Vegetarijanski burger – Sarajevo Food Dictionary

Vegetarijanski burger

Sastojci:

– 2 šolje crvenog graha iz konzerve
– 1 jaje
– luk srebrenac
– prezla
– Gauda sir
– začini: sol, biber, čili
– kiseli krastavci
– pecivo

Sos:

– kečap
– majoneza
– origano

Prvo ćete prepržiti luk, na običnoj tavi i na maslacu. Pržite dok ne dobije smeđkastu boju i ostavite na kratko sa strane dok ne pripremite “pljeskavicu”. U zdjelu stavite jednu i pol šoljicu graha te viljuškom izgnječite. Dodajte začine, luk, prezlu i promješajte, te dodajte jaje i ostatak graha i opet promješajte. Formirajte “pljesku”, ali prvo pokvasite ruke vodom ili ih malo nauljite. Kada ste formirali “pljesku”, pržite je na običnoj tavi, nemojte koristiti grill, jer će se raspasti.

Pržite neke četiri minute s obje strane, ali minutu prije nego je gotovo, stavite jednu krišku Gaude, dodajte malo vode u tavu te poklopite poklopcem. Sir će se istopiti, a burger će biti predobar.

Nemojte zaboraviti napraviti sos. Standardni na koji ste već navikli. U malu zdjelu stavite 2 supene kašike kečapa, jendu majoneze i origana. Sve to pomješajte i namažite na tostirano pecivo. Zatim stavite krastavce i na to “pljesku”.

Servirajte uz piće po želji i uživajte!


author
Piše: SFD
Autor teksta

Haris Take Me to Food

Moja karijera kao food blogger nezvanično je počela prije 15-ak godina, a zvanično u aprilu 2016. kada sam pokrenuo Take Me To Food blog. U početku sam radio razne recepte, da bi se 2017. godine počeo fokusirati na burgere, zbog kojih me danas ljudi najviše poznaju.

Do sada sam napravio preko 100 burgera za blog, u životu vjerovatno preko 1000, a koliko sam ih pojeo… to je za sada nepoznata brojka.

Svaki dan razvijam nove burger recepte koje možete, osim na Sarajevo Food Dictionaryju, vidjeti i na Instagramu @haris.takemetofood.

Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X