Panna cotta – Sarajevo Food Dictionary

Panna cotta

Ovo je još jedna u nizu panna cotta koje sam napravila ovih dana. Odlučila sam malo poboljšati recept i upotrijebiti neke lakše dostupne sastojke. Tako je nastala ova ukusna panna cotta od tamne čokolade i pistacija.

Budući da mi se jako svidio sos od pistacija koji sam napravila za svoj prethodni recept, morala sam ga iskoristiti za još nekoliko poslastica. Panta cotta od tamne čokolade prilično je dobra sama po sebi, ali ima nešto u okusu pistacija što je čini još boljom.

One su veganske, kremaste, slatke, mrvicu gorke i savršene su za sve ljubitelje tamne čokolade. Osim što je super ukusan, ovaj recept je također super jednostavan za napraviti. Ove mjere su dovoljne za 6 panna cotta.

Sastojci
400 ml punomasnog kokosovog mlijeka
90 g tamne čokolade
30 g kakaa u prahu
120 g šećera
1 + 1/2 čajna kašika agar-agara

Za sos:
60 g pistacija (bez ljuske)
70 ml javorovog sirupa
60 ml sojinog vrhnja za kuhanje


 

Upute

Stavite mlijeko i šećer u šerpicu zagrijte na srednje jakoj vatri. U kakao prah dodajte 5 supenih kašika vode i miješajte dok se sve grudvice ne razbiju. U šerpu ulijte kakao prah i dobro promiješajte.

U smjesu dodajte izlomljenu tamnu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi. Stavite agar agar u čašu sa malo vode i dobro izmiješajte. Dodajte rastvoreni agar agar smjesi i stavite na najveću temperaturu da prokuha. Ostavite da ključa 2 minute.

Dobro promiješajte smjesu, sipajte u kalupe i ostavite da se skroz ohladi. Zatim panna cotte ostavite u frižideru preko noći. Prije posluživanja pripremite sos od pistacija.

Ako ne možete pronaći sirove pistacije, uzmite one pržene, uklonite ljusku i natopite ih u vodi oko 1 sat. Ocijedite ih i prstima uklonite tamni gornji sloj (kožu) s pistacija. Stavite ih u blender zajedno sa sojinim vrhnjem za kuhanje i javorovim sirupom. Blendajte dok ne dobijete kremastu zelenu teksturu. Probajte sos kako biste provjerili da li je dovoljno sladak.

Za dekoraciju sam koristila nekoliko pistacija i malo matcha praha.

Servirajte panna cotte sa svježim sosom.

 


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Margo Drobi (Alma Mudrov)

Prije pet godina restorani nisu imali mnogo veganskih opcija za ponuditi pa sam morala smisliti svoje. Sve što smislim objavim na svom blogu ili instagramu, @margo_drobi. Od zdrave hrane do junk food-a iz svih dijelova svijeta. Po obrazovanju magistrica farmacije, zaposlena na polju genetike, u mahali veganska kuharica.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X