Šta nas uči ova godina? – Sarajevo Food Dictionary

Šta nas uči ova godina?

Više ste puta čitali i sigurno iskusili svi na svojoj koži da je ova godina izuzetno izazovna. Ovo jeste godina velikih promjena kako na individualnoj tako na kolektivnoj svijesti. Promjene su neizbježne i potrebne kako bi se srušili sistemi i strukture koje više ne služe nikome. Svaka transforamcija je bolna, ali je neophodna kako bi došlo do promjene. Odustanite od čekanja da će se život vratiti „na staro“ i kreni graditi zdrave temelje za svoj život sada.

Ovo je godina čišćenja. Raščišavanja naših života, tijela, emocija od svega što nam više ne služi. Znam, nije lako. Znam, umorni smo. Samo isto znam da nam je ova godina data sa razlogom. Usporila nas je. Dato nam je VRIJEME. Nešto što je zaista postalo dragocjeno i što više nismo imali u svojim užurbanim životima. Vrijeme je sa druge strane dalo PROSTOR i TIŠINU. Tišina, to odsustva vanjske i unutrašnje buke, nam je pokazalo puno toga u vezi nas samih. Tišina kao najveće ogledalo. Mnoge stvari koje smo silnim svakodnevnim distrakcijama nastojali ili da zaboravimo ili smo bili potpuno slijepi da vidimo. Sve je sada isplivalo na površinu. I lijepo i ružno i ostavljeni smo da se suočimo sa svim tim. U ovoj godini ne možeš pobjeći od sebe. Satjerani smo u ćošak i primorani smo, htjeli ili ne da se suočimo. Dobili smo i prostor da sagledamo naše živote do sada i da možda i nekim životnim stvarima, navikama, ljudima, emocijama stavimo i tačku.

A kada bismo malo obrnuli perspektivu i gledali ovu godinu iz drugog ugla možda bismo mogli vidjeti i neke lijepe stvari. Ova godina dala nam je mogućnost da kvalitetnije provodimo vrijeme sa svojim najmilijim, sa svojom djecom, sa svojim partnerima i što je najbitnije sa samim sobom. Uči nas da što imamo sada je dovoljno. Uči nas novom sistemu vrijednosti, da cijenimo to što imamo.

Kada si zadnji put stala/stao i sagledao svoj put do sada?

Zatvori oči, udahni duboko i prisjeti se sebe prije samo 3 godine. Zamisli se tada, zamisli svoje svoje želje tada, nadanja, svoje strepnje, svoje strahove… zatim otvori svoje oči i sve to posmatraj iz sadašnjeg trenutka. Ima promjene je li tako? Da li smo svjesni toga? Često nismo.

Zato budimo zahvalni na svom putu do sada i tačno smo svi tu gdje trebamo da budemo. Zahvali se sebi dokle si došla/došao jer i to je dovoljno. Šta će nam dalje život donijeti niko ne znam. Ono što je jedino sigurno je ovaj trenutak koji imamo sada i zato cijenite to vrijeme koje vam je dato. Ovih dana uzmite par trenutaka u danu i prisjetite se svega o čemu ste nekada maštali. Nismo ni svjesni da su nam se mnoge te želje već ispunile. Samo što nismo „imali vremena“ da ih prihvatimo i doživimo jer smo uvijek trčali za slijedećim ciljem. Vrijeme je da uživaš SADA.

Ima nešto što nas uvijek vodi pravim putem i to je naše srce. Ovo je godina vraćanja tom dijelu nas. Ovo je godina broj 4, to je broj srca, broj neutralnosti i broj balansa. Svi se tome učimo, ali je to jedini put nazad do nas samih. I ostavit ću vas sa rečenicom sa izdvojene ilustracije gdje um poručuje umornom srcu „Srce, moraš ostati, svijet te sada itekako treba“. Treba ovaj svijet svakog od vas.

 


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Ada Vuk

Ja sam Ada Vuk. Yoga je dio mog života već 8 godina i zaista je postala način na koji živim. Čitav život sam, u suštini, u pokretu. Trenirala sam gimnastiku, balet, ples, koji je bio i moja velika ljubav, i potom je baš kada je trebalo došla yoga. Pokret je način na koji se izražavam i kroz svoje tijelo sam puno naučila o sebi. U tijelu je sadržano puno toga i preko tijela i komuniciramo sa svijetom oko nas. Moje putovanje je krenulo u Prana Yoga studiju gdje sam naučila, između ostaloga, i tehnike Vinyase i Ashtange, a prije 3 godine sam se upoznala i sa Kundalini yogom. Trenutno vodim Vinyasa yogu u studiju Fly Yoga Studio i također sam krenula i sa časovima Kundalini yoge. Yoga mi je promijenila život i vratila me sebi. Želja mi je da kroz svoje iskustvo pomognem drugima da iskuse sebe i upoznaju sebe i svoje tijelo.

Upcoming Events

Juni, 2021

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X