Sarajevo Food Dictionary

🍒Zdravstvene beneficije ovog prekrasnog voća idu u korak s njegovim oblikom i bojom.U atraktivnim slatkim bobicama skrivaju se korisni sastojci koji višestruko pridonose zdravlju i ljepoti.Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka.Sadrže prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) te nešto proteina i ugljikohidrata.Plodovi trešnje bogati su luteinom, zeaxantinom i beta-karotenom – spojevima koji su poznati “čistači” slobodnih radikala, potvrđenih uzročnika raka. U njima je također obilno prisutan i kvercetin, biljni pigment iz skupine flavonoida.Prema rezultatima mnogobrojnih istraživanja ovaj spoj zbog svojih snažnih antikancerogenih osobina značajno doprinosi prevenciji raka.

Kalij sakriven unutar slatkih trešnjinih bobica značajno doprinosi zdravlju srca. Istraživanja su pokazala da konzumacija namirnica bogatih ovim mineralom može biti od koristi u regulaciji krvnog pritiska, srčanih otkucaja i električne aktivnosti u srcu.Trešnje su izvrstan diuretik što znači da pospješuju izlučivanje mokraće.

Trešnje imaju vrlo malo masnoća i niskokalorične su. Sadrže visoki udio vode koja povećava nivo energije i ubrzava metabolizam. Zahvaljujući vlaknima i pektinu ovi plodovi doprinose osjećaju sitosti.Istraživači sa univerziteta Michigan tvrde da antocijanini iz tamnih trešanja mogu smanjiti količinu masnih naslaga na stomaku te sniziti nivo holesterola i šećera u krvi.

👩🏻‍🍳Ovaj zdravi kolač upravo ima to sve u kombinaciji. Torta bez glutena nikad nije bila tako ukusna!

🍒Savršeno je izbalansiran sa svježim trešnjama, kvalitetnim maslinovim uljem i limunom.

🍒SASTAV:
2 kašike kokosovog putera
24g (3 kašike) kokosovog šećera
450g svježih trešnjanja, izvadite košpice
4 jajeta
120ml kvalitetnog maslinovog ulja
90 ml biljnog mlijeka poput badema
100g kokosovg šećera
30ml svježeg limunovog soka
1 ½ kašikica vanila praha
200 g sitno mljevenog bademovog brašna
50 brašna od kokosa
1 ½ kašikica praška za pecivo
½ kašike sode bikarbone
1 kašika soli
🍒Priprema:
Zagrijte rernu 180C. Podmažite stranice i dno posude za tortu puterom. Rastopite kokosov puter i dodajte kokosov šećer i trešnje.

Pripremite tijesto: U velikoj zdjeli za miješanje umutite pjenasto jaja zatim dodajte maslinovo ulje, mlijeko, šećer, limunov sok i ekstrakt vanilije dok se šećer ne otopi. U zasebnoj posudi umutite bademe i kokosovo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.U vlažnu smjesu dodajte suhe sastojke.

Ulijte tjesto u tepsiju, naginjući ili rasporedite prema potrebi da biste ravnomjerno obložili trešnje i stvorili glatku površinu.Pecite tortu 60 min ili dok rub torte lijepo ne porumeni i stranice se odmaknu od tepsije, okrenite tepsiju za 180 stepeni nakon 35 minuta. Stavite tepsiju na žicu da se torta ohladi min 15 minuta. Prevrnite tepsiju tako da trešnje budu vaš gornji sloj.

Nakon što se torta ohladila prebacite na tanjir za posluživanje, isjecite na 12 kriški.

👩🏻‍🍳Prijatno!🍒


author
Piše: SFD
Tekst by:

Amela Ivković O’Reilly

Amela Ivković O’Reilly je jedna fenomanalna žena, koja svojom upornošću i unutarnjom snagom pomiće granice znanja i važnosti zdrave ishrane u BiH, a i šire.

Radila je s glavnim stručnjacima na području prehrane, biljnog porijekla, osteopatije, refleksologije, akupunkture i kognitivne psihologije. Radila je u klinikama u Dublinu, Londonu i Gran Canariji, gdje i dalje ima svoje klijente. Osim rada u privatnoj praksi, nedavno je na korporativnoj razini radila na projektu vodeće europske tvrtke DM i kreirala prehrambeni program, uključujući njihove proizvode iz Alnatura asortimana.

Kao član škole Family Macrobiotics redovno drži predavanja na različite teme za domaće stanovnike i za međunarodnu zajednicu na engleskom jeziku. Redoviti je gost na raznim TV i radio stanicama na različitim temama zdravlja i prehrane. Surađivala je na projektu UNDP-a u promicanju lokalne, organske hrane. Amela je članica irskog udruženja prehrambenih terapeuta, Udruženja nutricionističkih terapeuta iz Velike Britanije i Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

Predsjednica je Skupštine Udruženja Zelenog vijeća i zajedno trenutno rade na projektu edukacije školske djece o zdravom životu. Surađuje sa Smart Food iz Crne Gore na razvoju obrazovnih programa za djecu i odrasle na različitim temama vezanim za zdrav način života i prevenciju bolesti.

Više info na

http://nutricionista.ba/
https://www.facebook.com/aivkovicoreilly
https://www.instagram.com/amela_nutritionist/?hl=en

Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X