Indigo: pričamo vam modro plavom – Sarajevo Food Dictionary

Indigo: pričamo vam modro plavom

Nepravedno zapostavljeni patlidžan (by Mrvice Zdravlja)

Ono što je u voćnom svijetu borovnica, to je u povrtnom patlidžan. Osim što dijele istu tamno ljubičastu boju, spadaju u istu botaničku klasifikaciju bobica i imaju sličan sastav. Najveći proizvođači ovog izuzetnog povrća na svijetu su Kina, Indija, Egipat, Iran i Turska.  Najvrijedniji sastojak patlidžana su antioksidansi (baš kao i u borovnicama), antocijani i fenolne kiseline, bitni u borbi sa slobodnim radikalima. U nekim dijelovima Azije koristi se i kao lijek u tradicionalnoj medicini, za kožne probleme, za čišćenje crijeva, pa čak i kao sredstvo za povećanje libida.

Postoje studije koje govore o brojnim zdravstvenim benefitima ovog povrća i prava je šteta što nije češće na našoj trpezi i u to u malo drugačijim oblicima od uobičajene musake. Smatra se da pored antioksidativnog ima i antiiflamatorni  i antikancerogeni učinak, a spriječava i razvoj dijabetesa i pretilosti. Druga najvažnija grupa biološki aktivnih sastojaka u patlidžanima su karotenoidi, koji štite od više vrsta raka, a bitni su i u zaštiti od štetnog UV zračenja. Glikoalkaloidi također imaju antikancerogenu aktivnost, a snižavaju i holesterol. Zbog bogatog sadržaja vlakana patlidžani su odlični za probavu, a dobrodošli su i kod pacijenata koji imaju dijabetes zbog niskog sadržaja ugljikohidrata.

Sa patlidžanom je vrlo jasno – ili ga voliš ili ne voliš, nema između… ili vam je samo nedostajao pravi recept da ga zavolite, zato ovaj put ne jedan nego dva.

Karniyarik je jedno od najpoznatijih turskih jela sa patlidžanom, a ako ste ikad bili u Turskoj znate koliko je ovo povrće zastupljeno na njihovoj trpezi, od hladnih salata, variva, pa do pirea sa sirom.

SASTOJCI

6 srednjih patlidžana
3 paradajza
1 veća glavica luka
3 čehna bijelog luka
2 crvene paprike
300-400 grama faširanog mesa
so, biber, crvena paprika u prahu, čili, garam masala (kombinacija korijandera, kima, kardamoma, karanflića, lovorovog lista, muškatnog oraščića)
svježi peršun
pelat ili svježi paradajz za sos
maslinovo ulje

POSTUPAK

Patlidžane samo djelimično oguliti, uzdužno, tako da dobijemo naizmjenično oguljene i neoguljene trake (zadržati dršku, da se ne bi raspao). Napraviti jedan rez po dužini (karniyarik znači rasporeni stomak), ali paziti da se ne razreže do kraja. Dobro posoliti i ostaviti da stoji oko 20 minuta, a zatim posušiti višak tečnosti papirnim ubrusima. Poredati na papir za pečenje, posuti  sa malo maslinovog ulja i peći u rerni oko 50 minuta na 200 stepeni (u originalnom receptu patlidžani se prže u tavi, ali mislim da je ovako jednostavnije, iako duže traje, a i upotrijebi se manje ulja). Dok se patlidžani peku pripremiti fil. Na maslinovom ulju popržiti luk, prodinstati faširano meso, pa postepeno dodavati crvenu papriku (na kockice), bijeli luk i izrendani paradajz. Začiniti i ostaviti da se krčka 15-tak minuta. Na kraju dodati svježi peršun (ne štedite). Pečene patlidžane poredati u vatrostalnu posudu i svaki napuniti sa filom. Između patlidžana staviti pelat ili svježi izrendani paradajz (ja sam ga prethodno malo obogatila sa maslinovim uljem i svim nabrojanim začinima). Peći još 20 minuta na 200 stepeni. Poslužiti uz kašiku jogurta ili kisele pavlake.

Ako volite humus babaganoush će vas oduševiti.

