Broccoli senf pizza – Sarajevo Food Dictionary

Broccoli senf pizza

Neki dan smo moja prijateljica i ja razgovarale o hrani koju smo jele još na fakultetu. Rekla mi je za neku pizzu koju je pravila, sa brokulom, senfom i medom. Ovo mi se činilo kao vrlo zanimljiva kombinacija, pa sam je natjerala da mi ukratko opiše postupak. I tako sam odlučila napraviti svoju vegansku pizzu sa brokulama i senfom.

Budući da sam ovaj recept željela učiniti potpuno veganskim, med sam zamijenila javorovim sirupom. Dodala sam i malo veganskog sira. Rezultat je bio nevjerovatan i odlučila sam ga podijeliti s vama.

Ova je pizza jako ukusna, a recept je vrlo lako slijediti. Mjere su dovoljne za jednu veliku pizzu.

Sastojci

Za tijesto:

160 g brašna

100 ml tople vode

10 g suhog kvasca

2 supene kašike tople vode

1/2 čajne kašike šećera

1 + 1/2 supena kašika maslinovog ulja

Za nadjev:

50 g narendane veganske mozzarelle

1 mali ljubičasti luk

300 g svježe brokule

60 g senfa u zrnu

2 supene kašike javorovog sirupa

Upute

Pomiješajte suhi kvasac i šećer sa 2 supene kašike tople (ne vruće) vode. Odložite na 5 minuta. U dubokoj posudi pomiješajte brašno, so, maslinovo ulje, kvasac i 100 ml tople (ne vruće) vode.

Sve zajedno izmiješajte i kada se počne stvarati tijesto, počnite mijesiti rukama. Ako je previše ljepljivo, dodajte postepeno još brašna. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.

Pokrijte ga krpom i ostavite da izraste (oko 30 minuta). U međuvremenu pripremite nadjev.

Luk narežite na krugove, a brokulu na manje komade. Kuhajte brokulu 5 minuta u ključaloj vodi. Zatim ocijedite vodu. Zagrijte malo maslinovog ulja u tavi i pržite luk na srednjoj vatri nekoliko minuta. Dodajte brokulu u tavu i pržite 5 minuta (povremeno miješajte).

U maloj posudi pomiješajte senf u zrnu i javorov sirup. Stavite tijesto na dobro pobrašnjenu površinu, napravite oblik lopte i pritisnite ga rukom prema dole. Razvaljajte ga oklagijom u veliko, tanko tijesto za pizzu. Premažite tijesto sa malo maslinovog ulja.

Pospite polovinu naribane veganske mocarele po vrhu tijesta. Na to stavite mješavinu brokule i luka i pospite preostalu mocarelu. Sve prelijte umakom od senfa i javorovog sirupa.

Pecite pizzu u pećnici 10 minuta na 250 stepeni Celzijusa.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Margo Drobi (Alma Mudrov)

Prije pet godina restorani nisu imali mnogo veganskih opcija za ponuditi pa sam morala smisliti svoje. Sve što smislim objavim na svom blogu ili instagramu, @margo_drobi. Od zdrave hrane do junk food-a iz svih dijelova svijeta. Po obrazovanju magistrica farmacije, zaposlena na polju genetike, u mahali veganska kuharica.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X