Sarajevo Food Dictionary

Kada se pomiješaju ljeto i paradajz i doda malo jeseni nastane gusta supa od pečenog paradajza. Dovoljno topla da zagrije, dovoljno paradajzasta da miriše na ljeto.

Paradajz supa

1 kg paradajza
1 velika kašika paradajz pirea
1 crveni luk
Bijeli luk
Maslinovo ulje
Aceto balsamico
Bosiljak
Šećer
So
Pobiberi
Kašikica ljute paprike

Uključiti rernu na 200 C. Tepsiju obložiti masnim papirom. Paradajz prepoloviti. Što više vrsta paradajza, supa će biti ukusnija. Dodati dosta bijelog luka, malo ruzmarina i bosiljka, veliku kašiku šećera, posoliti i pobiberiti. Peći oko sat vremena. U šerpi na malo maslinovog ulja prepržiti crveni luk sa kašikom paradajz pirea. Izvaditi pečeni paradajz iz rerne, odvojiti 3-4 režnja bijelog luka (trebaće vam kasnije). Sav ostali pečeni paradajz i luk dodati u šerpu (nije potrebno guliti paradajz) i dobro ispasirati štapnim mikserom. Dodati još malo svežeg bosiljka, kašiku aceta balsamica i oko 300 ml vode (gustinu koju volite odredite sami). Posoliti, pobiberiti, zaljutiti (ako želite), probati, pa ako treba još malo posoliti. Kuhati sve zajedno oko 15 min. Od ovih sastojaka bi trebali dobiti oko 1l supe.

Dok je paradajz u rerni napravite brze tanke pogačice:

250 grama brašna

1 kašikica soli

1 prašak za pecivo

4 pune kašike čvrstog jogurta

Od ovih sastojaka zamijesiti tijesto. Podijeliti ga na 6 dijelova. Razvaljati tanke pogačice i peći ih na zagrijanoj suhoj tavi oko 2,3 min sa svake strane.

A sad dok se kuha supa još petnaestak minuta začinite i puter za pogačice. Onaj bijeli luk što ste ostavili zgnječite i dodajte mu peršun, malo bosiljka, soli i kockicu putera.

Ako ste sve ovo uradili, znači da sada upravo sjedite pred zdjelom supe, probali ste je i vidjeli da ipak ima smisla peći paradajz pa ga onda pasirati. A napravili ste i pogačice, pa još i puter. Za danas je kuhanje završeno.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Nejra Babić – Pobiberi

Sa dvanaeest godina nafilovala i pobiberila prve paprike. Za šestoricu gladnih majstora. Rekli su mi da su sve pojeli. Ni dan danas nisam sigurna jesu li. U prosjeku sam do svoje trideset i prve godine nafilovala jedan solidan kamion paprika. Pobiberi je nastao iz želje da pokažem da znam skuhati i nešto drugo. Nafilovati šerpu paprika za cijelu bravarsku radionicu a onda napraviti tortu, pa još cvjetiće poredati na nju. Stignem otići i do pozorišta, glumci (tehnika, režija, produkcija) se najviše obraduju kada ja radim dramaturgiju, jer se zna da ću bar na jednu probu donijeti pogaču. Pred kraj procesa bi već voljeli da ja ipak ne radim dramaturgiju. Znaju da neću imati vremena za premijeru ni pogaču da napravim. Ja ipak najviše volim kada napravimo predstavu, pa još negdje s njom i putujemo. Onda se zavlačim po kojekakvim radnjama tražim tanjire, zdjelice, šerpe, začine. Jednom je šerpa toliko klepetala u koferu da sam je morala braniti od ozbiljnih aerodromskih službenika. Ponosno spasim šerpu, dođem u kuhinju i kuham. Za radnike, za sebe, za druge. Skuhati nekome nešto je najveći dokaz ljubavi. Ako napraviš puno supe, u teglicu pa ponesi. Sigurno češ sresti nekog. Ako znaš da se nekome pokvarila rerna, ponesi mu tog kolača što si pravio. Ako ne voliš da kuhaš, nemoj kuhati. Kupi dobar domaći paradajz, malo maslinovog ulja, posoli i malo pobiberi.
Vjerujem jedino u emocije, proizvedene pisanjem ili kuhanjem. Ako neko plače kada vi nešto skuhate i to je nešto. Možda su suze radosnice.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X