Četvrta (srčana) čakra- Dodir koji nedostaje – Sarajevo Food Dictionary

Četvrta (srčana) čakra- Dodir koji nedostaje

Meni se od samog početka ove pandemija ova tema prožimala i ja mislim da je ovo lekcija koju mi svi učimo kao kolektiv. Znate li koji dijelovi tijela su vezani za našu srčanu čakru?  Jasno je da je srce… pored njega tu su i naša pluća, timus, imunitet, krvotok… A malo sada razmislite šta je ovaj virus napao najviše? Gdje smo mi to već oslabili sebe da nas je virus tako lako dotakao?

To je naše srce. Zatvorili smo ga, otuđili se, uvukli se u sebe i povukli. Zašto? Iz jednog jednostavnog razloga, a to je strah.  Strah da ćemo biti povrijeđeni, ali šta ako budemo još više voljeni? Strah da nas vide takvi kakvi jesmo, ne znajući da smo baš takvi najljepši i najbolji. Savršeni u svojoj nesavršenosti.  Kao što se kaže samo otvorena šaka može da daje i da prima, tako i otvoreno srce može da primi i daje još više. Međutim, budite obazrivi u svom davanju jer i ovdje je ključ ravnoteže. Bit je stvaranje zdravih granica.

Ova čakra je mjesto ravnoteže. Prostor neutralnosti. Ona je prelaz između zemaljskog  i nebeskog. U ovom dijelu nas, nema dualiteta, nema polariteta, postojii samo jedno, a to jedno je ljubav. Beskonačna i svjesna ljubav prema svemu i svačemu. Ona je bezgranična što i sama riječ na Sanskritu- Anahata i označava. Anahata znači i netaknuta jer ovdje nema razmira i konflikta. Ovdje postoji bezgranično razumijevanje. Anahata pokreće ljubav kroz naš život.

Srčana čakra je izvor ljubavi, saosećanja i mira. Središte je naše duboke veze s drugim bićima, našeg osjećaja brige, velikodušnosti, ljubaznosti i poštovanja. Mjesto gdje „ja“ prelazi u „mi“, individualno u zajedništvo i to svjesno. I upravo nas ovo vrijeme i uči nas da je spas civilzacije u zajedništvu, a ne u sebičnosti pojedinca.

Anahata objedinjuje i daje svemu cjelinu i  kao takva je naše iscjeljujuće središte. Zaista, većina duhovnih tradicija prepoznaje ljubav kao krajnju iscjeliteljsku silu. Energija anahate omogućava nam da prepoznamo da smo dio nečega većeg, da smo međusobno povezani unutar zamršene mreže odnosa koji se protežu kroz život i svemir. Anahata nam omogućava da prepoznamo i stupimo u odnos sa svijetom i osnovnom istinom koja prolazi kroz sav život i povezuje nas sve zajedno.

Šta znači živjeti iz srca? To znači živjeti svoj život s ljubavlju, razumijevanjem i sa milošću prema drugima kao prema sebi. To znači da je vaše srce otvoreno za druge i nadahnjujete dobrotu i saosećanje kod drugih. Stvarate sigurno i podržavajuće okruženje da drugi mogu osjetiti našu ljubav i toplinu. Osjećaju se bezuvjetno voljeno i prihvaćeno. Ljudi se u miru osjećaju oko vas, jer tu nema osude. Prihvačen si takav kakav jesi, jer postoji dublje znanje da smo svi isti, da smo svi jedno.  Kada je anahata otvorena i energija slobodno teče, vi ne volite druge kao što volite sebe.  Voljeti sebe znaći nekada da trebate reći ne i kad vam treba briga i posvećenje sebi.  Svih sedam čakri su važne, iako ne mogu reći da je srčana čakra najvažnija, želim reći da je veoma važna. Većina svjetskih duhovnih tradicija prepoznaje ljubav kao silu koja objedinjuje, energiju koja je najosnovniji dio univerzuma i nas samih. Otvoriti se ljubavi znači doći do najdubljih mjesta i povezati se sa našom istinskom suštinom, našim duhom i našom dušom. 

Zato smo danas na veoma surov, ali možda i jedini način kao civilzacija, zaista potaknuti da se okrenemo nigdje drugo nego u sebe. Da se vratimo sebi i razvijemo tu ljubav iznutra. Jer jedino tako ćemo i iscjeliti svu ovu mržnju i ljutnju koja se godinama prenosila nesvjesno iz generacije u generaciju.

Element koji vlada ovom čakrom je zrak. Zato je bitno da je srčana čakra protočna i slobodna, a samim time i naše emocije i naše misli. Zbog toga je vrlo dobro za ravnotežu ovog dijela nas raditi tehnike disanja odnosno pranayame. Jer kroz pranyame svjesno dišemo, vodeći računa kako udišemo i kako izdišemo. A dah jednog čovjeka puno govori o njegovom odnosu prema sebi i prema životu. I sami se primjetili kako se dah promijeni kada smo u raznim emotivnim stanjima. Nije vam jednom stao dah kada ste bili u strahu, iznenađeni, a stezalo vas kod enormne tuge i jedva udisali u stanju nemira.

Boja koja predstavlja ovu čakru je zelena. Zelena je boja koja nas opušta, opušta naše oči, opušta naše tijelo, opušta naš um. Zelena boja je boja smiraja, zato se tako lijepo osjećate u prirodi.

Osjetilo koje je vezano za našu srčanu čakru jeste upravo dodir. Znate i sami kada neko priča zaista iz srca, kada govori ili izražava istinu svi kažemo „dotaklo me“. Dotiće nas jer nas dira u samoj našoj suštini- u srce. A šta sada najviše priželjkujemo i čega smo najviše željni? Dodira. Ljudskog, iskrenog dodira. Dodira majčine ruke na obrazu, zagrljaja dragog prijatelja, tapšanja po ramenu i poljubaca ljubavnika. Jer kada nam je sve to bilo ograničeno, počeli smo više sve isto i cijeniti. Zato ne dozvolite da vam dodir nedostaje i otvorite svoja srca. Otvorite se prema svojoj suštini i vjerujte mi  život će vas podariti sa još više ljubavi i milosti.

 


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Ada Vuk

Ja sam Ada Vuk. Yoga je dio mog života već 8 godina i zaista je postala način na koji živim. Čitav život sam, u suštini, u pokretu. Trenirala sam gimnastiku, balet, ples, koji je bio i moja velika ljubav, i potom je baš kada je trebalo došla yoga. Pokret je način na koji se izražavam i kroz svoje tijelo sam puno naučila o sebi. U tijelu je sadržano puno toga i preko tijela i komuniciramo sa svijetom oko nas. Moje putovanje je krenulo u Prana Yoga studiju gdje sam naučila, između ostaloga, i tehnike Vinyase i Ashtange, a prije 3 godine sam se upoznala i sa Kundalini yogom. Trenutno vodim Vinyasa yogu u studiju Fly Yoga Studio i također sam krenula i sa časovima Kundalini yoge. Yoga mi je promijenila život i vratila me sebi. Želja mi je da kroz svoje iskustvo pomognem drugima da iskuse sebe i upoznaju sebe i svoje tijelo.

Upcoming Events

Oktobar, 2020

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X