Pavlova – Torta za balerine i one koje to nikada neće postati – Sarajevo Food Dictionary

Pavlova – Torta za balerine i one koje to nikada neće postati

Moja plesna karijera je završila brže nego što je i počela. Trener je govorio desno, ja išla lijevo. On govorio lijevo, ja išla desno. O baletu da i ne govorimo. Od svih baleta koje sam gledala voljela bih da sam vidjela i kada je balerina Ana Pavlova prvi put probala tortu izmišljenu samo za nju. Puno voća, malo kreme i kora od bjelanjaka = ljeto! Ne mora i ne treba izgledati savršeno. Još ako na nju padne smokva, pa malo ribizli, kašika hercegovačkog meda, ne morate ni ići na more – napravite ga. Evo i recepta:

Za koru:
5 bjelanjaka
Prstohvat soli
200 grama šećera
kašikica sirćeta

Za kremu:
5 žumanjaka
500 ml mlijeka
1 puding od vanilije
100 grama šećera
2 vanilin šećera
150 ml vrhnja za šlag

+ voće


Rernu upalite na 140C i ostavite da se grije. Na tepsiju stavite masni papir i malo ga premažite maslacem. Isrctajte kružnicu otprilike 20 cm širine.

Bjelanjke (nikako iz frižidera, izvadite ih ranije na sobnu temperaturu) s prstohvatom soli umutite u čvrsti snijeg, postepeno dodavajte šećer. Miksajte nekoliko minuta, sve dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Znat ćete da je gotovo kada uzmete malo smjese i kada pod prstima više ne osjećate sitne kristale šećera.

Na kraju u smjesu dodajte kašikicu sirćeta.

Koru polako istresite na masni papir i oblikujte „oblak“ na kružnici koju ste već nacrtali. U sredini oblaka napravite malo udubljenje kako bi kasnije mogli staviti što više kreme i voća. Sve nesavršenosti tog oblaka su dozvoljene.

Stavite koru u rernu na 01:30 h, ne otvarajte je za to vrijeme. Tek nakon 01:30 h ugasite rernu, odškrinite vrata  i koru ostavite unutra u  da se skroz ohladi. Koru možete napraviti i dan ranije.

Originalna krema za Pavlovu se samo pravi od slatkog vrhnja, ali ja imam sindrom zvani ŽŽ- Žao mi Žumanjaka, tako da napravim jednostavniju verziju slastičarske kreme. Umutiti žumanjke sa šećerom i pudingom, postepeno dodavati mlijeko, sve kuhati neprestano miješajući dok se ne zgusne. Pritisnuti prozirnu foliju na skuhanu kremu da se ne bi uhvatila korica. Kada se krema ohladi dodati 150 ml umućenog vrhnja za šlag, sve zajedno pomiješati.

Kremu staviti na ohlađenu koru, poredati voće po želji. Ja sam ovaj put koristila smokve, ribizle i kašiku meda. Najbolje je da se Pavlova pojede odmah, ali bar to nije teško. Ako pojedete sami cijelu tortu, nećete se osjećati kao balerine i baletani, ali ćete osjećati kako je bilo Pavlovi kad je probala Pavlovu – odlično.

 


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X