Super je što znamo napraviti sushi ali nemojte da ne znamo napraviti sogan dolmu.
Sastojci:
1 kg sitnijeg crvenog luka
2 kašike sirćeta
400 grama faširane junetine
80 grama riže (okruglo zrno)
Puter
Crvena mljevena paprika
So
Pobiberi
Luk ne guliti, samo mu odrezati gornju i donju stranu, tako da bude ravan. Pošto je ovo najteži dio za objasniti pismeno, ako vam ovaj korak uspije, smatrajte sogan dolmu gotovom. Luk preliti vodom, dodati dvije kašike sirćeta i kuhati oko 15 min. U međuvremenu junetinu pomiješati sa rižom, dodati crvenu papriku, so i pobiberi. (Kod biranja komada junetine za faširanje bitno je da mesar u vašem pogledu vidi da znate šta vam treba, vježbajte pogled pred ogledalom par minuta.) Dodati i dvije- tri kašike tople vode. Luk stavit pod hladnu vodu i početi polako malim prstom odvajati slojeve luka. Ovdje je potreban sabur, a količina sogan dolme na kraju će govoriti o stepenu vašeg sabura. Onaj luk koji se raspadne nemojte bacati, stavite ga da se kuha pored dolme, neko najviše voli upravo taj luk (ja). Kada sabur posao privedete kraju, počnite puniti luk pripremljenom smjesom. Redajte sogan dolmu u tepsiju, stavite nekoliko kockica putera preko, crvene paprike i još malo soli. Preliti vodom, ali ne previše, voda ne treba prekriti dolmu. Stavite na 180 stepeni u rernu oko 45 min ako ste baš gladni, ili sat vremena ako ste ovim receptom odlučili da trenirate sabur. Prije jela prelijte sa malo pavlake, a ako ste poguzija rastopite još koju kockicu putera sa malo crvene paprike i prelijte i to preko sogan dolme. To što oni koji ne vole luk inače, vole ovu dolmu je dovoljan razlog da je napravite. Ako ne pojedete sve, sogan dolmu slobodno zaledite (i onda možete još jednim ručkom da se divite sebi i svom saburu).