🐠‘Morska teletina’, kako u žargonu nazivaju tunu jedna je od najpoznatijih i najomiljenijih vrsta riba. Konzumacija ovog mesa dovodi do normalizacije srca i mozga, izvrsna je prevencija smanjenja vida, a također je bitna u prevenciji nastanka i razvoja karcinoma. Osim toga tuna je vrlo korisna za borbu protiv bolova kod artritisa. Zahvaljujući Omega-3 kiselinama, konzumiranje tune smanjuje rizik od alergijskih reakcija.
👩🏻🍳Tajna dobro ispećenog tuna odreska je u VISOKOJ TEMPERATURI.
Većinu riba bitno je peći polako na temperaturi srednje jačine. Ipak, to pravilo ne vrijedi i za tunu.
Tuna sadrži enzime koji polaganim zagrijavanjem postaju veoma aktivni rezultirajući gnjecavim mesom ribe. Zato je tunu najbolje staviti na vruće ulje kako bi se enzimi trenutno inaktivirali i tuna steak zadržao svoju strukturu.
Idealno je peći dvije minute sa obje strane – ukoliko volite siroviju ribu onda je minut dovoljan.
🐠Sastojci:
- tuna odrezak ne narezati pretanko (otprilike 2-3 cm), vodite računa da je svježa iz vaše ribarnice
- posliti, pobiberiti i staviti par kapi limunovog soka sa obje strane
- Povrće isječi na trakice, lisitće (mrkva, luk, bijeli luk, gljive, blitva)
- 2 supene kašike kokosovog putera
- 2 supene kašike sezamovih sjemenki po odresku
- 3 supene kašike soja sosa ( tamari je bez glutena)
- 3 supene kašike susamovog ulja
🐠Prirema:
- Panirati ribu u susamove sjemeke.
- Zagrijati tavu i dodati kokosov puter.
- Prvu stranu peći minutu i 40 sekundi otprilike.
- Drugu stranu peći 90 sekundi.
- U medjuvremenu ide povrće u wok tavu koju ste prethodno zagrijali i stavili kokosov puter, pečete 3-5 min i onda dodajete na kraj soja sos (tamari) i susamovo ulje.
- servirati na tanjir povrće i tuna odrezak.
👩🏻🍳Prijatno!