SASTOJCI
2 patlidžana srednje veličine
1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sok od pola limuna
2-3 čehna bijelog luka
2 supene kašike tahini paste
so, biber, crvena paprika u prahu i svježi peršun po želji

PRIPREMA
Ispeći patlidžane u rerni na papiru za pečenje na 200 stepeni (oko sat vremena ili dok ne “kolabiraju”). Izvaditi meso patlidžana kašikom i ostaviti da se dobro ocijedi (vrlo bitan korak za kremastu teksturu). Izgniječiti viljuškom ili u blenderu i sjediniti sa ostalim sastojcima. Obavezno ohladiti u frižideru, a pri serviranju dodatno posuti maslinovim uljem, svježim peršunom i paprikom.

Prijatno! 

 

Šesta čakra: Kako zaista vidiš svijet (by Flow With Me)

Polako smo došli sa našom pričom u suptilni svijet energija gornjeg trougla tj. do tri čakre iznad srčane čakre koje se tiču naše Više svijesti i poimanja svijeta i nas samih. Šesta čakra se na Sanskritu naziva „Ajna“ što u prevodu znači zapovijedati, opažati i ona je središte naše intuicije. Jer zaista, kada dopustimo i kada se prepustimo, ono što i treba da nas vodi kroz život tj. da zapovijeda, je naša intuicija. To je središte naše mudrosti i identiteta, ali onog Božanskog dijela u nama- Više svijesti. Ovdje postižete integritet i integraciju svoje ličnosti.

Ona je središte vidovitosti, vizualizacije, maštanja, koncentracije i odlučnosti. Iz ovog dijela kreće samoincijacija. Odavde potiče razumijevanje naše svrhe u životu. Predstavljena je samo sa dvije latice koje predstavljaju dvije suprotnosti koje se ovdje ujedinjuju i sjedinju u jedno. Ovde se postiže cjelovitost i integracija ličnosti. Omogućava ovladavanje protokom uma. Dvije latice predstavljaju plus i minus sadržane u svakoj misli. Svaka misao kad god nam daje svjetlost ujedno nam daje i tamu, ali lekcija ove čakre je da se nadvlada ta polarnost, dualnost i da se „čita između redova“. Ovdje nadilazimo dualnost – dualnost ličnog -“Ja”, koje je odvojeno od ostatka svijeta, ličnosti koja postoji nezavisno od svega ostalog.

„Ovdje se oslobađa iz ropstva vremenski vezane svijesti. Ovde se Ja-svest apsorbuje u super-svest. ” (Harish Johari: Čakre: Energetski centri transformacije).

Ova čakra nadilazi vrijeme. Smještena je u području između obrva, iznad osnove nosa. I povezana je sa mozgom i hipofizom. Zato je i ona vezana za razum, svjesno razmišljanje i također za regulaciju jer hipofiza je žlijezda koja reguliše čitav biohemijski sastav i homeostazu našeg organizma. Ovu čakru često nazivaju (i to ćete čuti gotov svugdje) „Treće oko“. To je to oko koje vidi van dimenzija koje vide naše oči. Upravo iz ove čakre intuitivno birate pravac u kojem želite ići. Ovo je čakra koja je povezana sa onim što se naziva “Oko koje nadilazi dva oka”. Dva oka daju vam dimenziju u normalnom svijetu. Treće oko vam daje dubinu, dimenziju i domet u suptilnim svjetovima.

Dar ove čakre je viđenje – i unutrašnjeg i spoljašnjeg svijeta. Energija ove čakre omogućava nam da iskusimo jasnu misao, kao i darove duhovnosti i samo-refleksije. Naše treće oko omogućava nam pristup našem unutrašnjem vodstvu koje dolazi iz dubine našeg bića. Reže kroz iluziju i daje nam pristup dubljim istinama – da vidimo izvan uma, izvan riječi. To znači ispitivanje samoograničavajućih ideja i razvijanje mudrosti koja dolazi iz perspektive koja nadilazi dualnost dobra ili zla, crnu ili bijelu. To znači vidjeti i pomoći drugima da sagledaju dublje značenje situacija u njihovom životu. Šesta čakra je holističke prirode. Kada se ova čakra u potpunosti aktivira, obje hemisfere mozga funkcionišu sinkronizirano. Kreativnost desne hemisfere integrirano je i uravnoteženo s logičkim i analitičkim razmišljanjem lijeve hemisfere. Treće oko nije samo sjedište mudrosti, već i sjedište savjesti. Ovde ne samo da vidite šta se događa, već i znate šta to znači. Odatle potječe vaš osjećaj za pravdu i vaša etika.

