Treba sebe pustiti na miru – Sarajevo Food Dictionary

Treba sebe pustiti na miru

Posmatrajući  sebe,a potom i ljude oko sebe osjetim da smo svi u nekom kolektivnom vakuumu. Prostoru u kom se osjećamo da ne možemo nazad niti naprijed nekako smo na mjestu. Neki lebde, neki tonu, ali nekako nikako da se pokrene nešto. Nešto iščekujemo, a ni sami ne znamo šta je to.

Ova godina nije laka ni za koga. Puno smo toga nakupili u sebi, a teško puštamo. Obaveze kao da nam se svaki dan sve više povećavaju. A mi? Mi smo na izmaku snage. Umorni smo, umorna su nam tijela, umovi prezasićeni informacijama, emocije naglašene, a živci istanjeni. Guramo se dalje, jer pobogu tako smo navikli.

A šta ako vam kažem da je vrijeme sada da usporite ili čak da stanete? Da je vrijeme da budete više u tišini,u miru. Mi u suštini jurimo za životom uvijek sa tom pretpostavkom i nekim unutrašnjim strahom da ćemo nešto propustiti, da će nam nešto izmaći, ali ono što propuštamo je sami sebe. Vrijeme je za nježnost prema sebi. Da dozvoliš sebi predah, da se ne osuđujueš što nešto nije postignuto, rješeno, urađeno.  Vrijeme je da prihvatiš stvari takve kakve jesu. Ne zato što si odustao/odsutala od sebe, već zato što možda za nešto što smo naumili nije vrijeme sada. Da će ti u život doći sve kada treba da ti dođe, ne kada ti isplaniraš, zamisliš ili zaželiš.

U svom ovom haosu od vremena, u svijetu koji je u nama stvorio toliki strah, ankcioznost i na kraju nas doveo i do depresije nemojte vi biti ti koji su najstrožiji prema sebi. Znajte da svako od vas daje najviše od sebe, ali nemojte se gurati do iznemoglosti. Neprospavane noći, slabiji apetit, nezdrave navike, sve nam to remeti unutrašnju ravnotežu jer umorna tijela razaraju umorni umovi, a duša vam vapi za smirajem.

Zato vam ponavaljam jedn fenomenalnu rečenicu koju sam jednom prilikom pročitala kod zanimljive Klošarenilo i to je „Treba sebe pustiti na miru“ i kao što bi draga Medina rekla da se treba izmaziti, milovati, ljubiti i njegovati. Vrijeme za akcije će doći, ali sada je vrijeme za prikupljanje snage. Vrijeme je za odmor i prepuštanje.

Ova godina nas uči prepuštanju i to ću vam uvijek ponavaljati. Nije vrijeme da budemo sada u fight mode-u već više u survival mode-u- preživljavanje jer dosta je borbe sami sa sobom, sa stvojim strahovima, uvjerenjima, i vrijeme je da se milujemo i mazimo.

Zato bih ti od srca voljela preporučiti da svaki dan izdvojiš vrijeme koje je samo za tebe. Da dozvoliš sebi dovoljno sna. Odlazite u prirodu, u tišinu i grlite se- da vi sami sebe grlite. Ja svako jutro obgrlim svoje izmoreno tijelo i pružim mu ljubav. Ta ljubav će vam dati i snagu da koračate dalje. Vi ste sada najpotrebniji sami sebi.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Ada Vuk

Ja sam Ada Vuk. Yoga je dio mog života već 8 godina i zaista je postala način na koji živim. Čitav život sam, u suštini, u pokretu. Trenirala sam gimnastiku, balet, ples, koji je bio i moja velika ljubav, i potom je baš kada je trebalo došla yoga. Pokret je način na koji se izražavam i kroz svoje tijelo sam puno naučila o sebi. U tijelu je sadržano puno toga i preko tijela i komuniciramo sa svijetom oko nas. Moje putovanje je krenulo u Prana Yoga studiju gdje sam naučila, između ostaloga, i tehnike Vinyase i Ashtange, a prije 3 godine sam se upoznala i sa Kundalini yogom. Trenutno vodim Vinyasa yogu u studiju Fly Yoga Studio i također sam krenula i sa časovima Kundalini yoge. Yoga mi je promijenila život i vratila me sebi. Želja mi je da kroz svoje iskustvo pomognem drugima da iskuse sebe i upoznaju sebe i svoje tijelo.

Upcoming Events

Juni, 2021

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X