Zašto volim zeleno – Sarajevo Food Dictionary

Zašto volim zeleno

Kad ljeti odem na obližnju pijacu osjećam se kao dijete u prodavnici slatkiša, šta odabrati u izobilju boja, mirisa i okusa? Izbor gotovo uvijek padne na neko zeleno lisnato povrće, u posljednje vrijeme to mi je „must have“ sastojak brojnih jela. Supa, zeljanik, varivo, salata, popečci, glavno jelo ili prilog… od ove vrste povrća možete pripremiti gotovo sve.

U zeleno lisnato povrće spadaju špinat, blitva, kelj, kupus, raštika, a ovo su samo neki benefiti redovnog konzumiranja:

 

  1. Odličan izvor folne kiseline

Folna kiselina (vitamin B9) je posebno bitna u reproduktivnoj dobi i kod žena i muškaraca. Preporučuje se da žene u periodu planiranja trudnoće povećaju unos folne kiseline, jer je ona neophodna za normalan razvoj neuralne cijevi kod djeteta. Folna kiselina je osjetljiva na termičku obradu, pa se preporučuje konzumiranje svježih (npr baby špinat) ili blago termički obrađenih zelenih listova.

 

  1. Zaštita od UV zračenja

Antioksidansi prisutni u biljkama štite od štetnog UV zračenja. Zato je u ljetnom periodu potrebno povećati unos voća i povrća koje je bogato ovim zaštitnim biološki aktivnim sastojcima. Najbolji izbor su borovnice, mrkva, paradajz, lubenica i zeleno lisnato porće.

 

  1. Bolje kognitivne funkcije

Istraživanja su pokazala da starije osobe koje konzumiraju 1-2 porcije zelenog lisnatog povrća svaki dan imaju 11 godina „mlađi“ mozak od onih koji rijetko ili nikad ne konzumiraju ovu vrstu povrća. Zbog svog antioksidativnog i antinflamatornog djelovanja može usporiti neurodegeneraciju, a u mlađoj životnoj dobi pomoći kod učenja.

 

  1. Malo kalorija, puno vlakana

Radi se o povrću niskog sadržaja ugljikohidrata, male kalorijske vrijednosti, pa je idealno i za osobe koje paze na ishranu, a pri tom vrlo zasitno zbog velikog sadražaja vlakana. U današnje vrijeme kada se konzumira previše industrijski prerađene hrane, unos vlakana je na izuzetno niskom nivou, a bez vlakana nema zdrave probave.

 

  1. Da te bolje vidim

Zeleno lisnato povrće je bogato luteinom, antioksidansom koji je izuzetno bitan za zdravlje oka.

 

  1. Šta je sa antinutrijentima?

Zeleno lisnato povrće, posebno špinat i blitva, pored svih korisnih sastojaka sadrže i antinutrijente, oksalate. Ove soli oksalne kiseline kod nekih osoba mogu dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca, a mogu i smanjiti apsorpciju kalcija, jer oksalna kiselina veže kalcij i formira netopivu so. Da bi se smanjio sadržaj oksalata potrebno je odstraniti bijelu dršku, jer je tu najveći sadržaj, a pomaže i prokuhavanje u vodi.

Kelj je možda najnepopularniji član ove zelene družine, ali garantujem da ćete nakon ovog recepta promijeniti mišljenje.

SASTOJCI

1 glavica kelja, oko 750 grama

1 glavica luka

2 čehna bijelog luka

2 jaja

3 kašike psilium ljuspica

100 grama mljevenih badema

mediteranska mješavina začina, so, biber

POSTUPAK

Oprati listove kelja, ostaviti da se osuše i sitno isjeckati. Na maslinovom ulju popržiti luk i bijeli luk i dodati kelj (na prvu će se činiti da imate puno više kelja nego što vam treba, ali će vrlo brzo povenuti). Dodati so, biber i mediteransku mješavinu začina i pirjati oko 15 minuta. Ako i nakon tog vremena ostane previše tečnosti, slobodno procijedite, jer će ona samo smetati, a ne želimo previše tretirati kelj, jer će ponovo ići na termičku obradu u rernu. Ostaviti smjesu da se ohladi i dodati 2 jaja i 3 kašike psilium ljuspica. Od ove smjese formirati popečke (meni je ispalo 12 komada, sami odredite veličinu) i uvaljati u mljevene bademe, umjesto prezle. Poredati na papir za pečenje i peći na 180 stepeni, prvo 20 minuta s jedne, a zatim dodatnih 10 minuta sa druge strane. E sad slijedi najbolji dio, kako od priloga dobiti glavno jelo. Za to će vam trebati matovilac (ili druga zelena salata), sušeni paradajz, komadići oraha i gorgonzola. Sve ovo sam blago začinila, malo maslinovog ulja, limunovog soka i soli, jer su ostali ukusi dovoljno dominantni. Na sve sam poslagala nekoliko popečaka i šlag na kraju – dresing od jogurta, putera od lješnika i limunovog soka. Vjerujte na riječ, čista rapsodija okusa, čak i za one koji ne mogu zamisliti obrok bez mesa.

 


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Asja Sirbubalo

Ja sam Asja Sirbubalo, magistra farmacije bez ijednog radnog dana u apoteci. Put me odveo na drugu stranu, ali sam osnovno zanimanje uspjela povezati sa onim što volim, pa se već 10 godina bavim farmaceutskim marketingom. A osim toga volim i dobar zalogaj, pa često kuham i kombinujem različite namirnice, slažem okuse. Da bi se dobro jelo, mora se i znati šta se sve to nalazi u našoj hrani, zato sam trenutno na postdiplomskom studiju iz nutricionizma. Moje mrvice o hrani i recepte možete pratiti na IG profilu mrvice_zdravlja.

Upcoming Events

Oktobar, 2020

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X