Kada vam je treće oko otvoreno, ne samo da vidite, već i razumijete.

Zbog toga sjenka šeste čakre je zbunjenost, nejasnoća misli, depresija, odbijanje spiritualnosti, duhovnosti i prekomjerno razmišljanje.

Jeste li primjetili u koji dio tijela nam upiru bezkontaktni mjerač temperature? Infarcrveno svjetlo dopire do hipofize i podsvjesno ovo je isto na neki način da nam se „zamagli“ vid, da nam se onemogući da vidimo stvari onakve kakve jesu u odnosu na kako su nam predstavljene.

Energetski je ova čakra vezana za treću čakru koja upravlja osjetilom vida. Tako sa jakom voljom imat ćemo i jasnu viziju života. Također su obje ove čakre vezane upravo za našeg unutrašnjeg učitelja, a to je upravo naša intuicija.

Često je predstavljena svetlošću, unutrašnjom svetlošću. Umjesto po boji, odlikuje je kvaliteta svjetlosti ili mekog sjaja koji nas podsjeća na mjesečevu svjetlost.

Boja ove čakre je indigo plava. Mješavina između kraljevsko plave i ljubičaste i nekako je to baš i boja mudrosti.

Kažu da je ovo boja aure- našeg zaštitnog energetskog štita oko tijela koja je toliko postojana da se ne mijenja tokom čitavog života. Zanimljivo je da se današnje generacije mladih ljudi, prvenstveno radi bremena vremena u kojem se rađaju, nazivaju „indigo children“. Indigo djeca su ona za koja se vjeruje da posjeduju posebne, neobične, a ponekad i natprirodne osobine ili sposobnosti. Posjeduju izraženu kreaciju i empatiju. Bez obzira bili vi novije ili zrelije generacije nikada nije kasno otvoriti se i prepusiti da zaista svijet vidimo i osjetimo ovim pogledom iznutra.

 

 

 

 


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Ada Vuk

Ja sam Ada Vuk. Yoga je dio mog života već 8 godina i zaista je postala način na koji živim. Čitav život sam, u suštini, u pokretu. Trenirala sam gimnastiku, balet, ples, koji je bio i moja velika ljubav, i potom je baš kada je trebalo došla yoga. Pokret je način na koji se izražavam i kroz svoje tijelo sam puno naučila o sebi. U tijelu je sadržano puno toga i preko tijela i komuniciramo sa svijetom oko nas. Moje putovanje je krenulo u Prana Yoga studiju gdje sam naučila, između ostaloga, i tehnike Vinyase i Ashtange, a prije 3 godine sam se upoznala i sa Kundalini yogom. Trenutno vodim Vinyasa yogu u studiju Fly Yoga Studio i također sam krenula i sa časovima Kundalini yoge. Yoga mi je promijenila život i vratila me sebi. Želja mi je da kroz svoje iskustvo pomognem drugima da iskuse sebe i upoznaju sebe i svoje tijelo.

Autorica teksta

Ada Vuk

Ja sam Ada Vuk. Yoga je dio mog života već 8 godina i zaista je postala način na koji živim. Čitav život sam, u suštini, u pokretu. Trenirala sam gimnastiku, balet, ples, koji je bio i moja velika ljubav, i potom je baš kada je trebalo došla yoga. Pokret je način na koji se izražavam i kroz svoje tijelo sam puno naučila o sebi. U tijelu je sadržano puno toga i preko tijela i komuniciramo sa svijetom oko nas. Moje putovanje je krenulo u Prana Yoga studiju gdje sam naučila, između ostaloga, i tehnike Vinyase i Ashtange, a prije 3 godine sam se upoznala i sa Kundalini yogom. Trenutno vodim Vinyasa yogu u studiju Fly Yoga Studio i također sam krenula i sa časovima Kundalini yoge. Yoga mi je promijenila život i vratila me sebi. Želja mi je da kroz svoje iskustvo pomognem drugima da iskuse sebe i upoznaju sebe i svoje tijelo.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X