu, ali ne previše tečna). Smjesi dodati istopljeni puter, umućena žumanca i na kraju pjenu od bjelanaka. Stevia ili bilo koji drugi zaslađivač (mislim da bi ovdje odlično išao i med) se dodaju po okusu, povremeno probati, svakako je sve jestivo i “živo”.

Peći u kalupu, ja obično koristim keramičku posudu, ali može i kalup za tortu, na papiru ili preći kalup sa komadićem putera, da se ne zalijepi. Peći na 180 stepeni 40-50 minuta. Ostaviti da se dobro ohladi. Napraviti kremu od maskarponea sa zaslađivačem po želji, uz dodatak soka od limuna i limunove korice. Preliti preko tijesta i ostaviti da se dobro ohladi prije posluživanja. Odlično ide uz kafu ili čaj.

Prijatno!


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Asja Sirbubalo

Ja sam Asja Sirbubalo, magistra farmacije bez ijednog radnog dana u apoteci. Put me odveo na drugu stranu, ali sam osnovno zanimanje uspjela povezati sa onim što volim, pa se već 10 godina bavim farmaceutskim marketingom. A osim toga volim i dobar zalogaj, pa često kuham i kombinujem različite namirnice, slažem okuse. Da bi se dobro jelo, mora se i znati šta se sve to nalazi u našoj hrani, zato sam trenutno na postdiplomskom studiju iz nutricionizma. Moje mrvice o hrani i recepte možete pratiti na IG profilu mrvice_zdravlja.

Upcoming Events

Oktobar, 2020

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X