Slani kolači od riže – Sarajevo Food Dictionary

Slani kolači od riže

U kuhinji mi je ostalo malo slatkog brašna od riže od mog recepta prošle sedmice, pa sam odlučila da ga iskoristim još jednom. Samo sam za ovaj put odlučila napraviti nešto malo drugačije, a to su ukusni slani kolači od riže.

Za bojenje sam koristila matcha prah i prah od cvekle, ali vi to ne morate raditi, oni mogu jednostavno ostati bijeli. Ovi praškovi zapravo ne doprinose puno ukusu knedli.

Navedene mjere su dovoljne za 12 malih kolača.

Sastojci

Za fil:

kupus (po želji, narendati)

sjeckani mladi luk

8 – 9 gljiva (srednje veličine, narendati)

2 čajne kašike tanko narezanog đumbira

3 režnja sitno nasjeckanog bijelog luka

Za sos:

2 supene kašike soja ili wok sosa

1 čajna kašika šećera

1 čajna kašika rendanog đumbira

1 čajna kašika susamovog ulja

1 čajna kašika sirćeta od riže

Za tijesto:

200 g slatkog brašna od riže

50 g običnog brašna od riže

210 ml vode

2 supene kašike ulja

2 čajne kašike matcha praha (po želji)

2 čajne kašike praha od cvekle (po želji)

Upute

Prvo pripremite sos i fil. Pomiješajte sve sastojke za umak u jednoj zdjelici. Propržite đumbir, češnjak i gljive na srednje jakoj vatri. Dodajte kupus i sos i kuhajte nekoliko minuta. Dodajte mladi luk i kuhajte 1 minutu, sve stavite u veću zdjelu i ostavite po strani.

Matcha u prahu i prah od cvekle koriste se samo za bojenje. Ako koristite oboje, pomiješajte slatko brašno i obično brašno, a zatim ih podijelite u 2 zdjele. Pomiješajte matcha prah u jednoj posudi i prah cvekle u drugoj. Pazite da ne ostanu grudice od praha.

Dodajte 105 ml vode i 1 supenu kašiku ulja u jednu od posuda i dobro promiješajte. Izvadite smjesu na ravnu površinu i mijesite tijesto oko 2 minute. Trebalo bi biti mekano, ali ne previše ljepljivo. Pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite po strani.

Ponovite isto sa drugom posudom. Ako koristite samo jednu boju ili ne koristite nikakvu, možete jednostavno pomiješati sve sastojke za tijesto u jednu veliku posudu.

Izrežite papir za pečenje na 12 malih kockastih komadića. Podijelite tijesto na 12 jednakih dijelova, svaki od njih razvaljajte u kuglu. Poravnajte svaki komad dlanom i oblikujte ga u oblik male zdjelice. Stavite kašiku nadjeva u tu zdjelicu i stegnite tijesto oko nadjeva. Kolač malo zarolajte dlanovima kako biste dobili glatku površinu i bolji oblik.

Kada završite, stavite svaki kolač na kvadrat papira za pečenje. Obložite korpu za kuhanje na pari * papirom za pečenje i stavite u nju slane kolače od riže, ali pazite da između njih ostane malo prostora. Stavite poklopac na lonac i kuhajte na pari 8 minuta na srednjoj temperaturi.

Slane kolače od riže poslužite dok su još topli, sa soja sosom ili chili uljem.

*Posudu za kuhanje na pari možete improvizirati stavljanjem sita u lonac s vodom i zatvoriti to poklopcem. Pazite da voda ne dodiruje dno sita.

 


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Margo Drobi (Alma Mudrov)

Prije pet godina restorani nisu imali mnogo veganskih opcija za ponuditi pa sam morala smisliti svoje. Sve što smislim objavim na svom blogu ili instagramu, @margo_drobi. Od zdrave hrane do junk food-a iz svih dijelova svijeta. Po obrazovanju magistrica farmacije, zaposlena na polju genetike, u mahali veganska kuharica.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X