Chit Chat sa Nedimom Hadžimehanovićem (Dal Padrino) – Sarajevo Food Dictionary

Chit Chat sa Nedimom Hadžimehanovićem (Dal Padrino)

Za vas smo pokrenuli novu kolumnu na našoj SFD platformi, „Chit-Chat sa…“ u kojoj ćemo vam predstavljati ljude sa sarajevske kulinarske scene, ljude koji su „behind the scenes“ jer ih svi znamo po jelima koja nam posluže ili po objektima koje vode, a u koje svi idemo da uživamo u njihovim najboljim ponudama, zalogajima i druženju.

U našoj prvoj novoj kolumni smo razgovarali sa Nedimom Hadžimehanovićem, pod čijom palicom u kuhinji radi sarajevski centralni restoran Dal Padrino, smješten kod Narodnog pozorišta. Nedim je rođen 08.06.1986. godine u Gornjem Vakufu i ovako je odgovorio na naša Chit-Chat pitanja!

Kada ste se krenuli baviti kuhanjem?  

Sve je počelo 2014. kada sam sa prijateljem Jaskom počeo da kuham u restoranu Tony u Švrakinom. Tu sam zavolio kuhanje, nakon godinu dana sam iz šale otišao u “4 Sobe gospođe Safije” i dobio posao gdje sam imao veliku čast pa i sreću da učim od velikog Morena Debartolia.

Kako je izgledala vaša karijera do danas?   

Bistro Tony, 4 Sobe Gospođe Safije, Hotel Božikovina (Split), Courtyard Marriott, Dal Padrino Bistro.

Šta, po vama, čini vrhunskog kuhara? 

Ljubav prema hrani, ljubav prema kuhanju i posvećenost.

Koji vam je period tokom rada u ugostiteljstvu ostao najviše u sjećanju? 

Dvije godine učenja i rada u restoranu 4 Sobe Gospođe Safije. Zamislite samo, da svakih 30 dana dodje vrhunski kuhar iz regije i vi imate priliku da radite s njim ili da vam u restoran ušeta Rober De Niro… Zaista nezaboravno iskustvo.

Koje vam je omiljeno mjesto u Sarajevu gdje odete na klopu kada niste u svom restoranu? 

Zavisno od raspoloženja, nekad je to Bon Appetit i savršena pačja prsa, a nekad Žigo i burek koji priča dva jezika.

Omiljena slastica za kraj obroka?

Tufahija

Na koje ste jelo iz svoje ponude posebno ponosni? 

Carpaccio od ramsteka punjen kajmakom od tartufa, jelo koje je nastalo sa dosta pažnje, istraživanja i ljubavi.

Koje jelo volite najviše kuhati?

Definitivno rižoto! Prvo je potrebno da ga napravite najmanje 200 puta da bi bio baš onako kakav treba rižoto da bude, a svaki slijedeći put ako mu ne posvetite dovoljno pažnje i ljubavi ne dobijete savršen rižoto.

Kuhate li kući?

Naravno, predbračni ugovor me obavezuje! (smijeh)

U „špici“ rada restorana, kada nešto krene po zlu…ko prvi „nastrada“ u kuhinji?  

Kad je špica tad najviše volim da radim, obično je u kuhinji neka lagana muzika ili kolega Mario pjevuši. Tenzije nisu prijatelj kuhanja i tanjir koji izadje iz takve kuhinje nije ono sto bih ja pojeo.

Vaša nagrada za kraj napornog radnog dana (čaša omiljenog pića / muzika/ društvo/ tišina?) 

Tišina

Vaš jutarnji ritual pred otvaranje restorana izgleda…?

Kafa i miris hljeba iz pećnice.

Koje vam kulinarske namirnice ili pomagala u Sarajevu najviše nedostaju?

U Sarajevu nedostaje jedan gastro centar kao što je Metro, namirnice kao sto su pačja prsa, svježi tartuf ili guščja jetra.

Omiljeni gastro proizvod bez kojeg vaša kuhinja ne može raditi?

Roner i aparat za vakumiranje. Aparat kao što je roner služi za kuhanje namirnice u vakumu ispod tačke ključanja gdje namirnicu pripremate na optimalnoj temperaturi i dobijete savršen rezultat.

Koliko su po vašem mišljenju ljudi vezani za spremanje hrane isključivo pod vašom „dirigentskom palicom“? 

Mislim da je najbitnije napraviti sistem i standardizaciju kuhinje, tako da kuhinja funkcioniše besprijekorno i kada ja nisam tu.

Vaš savjet za sve mlade gastro entuzijaste koji ulaze u biznis rada sa hranom bi bio…?

Ljubav, trud, upornost i strpljenje.

 

 

 


author
Piše: SFD
Autor teksta:

Sarajevo Food Dictionary

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X