Hrabrost svjesnog življenja – Sarajevo Food Dictionary

Hrabrost svjesnog življenja

Razmišljala sam šta da s vama podijelim i prošli članak Asijin o svjesnosti jedenja me naveo da i ja vama pišem o značaju svjesnog življenja. Pogotovo danas. Kada je značano živjeti u trenutku koji nam je dat. Šta je za to potrebno? Ništa više od tvoje prisustnosti. Znam da to nije lako, jer učinili smo sve kako bismo stvorili distrakcije čak i u sadašnjem trenutku. Biti prisutan znači ne bježati u misli, ne bježati u emocije, već u potpunosti dopustiti da doživiš sadašnji trenutak kakav god da je. Da čuješ svoj dah, da osjetiš mirise, da osjetiš dodire i dopustiš da sve iskusiš što je tu. Mislim da je u današnjem svijetu vrlo hrabro živjeti svjesno, živjeti prisutno. Jer čitav svijet je koncipiran na formama, stukturama, planovima i ciljevima za budućnost. Uče nas da se bojimo sadašnjosti jer je nesigurna, a da vjerujemo u budućnost koja je neizvjesna. Treba biti hrabar i prepustiti se.

Prepuštanje zahtjeva povjerenje- vjeru da je sve kako treba da bude i da će sve biti kako treba da bude. U životu imamo izbor- biramo uvijek između sigurnosti i slobode i jedno sa drugim ne može. Pa šta si ti izabrao/izabrala? Sigurnost donosi prividni osjećaj mira i spokoja, a to je u suštini osjećaj kontrole. Kada napravimo plan mi sebi damo sliku da smo iskontrolisali svoj život, da smo sve predvidjeli, da nas ništa ne može iznenaditi. Da li mislite da je to moguće? Evo nas trenutno u jeku pandemije koja nas je sve izbacila iz cipela. Znate zašto? Zato što ovo nismo planirali, nismo bili spremni i nismo ovo očekivali. A šta mnogi rade, ponovo uporno pokušavaju da nađu red u ovom haosu, objašnjenje za neobjašnjivo, jer je strašno kada je nešto nepoznato.

A sloboda? Nije sloboda odsusutvo straha, ali jeste prisustvo hrabrosti. Hrabrost nije odsusutvo straha već je to to odlazak u nepoznato uprkros straha. Ono što svaki dan učim i što me naročito ova godina uči je da nemamo mi nijedan drugi trenutak osim ovoga sada. Da taj trenutak cijenimo i iskoristimo kako je za nas najbolje. Ne čuvati više kristalno posuđe za posebne goste, veš za posebne prilike, osmijehe za odabrane ljude, volim te za kraj… Živite život hrabro i svjesno i SADA. Grlite se, ljubite se, vodite ljubav, recite izvini, recite ne svemu što vam ne služi više. Ne shvatajte život toliko ozbiljno. Život je igra. Igrajte se svjesno i budite prisutni sa sobom. Tako ćete biti prisutni više sa svojim najmilijim, cijenit ćete više svaki doživljaj i
gledat ćete na svijet drugim očima. I ostavit ću vas sa mudrim riječima Osha o njegovom opisu hrabrosti i radosti opasnog življenja:

„To ja nazivam razumijevanjem. Ako razumijete, neizvjesnost je sastavni dio života i dobro je što je tako, jer ona čini život slobodom, čini život neprekidnim iznenađenjem. Čovjek nikada ne zna šta će se dogoditi. Zato se stalno pitate. Ne zovite to neizvjesnošću- zovite ga čudom. Ne zovite to nesigurnošću- zovite ga slobodom“

Ne možete biti iskreni ako niste hrabri.
Ne možete voljeti ako niste hrabri
Ne možete vjerovati ako niste hrabri.
Ne možete ispitivati stvarnost ako niste hrabri.
I zato je na prvom mjestu hrabrost.
A sve ostalo slijedi.

I ne brini ako pomisliš odakle ti tolika hrabrost. Hrabrost je uvijek tu, samo je dozvoli. Iskorači u nepoznato uprkos svojim strahovima jer put je tek pred vama. Cijenite život koji vam je dat i vjerujte svom srcu jer ono zna i vjeruje da je sve kako treba da bude. Hrabri već jeste, to hrabro srce kuca u vama.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Ada Vuk

Ja sam Ada Vuk. Yoga je dio mog života već 8 godina i zaista je postala način na koji živim. Čitav život sam, u suštini, u pokretu. Trenirala sam gimnastiku, balet, ples, koji je bio i moja velika ljubav, i potom je baš kada je trebalo došla yoga. Pokret je način na koji se izražavam i kroz svoje tijelo sam puno naučila o sebi. U tijelu je sadržano puno toga i preko tijela i komuniciramo sa svijetom oko nas. Moje putovanje je krenulo u Prana Yoga studiju gdje sam naučila, između ostaloga, i tehnike Vinyase i Ashtange, a prije 3 godine sam se upoznala i sa Kundalini yogom. Trenutno vodim Vinyasa yogu u studiju Fly Yoga Studio i također sam krenula i sa časovima Kundalini yoge. Yoga mi je promijenila život i vratila me sebi. Želja mi je da kroz svoje iskustvo pomognem drugima da iskuse sebe i upoznaju sebe i svoje tijelo.

Upcoming Events

Oktobar, 2020

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X