Chit Chat sa Emirom Parovcem (Bon Appetit) – Sarajevo Food Dictionary

Chit Chat sa Emirom Parovcem (Bon Appetit)

U našem drugom Chit-Chat čavrljanju, porazgovarali smo sa Emirom Parovcem, rođen 20.02.1977. godine u Sarajevu, majstor u kuhinji nedavno otvorenog boutique restorana na M. Dvoru „Bon Appetit“.

Kada ste se krenuli baviti kuhanjem?

Prije 25 godina.

Kako je izgledala vaša karijera do danas? 

Početak u restoranu „Boemi“, zatim „Plavi Zamak“, „Via del Corso“, „4 sobe gospođe Safije“, „Courtyard by Marriott“, te sada „Bon Appetit“.

Šta, po vama, čini vrhunskog kuhara?

Puno rada, odricanja, praćenje svjetskih trendova, disciplinovan pristup svim segmentima rada.

Koji vam je period tokom rada u ugostiteljstvu ostao najviše u sječanju?

Pokretanje sopstvenog biznisa, odnosno otvaranje restorana „Bon Appetit“.

Koje vam je omiljeno mjesto u Sarajevu gdje odete na klopu kada niste u svom restoranu?

Restoran „Garden“, dvadesetak kilometara istočno od Sarajeva.

Omiljena slastica za kraj obroka?

Uopšte ne jedem slatkiše. 

Na koje ste jelo iz svoje ponude posebno ponosni?

Teško pitanje, ima dosta toga, ali recimo Semifredo sa tartufima, bademima i medom, Sporo pečenja jagnjetina (od 20 sati). 

Koje jelo volite najviše kuhati?

Biftek Cafe de Paris.

Kuhate li kući?

Rijetko. 

U „špici“ rada restorana, kada nešto krene po zlu…ko prvi „nastrada“ u kuhinji?

Uglavnom ja, pa onda oni koji su mi najbliži (smijeh). 

Vaša nagrada za kraj napornog radnog dana?  

Čaša vina ili piva. 

Vaš jutarnji ritual pred otvaranje restorana izgleda…?

To zavisi od rezervacija i broja gostiju koje očekujemo tog dana.  Jutarnja kafa, zatim odlazak u nabavku. Dolazak u restoran i neizostavna kafa sa kolegama, tokom koje se dogovaramo o ispunjavanju obaveza u danu koji je pred nama.

Koje vam kulinarske namirnice ili pomagala u Sarajevu najviše nedostaju?

Tartufi, divljač, neki začini. 

Omiljeni gastro proizvod bez kojeg vaša kuhinja ne može raditi?

Kvalitetno maslinovo ulje, bijeli luk, cvijet soli. 

Koliko su po vašem mišljenju ljudi vezani za spremanje hrane isključivo pod vašom „dirigentskom palicom“?

Treba vremena za uhodavanje, ali takt s moje strane i zainteresovanost s druge strane uvijek preovladaju i to u većini slučajeva ide jako dobro. 

Vaš savjet za sve mlade gastro entuzijaste koji ulaze u biznis rada sa hranom bi bio…?

Budite uporni, slušajte autoritete, učite se disciplini i predanom radu. Budite spremni na odricanja i mukotrpan rad. Sjetite se, nikada nemojte poslužiti gostu ono što ni sami ne biste pojeli.


author
Piše: SFD
Autor teksta:

Sarajevo Food Dictionary

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X