Veganska Sacher torta – Sarajevo Food Dictionary

Veganska Sacher torta

Ovo je minimalistička torta koju je izumio 16-godišnji šegrt kuhar Franz Sacher, navodno 1832. godine za princa Metternicha u Beču. Jedan je od najpoznatijih bečkih kulinarskih specijaliteta. Ali ako poput mene ne možete uživati ​​u originalnom receptu, evo i veganske verzije te torte.
Ova mjerenja dovoljna su za vrlo malu torticu, pa ako vam treba više od toga, pobrinite se da pravilno prilagodite mjerenja (udvostručite ih ili utrostručite, prema veličini koju želite).

Sastojci
75 g univerzalnog brašna
20 g kakao praha
75 g šećera
25 ml maslinovog ulja
85 ml vode (vruće)
½ čajne kašike sirćeta
¼ čajne kašike sode bikarbone
džem od kajsije
Za glazuru:
50 g tamne čokolade
25 g šećera
15 ml vode

Upute
U dubokoj posudi pomiješajte brašno, kakao u prahu i sodu bikarbonu. Prokuhajte vodu u maloj šerpi i u njoj otopite 75 g šećera. Zatim dodajte maslinovo ulje i ocat.
Tečne sastojke dodajte suhim i sve zajedno promiješajte.
Pećnicu prethodno zagrijte na 180 stepeni Celzijusa. Uzmite dva mala kalupa za torte, obložite ih papirom za pečenje i poprskajte ih uljem u spreju. Podijelite tijesto za tortu između dva kalupa. Pecite ih otprilike 15 do 20 minuta (ili dok čačkalica ne izađe čista). Rernu nemojte gasiti.
Kad su obje kore pečene, izvadite ih iz rerne. Da biste dobili bolji oblik, preokrenite ih naopako i ostavite na ravnoj površini da se malo ohlade.
Pripremite glazuru. Sve sastojke čokoladne glazure stavite u šolju ili posudu otpornu na toplinu i stavite u pećnicu. Ostavite nekoliko minuta dok se većina čokolade ne otopi (s vremena na vrijeme možete promiješati). Kad se sve otopi i sjedini, pustite da se malo ohladi.
Preko donje polovice kolača rasporedite malo džema od marelica. Na to stavite drugu polovinu torte. Ako vam malo džema iscuri, premažite ga sa strane torte. Nanesite glazuru na tortu kada je gusta, ali još uvijek tečna. Rasporedite je po torti i stavite je u frižider da malo odmori.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Margo Drobi (Alma Mudrov)

Prije pet godina restorani nisu imali mnogo veganskih opcija za ponuditi pa sam morala smisliti svoje. Sve što smislim objavim na svom blogu ili instagramu, @margo_drobi. Od zdrave hrane do junk food-a iz svih dijelova svijeta. Po obrazovanju magistrica farmacije, zaposlena na polju genetike, u mahali veganska kuharica.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X