Sarajevo Food Dictionary

🐠Vrijeme je proljeća i da svoj probavni sistem “obradujemo” novim ukusima.

🐠Generalno ne jedemo d0voljno ribe i povrća i moja želja je da vas stimulišem da probate uvesti ribu u vaše jelovnike 4-5 dnevno. Riba je lako probavljiva i nudi nam zdrave mansoće, protein, minerale i vitamine.

🐠Bogata je  kalijumom, natrijumom, kalcijumom, željejezom, fosforom, magnezijumom, sumporom, manganom, cinkom, bromom, fluorom, kobaltom i bakrom, koji organizmu služe kao gradivne i zaštitne materije, a morska riba je i značajan izvor dragocjenog joda.
🐠Ova namirnica je bogata i vitaminima A, B, D i E, a mnogo je lakše svarljiva od mesa drugih životinja. Osobe  koje redovno  konzumiraju ribu mogu smanjiti rizik od moždanog udara, depresije i mnogih hroničnih degenerativnih bolesti kao i slabljenja kognitivnih sposobnosti.

📚Recept

Sastojci

1 lubin (1-1,5 kg)

3 veća batata (slatki krompir) isječena na kolutove

1kg špinata, očišćen od peteljki

4 prase isječene na kolutove

4 čehna bijelog luka sitno isjeckana

5 supenih kašika kokosovog putera ili ulja za pečenje

so i biber

🥗Salsa rustika

1 supena kašika  origana ili 2 supene kašike svježeg peršuna

sok od 1 limuna

4 supene kašike maslinovog ulja

2 supene kašike kapora iscjedzenih i sitno isjeckani

👩🏻‍🍳Priprema:

Zagrijte rernu na 200 stepeni.

Pripremite povrće i dresirajte sa uljem, so i biber.

ribu operite, posušite i dresirajte sa začinima i limunovim sokom.

U dno tepsije stavite povrće i ribu i pecite 25-30 minuta.

Dok se riba pripremite salsu rustiku kojom će te dresirati ribu po serviranju.

👩🏻‍🍳Prijatno!


author
Piše: SFD
Tekst by:

Amela Ivković O’Reilly

Amela Ivković O’Reilly je jedna fenomanalna žena, koja svojom upornošću i unutarnjom snagom pomiće granice znanja i važnosti zdrave ishrane u BiH, a i šire.

Radila je s glavnim stručnjacima na području prehrane, biljnog porijekla, osteopatije, refleksologije, akupunkture i kognitivne psihologije. Radila je u klinikama u Dublinu, Londonu i Gran Canariji, gdje i dalje ima svoje klijente. Osim rada u privatnoj praksi, nedavno je na korporativnoj razini radila na projektu vodeće europske tvrtke DM i kreirala prehrambeni program, uključujući njihove proizvode iz Alnatura asortimana.

Kao član škole Family Macrobiotics redovno drži predavanja na različite teme za domaće stanovnike i za međunarodnu zajednicu na engleskom jeziku. Redoviti je gost na raznim TV i radio stanicama na različitim temama zdravlja i prehrane. Surađivala je na projektu UNDP-a u promicanju lokalne, organske hrane. Amela je članica irskog udruženja prehrambenih terapeuta, Udruženja nutricionističkih terapeuta iz Velike Britanije i Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

Predsjednica je Skupštine Udruženja Zelenog vijeća i zajedno trenutno rade na projektu edukacije školske djece o zdravom životu. Surađuje sa Smart Food iz Crne Gore na razvoju obrazovnih programa za djecu i odrasle na različitim temama vezanim za zdrav način života i prevenciju bolesti.

Više info na

http://nutricionista.ba/
https://www.facebook.com/aivkovicoreilly
https://www.instagram.com/amela_nutritionist/?hl=en

Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X