Naše unutrašnje sunce – treća čakra – Sarajevo Food Dictionary

Naše unutrašnje sunce – treća čakra

Osjećate li se u zadnje vrijeme umorni?

Nekako kao da vam fali energije, volje i snage.

Šta god da krenete raditi kao da ništa ne dovršite ili nikako da privedete kraju.

Osjećaj bezvoljnosti, frustracije, možda i ljutnje, bijesa, tuge, zaglavljenosti i zbunjenosti. Nekada kao da ste žrtva svog vlastitog života.

Dosta nam to govori da nam je potrebno da ojačamo svoju unutrašnju moć. Ta unutrašnja vatra koja nam daje snagu, hrabrost, volju i želju da koračamo naprijed bez okretanja iza sebe, bez sumnje u sebe. Došlo nam je ljeto, ali smo prošli i dalje prolazimo kroz dosta izazovno vrijeme. Osjeti se tačno ko iz sebe crpi snagu, a kome je potrebno da tu snagu nadoknadi s vana. Zato ćete sigurno kao i svi ponekada posegnuti za vanjskim stimulansima kako bismo osjetili taj žar iznutra. Ali svi ti pokušaji su kratkotrajni i nećete nikada ostati siti. Razlog tome jeste što ta vatra, taj žar ne dolazi iznutra. Morate shvatititi da tu snagu već posjedujete u sebi i samo je moramo spoznati ,probuditi i ojačati.

Treća čakra se u Sanskritu označava kao Manipura i to u prevodu označava „grad ili sjedište dragulja“. Ona jeste zaista naše jezgro i bitan je centar naše snage i volje za život.  Ona je i početak, preko nje smo se hranili i bili njegovani u maminom stomaku. Sada, iako se ta veza prekinula, u tom dijelu nas stoji i dalje naša autentičnost i naša ličnost. Smještena je oko područja našeg pupka i često se to još naziva i solarni pleksus tj. središte našeg Unutrašnjeg sunca. To je jezgro naše ličnosti, našeg identiteta i našeg ega.

Treća čakra je centar snage volje. Dok sakralna čakra traži zadovoljstvo i uživanje, treća čakra se odnosi na percepciju tko smo- naš identitet. Dar ove čakre je osjetiti našu moć, biti sigurni, odgovorni i pouzdani. Treća čakra je centar našeg samopoštovanja, naše volje, samodiscipline, kao i topline naše ličnosti. Energija ove čakre omogućava vam da inerciju transformišemo u akciju i pokret. To nam omogućava da se suočimo sa izazovima i idemo naprijed u svom životu. Glavni izazov za treću čakru je korištenje naše lične moći na uravnotežen način. Šta to znači? To znači svjesno korištenje energije čakre solarnog pleksusa. To znači biti proaktivan, a ne reaktivan ili neaktivan. Osobe koje imaju pretjeranu energiju treće čakre burno reaguju na životne okolnosti, imaju emocionalne ispade i često su pod stresom. Osobe sa blokiranom ili nedostatkom treće čakre su često pasivne, bezvoljne i u strahu. Strah da poduzmu neophodni korak za svoje bolje sutra, jer suštinski je to nedostatak vjerovanja u sebe i svoje sposobnosti. Mi sami najčešće gasimo svoje Unutrašnje sunce. Snažna treća čakra odražava sposobnost da se krećemo naprijed u životu sa samopouzdanjem i snagom. Odraz je sposobnosti da  svjesno odlučimo i djelujemo. Poruka treće čakre je: Imamo moć izbora. Možemo odlučiti da postignemo svoju životnu svrhu, možemo živjeti svoju karmu ili prošla iskustva.

Šta ćemo izabrati?

Da li birate ljubav, svjetlost i iscjeljenje?

Da li prihvatate da imate moć izbora?

Osjećate li osjećaj slobode kad odlučite?

Treća čakra je centar našeg samopoštovanja.Svaki put kada se osuđujemo ili obeshrabrujemo, iscrpljujemo ovu čakru i slabimo svoju volju. Ljubav prema sebi, prihvaćanje i priznanje svoje vrijednosti su osnove koje izgrađuju treću čakru, a time i našu ličnost.

Često kažu za snagu treće čakre da ima volju spiritualnog ratnika, bori se za Svjetlo, za Svjest ,za Istinu.

Povezana je sa elementom vatre. Vatra nas grije, toplota čini da se osjećamo sigurno i zaštićeno, ali u nedostatku te vatre nezbrinuti smo i osjećaj hladnoće nas otuđuje još više. Vatra čisti, vatra spaljuje. Kako spaljuje sve toksine  koje unesemo u sebe  tako spaljuje i toksične misli, emocije i budi naše tijelo, naš um i osjetila.  Vatra je i znak pozornosti i kada je jaka usredočeni smo na zadatak, imamo jasan fokus i jasno vidimo sebe i pred sobom. U nedostatku Unutrašnje svjetlosti naš put se često čini nevidljivim i mračnim, a time i naša volja da koračamo njim. A kada nam ta vatra izmakne kontroli počinje spaljivati i u sebi i oko sebe šta ne bi trebala. Gori i oduzima dah života, počinjemo se gušiti u vlastitiom dimu.

Čulo koje je vezano za ovu čakru je vid. Ovdje nam se razvija naša vizija života. Čulo vida je povezano sa simpatičkim nervnim sistemom koji općenito aktivira naš organizam. Sve nas to čini sigurnijima i hrabrijima da znamo šta je pred nama i šta je to što zaista želimo.  Boja ove čakre je žuta, boja vitalnosti, snage i boja sreće. Ovdje leži i centar naše radosti i osjećaja zadovoljstva života. Kao što se obradujete sunčanom danu, tako vam i ova čakra daje unutrašnje zadovoljstvo.

Zato je ključ uvijek u ravnoteži. Shvatite da su hrabrost, volja i snaga već u vama, ali ih morate prepoznati. Znajte da ste hrabri, snažni i sposobni. Znajte da imate slobodu da birate sebe i samim time da birate vlastiti život. Volite i prihvatite sebe i budite sigurni da imate sposobnost da uvijek dobro činite za sebe, a potom i za druge.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Ada Vuk

Ja sam Ada Vuk. Yoga je dio mog života već 8 godina i zaista je postala način na koji živim. Čitav život sam, u suštini, u pokretu. Trenirala sam gimnastiku, balet, ples, koji je bio i moja velika ljubav, i potom je baš kada je trebalo došla yoga. Pokret je način na koji se izražavam i kroz svoje tijelo sam puno naučila o sebi. U tijelu je sadržano puno toga i preko tijela i komuniciramo sa svijetom oko nas. Moje putovanje je krenulo u Prana Yoga studiju gdje sam naučila, između ostaloga, i tehnike Vinyase i Ashtange, a prije 3 godine sam se upoznala i sa Kundalini yogom. Trenutno vodim Vinyasa yogu u studiju Fly Yoga Studio i također sam krenula i sa časovima Kundalini yoge. Yoga mi je promijenila život i vratila me sebi. Želja mi je da kroz svoje iskustvo pomognem drugima da iskuse sebe i upoznaju sebe i svoje tijelo.

Upcoming Events

Oktobar, 2020

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X