🍖Janjetina je izuzetno dobar izvor proteina, željeza, cinka, vitamina B12 i B2.
Proteini u janjetini su visokokvalitetni i sadrže sve esencijalne masne kiseline. 100 grama janjetine osigurava približno 60% dnevnih potreba organizma za proteinima.
Sadrži lako probavljive proteine koji ne opterećuju naš metabolizam. Zbog niskog sadržaja vezivnog tkiva proteini u janjećem mesu lakše su probavljivi i upravo zbog toga imaju prednost pred proteinima iz teletine i piletine. Proteini u janjetini su visokokvalitetni i sadrže sve esencijalne masne kiseline.
Ona je bogata zasićenim masnoćama, a količina prisutna u 100 grama janjetine zadovoljava oko 38% dnevnih potreba organizma. Meso i mesni proizvodi, pa tako i janjetina i njene prerađevine, bogati su vitaminom B12.
Ovaj vitamin potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i prevenira anemiju, omogućuje pravilan razvoj živčanih stanica i pomaže metabolizam proteina, ugljikohidrata i masti. Vitamin B12 također utiče na smanjenje niova homocisteina. Smatra se da je visok nivo homocisteina faktor rizika za razvoj bolesti srca, što implicira da vitamin B12 ima zaštitno djelovanje na kardiovaskularni sistem. U 100 grama janjetine nalazi se otprilike onoliko vitamina B12 koliko je organizmu dnevno potrebno.
Kao i ostalo meso, i janjetina je dobar izvor željeza, i to hem željeza, oblika koje naše tijelo najbolje iskorištava. Osnovna uloga koju željezo ima u organizmu je sudjelovanje u prenosu kisika po tijelu. Unosom 100 grama janjetine možemo osigurati 18% dnevnih potreba organizma za željezom.
Cink je kofaktor u različitim enzimskim reakcijama, važan je za pravilnu funkciju imunog sistema, za zacjeljivanje rana i normalnu diobu čelija. Pomaže i u stabilizaciji šećera u krvi, a esencijalan je za dobro čulo okusa i mirisa. Količina prisutna u 100 grama janjetine zadovoljava oko 38% dnevnih potreba organizma.
🍲Pečena janjetina sa inćunima i bijelim lukom
👩🏻🍳Sastojci:
Janjetina sa kostima oko 2,5 kg, na sobnoj temperaturi
2 kašike putera
2 kašike timijana
1o inćuna
10 čehna luka bjelog luka
½ čajne kašike morske soli (inćuni će već dodati slanost)
2 kašike crnog bibera
250ml / crnog ili bijelog vina ili vode
2 lovorova lista
👩🏻🍳Priprema:
1. Zagrijte rernu na maksimalnu temperaturu.
2. Stavite janjetinu u veliku posudu za pečenje i premažite maslacem. Začinite s morskom soli (ne previše jer su inćuni slani!) I crnim biberom.
3. Napravite 10 rezova u janjetini, priblizno 4cm dubine i filujte bjelim lukom, inćunima i timijanom.
4. Začinite biberom i prelijte vinom, pokrijte poklopcem i stavite u rernu.
5. Odmah smanjite temperaturu na 170 ° C i pecite 3,5 – 4 sata dok se meso ne omekša.
6. Držite janjetinu poklopljenu i ostavite da se odmori u tempsiji najmanje 15 minuta prije posluživanja.
Poslužite se sa sezonskom salatom 🥗
Youtube link recepta:
👩🏻🍳Prijatno!