Vanila kolač sa džemom – Sarajevo Food Dictionary

Vanila kolač sa džemom

Današnji recept je nešto što sam napravila od ostataka sastojaka od drugih poslastica. A svježe ribizle koje su mi stojale u frižideru bile su lijep ukras za ovaj vanila kolač sa džemom.

Nedavno sam kupila samo jedan vrlo mali kalup za torte, pa sam morala smisliti recept za nešto tako minijaturno. Ovo vjerovatno ne bi dobro funkcionisalo  sa velikim kalupom, pa predlažem da koristite ili male kalupe za torte ili one silikonske koji se koriste za panna cotte.

Vanila kolač sa džemom vrlo je kremast, sladak, jednostavan za napraviti, a s njim možete i malo eksperimentirati. Slučajno sam u kuhinji imala džem od malina i sok od crvene ribizle, a vi možete koristiti bilo koji džem ili sok koji želite. Ali moram reći, ova kombinacija je bila savršena.

Ove mjere dovoljne su za 3 mini torte.

Sastojci

Za koru:

140 g zlatnog Oreo keksa* (punjenje uklonjeno)

120 g margarina

Za krem:

600 ml punomasnog kokosovog mlijeka

60 g šećera

1 ½ čajna kašika vanilinog šećera

10 g kakao maslaca

2 supene kašike kukuruznog škroba (pomiješanog sa malo vode)

1 ½ čajna kašika agar agara (pomiješan sa malo vode)

džem od malina **

Za žele:

150 ml soka od ribizle (ili bilo kojeg drugog)

60 g šećera

1 čajna kašika agar agara

Upute

Uklonite sav fil iz Oreo kolačića. Stavite ih u blender i blendajte dok ne nestanu svi krupni komadići. Otopite margarin i dodajte ga mljevenom keksu. Izmješajte to dvoje zajedno.

Poprskajte kalupe za tortice sa uljem u spreju. Uzmite dio kore od keksa i stavite je u svaki kalup. Pritisnite ga prstima prema dole da formirate koru. Ostavite kalupe u frižideru dok pravite kremu.

Stavite kokosovo mlijeko, šećer, škrob, vanilin šećer, kakao puter, agar-agar u šerpu i miješajte na srednje jakoj vatri dok se kakao puter ne otopi.

Pustite da smjesa prokuha na srednje jakoj vatri i pustite da vri 2-3 minute. Skinite kremu sa štednjaka i izvadite kalupe iz frižidera.

Uzmite supenu kašiku džema od malina i stavite je na sredinu svake kore. Smjesu vanila kreme pažljivo prelijte oko džema, a zatim preko, dok se potpuno ne pokrije.

Pustite da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi. Stavite kolače u frižider da se učvrste otprilike sat i po. U međuvremenu napravite žele od crvene ribizle.

Pomiješajte sok od crvene ribizle, šećer i agar agar u čistoj šerpici i miješajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta. Smjesu prokuhajte na srednje jakoj vatri i pustite da vri 2-3 minute. Skinite žele sa štednjaka i ponovo izvadite kolače iz frižidera.

Izlijte žele preko vanila sloja i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ostavite kolače preko noći u frižideru.

* Ne morate koristiti Oreo keks, možete kupiti bilo koji slatki keks za koru.

** Možete koristiti bilo koji džem ili možete napraviti džem od svježe ribizle slijedeći upute iz mog recepta za kolač od limuna i borovnice.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Margo Drobi (Alma Mudrov)

Prije pet godina restorani nisu imali mnogo veganskih opcija za ponuditi pa sam morala smisliti svoje. Sve što smislim objavim na svom blogu ili instagramu, @margo_drobi. Od zdrave hrane do junk food-a iz svih dijelova svijeta. Po obrazovanju magistrica farmacije, zaposlena na polju genetike, u mahali veganska kuharica.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X