Muhammara (namaz od pečenih crvenih paprika) – Sarajevo Food Dictionary

Muhammara (namaz od pečenih crvenih paprika)

Ne mora sve što izgleda kao ajvar biti ajvar. Muhammara je sirijski namaz od pečenih paprika, oraha i malo ovoga i malo onoga. I na kraju bude namaz pun okusa. Najbolje je ako sami ispečete crvene paprike, ali ako nemate vremena ili imate neki bolji izgovor, možete kupiti i one u tegli. Samo je bitno da piše da su pečene paprike.
Potrebne namirnice:
500 g pečenih očiščenih crvenih paprika
1 režanj bijelog luka
Šaka mljevenih oraha  
2 kašike prezle
1  kašičica ljute (ili slatke) paprike
1 kašičica koncentrata paradajza
1 kašičica soka od limuna
1 kašika sirupa od nara ili aceta balsamica
1 kašičica šećera
1/2 kašičice mljevenog kumina
2 kašike maslinovog ulja
So i pobiberi
Sve namirnice izblendati, ostaviti u frižideru par sati, najbolje preko noći i onda sjesti i jesti. Ili biti nestrpljiv pa odmah jesti. Ukusno je svakako. Muhammara može u frižideru stajati i do sedam dana.

author
Piše: SFD
Autorica teksta

Nejra Babić – Pobiberi

Sa dvanaeest godina nafilovala i pobiberila prve paprike. Za šestoricu gladnih majstora. Rekli su mi da su sve pojeli. Ni dan danas nisam sigurna jesu li. U prosjeku sam do svoje trideset i prve godine nafilovala jedan solidan kamion paprika. Pobiberi je nastao iz želje da pokažem da znam skuhati i nešto drugo. Nafilovati šerpu paprika za cijelu bravarsku radionicu a onda napraviti tortu, pa još cvjetiće poredati na nju. Stignem otići i do pozorišta, glumci (tehnika, režija, produkcija) se najviše obraduju kada ja radim dramaturgiju, jer se zna da ću bar na jednu probu donijeti pogaču. Pred kraj procesa bi već voljeli da ja ipak ne radim dramaturgiju. Znaju da neću imati vremena za premijeru ni pogaču da napravim. Ja ipak najviše volim kada napravimo predstavu, pa još negdje s njom i putujemo. Onda se zavlačim po kojekakvim radnjama tražim tanjire, zdjelice, šerpe, začine. Jednom je šerpa toliko klepetala u koferu da sam je morala braniti od ozbiljnih aerodromskih službenika. Ponosno spasim šerpu, dođem u kuhinju i kuham. Za radnike, za sebe, za druge. Skuhati nekome nešto je najveći dokaz ljubavi. Ako napraviš puno supe, u teglicu pa ponesi. Sigurno češ sresti nekog. Ako znaš da se nekome pokvarila rerna, ponesi mu tog kolača što si pravio. Ako ne voliš da kuhaš, nemoj kuhati. Kupi dobar domaći paradajz, malo maslinovog ulja, posoli i malo pobiberi.
Vjerujem jedino u emocije, proizvedene pisanjem ili kuhanjem. Ako neko plače kada vi nešto skuhate i to je nešto. Možda su suze radosnice.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X