Mekani medenjaci – Sarajevo Food Dictionary

Mekani medenjaci

Napokon je to doba godine. Doba za debljanje, jer će svi početi objavljivati ​​recepte za božićne kolačiće. Otvorit ću sezonu na ovoj stranici svojim novim receptom za mekane medenjake.
Oni su drugačiji od bilo koje druge verzije koju ste probali, imaju teksturu muffina. A ako nemate kalup da izrežete medenjake, jednostavno napravite muffine od ovog tijesta (oni trebaju da se peku oko 20 minuta)

Sastojci
190 g brašna
90 g smeđeg šećera
1/2 čajne kašičice sode bikarbone
1/2 čajne kašičice praška za pecivo
1 čajna kašičica cimeta
1 čajna kašičica kakao praha
1/2 čajne kašičice đumbira u prahu
1/2 čajne kašičice mljevenog muškatnog oraščića
1/4 čajne kašičice mljevenih karanfilića
10 supenih kašika javorovog sirupa (ili molasses-a)
10 supenih kašika bademovog mlijeka (ili bilo kojeg veganskog mlijeka)
5 supenih kašika ulja
2 supene kašike jabukovog sirćeta
2 čajne kašičice ekstrakta vanilije
Za dekoraciju:
150 g šećera u prahu
½ supene kašike limunovog soka
1 supena kašika vode
½ male kašike praha od crvene repe (po želji)

Upute
U dubokoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke za tijesto. U posebnoj posudi pomiješajte sve tečne sastojke za tijesto, ostavite ih po strani 2 do 5 minuta. Tečne sastojke dodajte suhim i miješajte samo dok se ne sjedine (ali ne previše).
Ako je potrebno (ako je tijesto pregusto) u tijesto dodajte još bademovog mlijeka i javorovog sirupa. Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Obložite 2 odvojene tepsije od 20-ak cm papirom za pečenje i poprskajte ih uljem u spreju. Podijelite tijesto između dvije tepsije i pecite oko 10 minuta.
Izvadite iz pećnice i pomoću kalupa za medenjake izrežite kolačiće. Ostavite ih po strani.
Prosijte šećer u prahu kroz sito. Kombinujte sve sastojke za glazuru i dobro promiješajte. Trebali biste dobiti gustu, ali tečnu glazuru.
Prebacite ga u vrećicu sa odgovarajućim nastavkom. Nastavak treba imati malu okruglu rupu na sebi. Nanesite glazuru na kolačiće i ostavite ih u frižideru. Ako želite, pred kraj kada ste iscrtali sve sa bijelom glazurom, dodajte malo praha od cvekle u preostalu glazuru i nacrtajte usta na kolačićima.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Margo Drobi (Alma Mudrov)

Prije pet godina restorani nisu imali mnogo veganskih opcija za ponuditi pa sam morala smisliti svoje. Sve što smislim objavim na svom blogu ili instagramu, @margo_drobi. Od zdrave hrane do junk food-a iz svih dijelova svijeta. Po obrazovanju magistrica farmacije, zaposlena na polju genetike, u mahali veganska kuharica.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X