Malina kolač – Sarajevo Food Dictionary

Malina kolač

Ljeto je već gotovo, ali to ne znači da bismo se trebali odreći voćnih kolača. Svježe voće trenutno je možda nemoguće pronaći, ali još uvijek postoje recepti koje možemo pripremiti pomoću smrznutog voća. Kao na primjer ovaj veganski kolač od malina.
Ovo je lagan i ukusan kolač za svaku priliku. Sastavljen od osnovne kore za tortu, slatke malina panna cotte i želea, ovaj je desert jednostavniji za pripremu nego što možda mislite.
Ova mjerenja su dovoljna za 6 veganskih kolača od malina, pa ako vam je potrebno više, pobrinite se da gramažu pravilno prilagodite.

SASTOJCI

Za koru:
75 g brašna
30 g šećera
½ čajne kašike praška za pecivo
½ čajne kašike sode bikarbone
60 ml bademovog mlijeka
30 ml veganskog jogurta
40 ml rastopljenog margarina

Panna cotta sloj:
200 ml punomasnog kokosovog mlijeka
100 g smrznutih malina
60 g šećera
1supena kašika kukuruznog škroba (pomiješanog sa malo vode)
1 čajna kašika agar agara (pomiješanog sa malo vode)
Žele od maline:
150 ml soka od maline (ili bilo kojeg drugog)
60 g šećera
1 čajna kašika agar agara

UPUTE

Pomiješajte sve suhe sastojke za koru u dubokoj posudi. U posebnoj posudi pomiješajte sve tečne sastojke za koru. Tečne dodajte suhim i lagano ih kombinirajte kašikom.

Pleh za muffine našpricajte uljem u spreju i smjesu za koru podijelite između 6 kalupa za muffine. Pecite ih u rerni oko 20 minuta na 175 stepeni Celzijusa.

Kad budu gotovi, stavite ih u silikonske kalupe za muffine.

Odmrznite smrznute maline. Stavite ih u blender i blendajte ih koliko god možete. U šerpu stavite kokosovo mlijeko, šećer, škrob, agar agar i maline. Kuhajte ih na srednjoj vatri uz povremeno miješanje. Kad smjesa provrije, ostavite da vrije 2-3 minute i maknite sa štednjaka.

Sipajte smjesu u silikonske kalupe za muffine, preko kore, ali ostavite malo prostora na vrhu. Ostavite ih da se potpuno ohlade, a zatim ih ostavite u frižideru da se stvrdnu. Kad se stvrdnu, pripremite žele.

U šerpici pomiješajte sok od maline, šećer i agar agar. Kuhajte ih na srednjoj vatri uz povremeno miješanje. Kad smjesa provrije, ostavite da vrije 2-3 minute i maknite sa štednjaka. Sipajte ih u silikonske kalupe za muffine, preko panna cotta sloja. Pustite da se potpuno ohlade, a zatim ih ostavite u frižideru da se još jednom stegnu.

Nakon otprilike 4 sata izvadite iz frižidera, ukrasite i poslužite.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Margo Drobi (Alma Mudrov)

Prije pet godina restorani nisu imali mnogo veganskih opcija za ponuditi pa sam morala smisliti svoje. Sve što smislim objavim na svom blogu ili instagramu, @margo_drobi. Od zdrave hrane do junk food-a iz svih dijelova svijeta. Po obrazovanju magistrica farmacije, zaposlena na polju genetike, u mahali veganska kuharica.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X