Sunce i more je sve što mi treba – Sarajevo Food Dictionary

Sunce i more je sve što mi treba

Urbana područja kradu našu mentalnu energiju, priroda opušta! Iako je ova godina po svemu u najmanju ruku neobična, mentalno zdravlje je od presudne važnosti i za naš imunitet. Koliko je sunce bitno za naše tijelo govori činjenica da pod njegovim djelovanjem u koži nastaje vitamin D. Nažalost današnji način života, kada smo većinu dana zatvoreni u kancelarijama, pod umjetnim svjetlima, a slobodne trenutke često provodimo u tržnim centrima, dovodi do nedostatka ovog vrlo bitnog vitamina. Interesantno je da je utvrđena veza između nedostatka vitamina D i anksioznosti i depresije. Osobe koje boluju od ovih poremećaja, imaju znatno niži nivo vitamina D od zdravih osoba. Dodatak vitamina D kod žena sa dijabetesom i udruženom anksioznošću smanjuje simptome i povećava nivo antiinflamatornih faktora, a u osnovi dijabetesa i anksioznosti je upalni proces. Ispitivan je utjecaj vitamina D kod adolescentica koje se bore sa simptomima PMS-a, dodatak vitamina D je pokazao smanjenje simptoma. Smatra se da vitamin D zbog svojih antioksidativnih i antiiflamatornih osobina može igrati značajnu ulogu u liječenju anksioznosti. Zato ni ne čudi što smo zimi skloniji lošem raspoloženju, jer su dani kraći, sa malo sunčanih sati, a u proljeće i ljeto, baš kao i sve u prirodi, „procvjetamo“ i nabacimo osmijeh na lice.

A gdje je ljepše sunce, nego na obali mora? I ne samo mora, nego bilo koje plavo-zelene vodene površine. Koliko je pozitivan utjecaj boravka na moru govori i činjenica da je Evropska komisija pokrenula projekat pod nazivom Bluehealth, koji ispituje učinak otvorenih plavih površina poput mora, jezera i rijeka na opšte i mentalno zdravlje. Čak se ispituje i povezanost između boravka na moru i većeg procenta fizičke aktivnosti. Ne čudi što sam na moru prvi put istrčala 17 km u komadu, a sve to u 5 ujutro uz plažu, neponovljiv osjećaj. Ljekovito djelovanje mora otkrili su još stari Grci, pa se razvila popularna talasoterapija, za liječenje ekcema, artritisa, astme, psorijaze… Smatra se da zvuk valova mijenja način prenosa informacija u našem mozgu i dovodi nas u stanje smirenosti i opuštenosti.

Možda sam olimpijsko dijete, ali ću zauvijek biti u timu more i sunce. Koji ste vi tim?

 

 


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Asja Sirbubalo

Ja sam Asja Sirbubalo, magistra farmacije bez ijednog radnog dana u apoteci. Put me odveo na drugu stranu, ali sam osnovno zanimanje uspjela povezati sa onim što volim, pa se već 10 godina bavim farmaceutskim marketingom. A osim toga volim i dobar zalogaj, pa često kuham i kombinujem različite namirnice, slažem okuse. Da bi se dobro jelo, mora se i znati šta se sve to nalazi u našoj hrani, zato sam trenutno na postdiplomskom studiju iz nutricionizma. Moje mrvice o hrani i recepte možete pratiti na IG profilu mrvice_zdravlja.

Upcoming Events

Oktobar, 2020

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X